Nasıl Dakik Olunur

Bütün buluşmalara ve organizasyonlara geç kalmak sizi strese sokarken etrafınızdaki insanları da sizin güvenilirliğinizi sorgulamaya iter. Muhtemelen buluşmalara tam zamanında gitmeyi siz de isterdiniz ancak dakiklik herkesin doğuştan sahip olduğu bir özellik değildir. İyi haber ise dakik biri olabilmek için bu konudaki fikirlerinizi ve alışkanlıklarınızı değiştirerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Daha dakik biri olabilmek adına 1. Adımı ve devamını okuyup küçük ipuçları edinin ve uzun vadede etki edecek stratejileri öğrenin.

Evden Hızlı Çıkabilmek için Çeşitli Yöntemler Kullanmak

1Bir gece önceden her şeyinizi hazırlayın. Neden sürekli geç kaldığınızdan emin olamıyorsanız evden çıkmadan önce neler yaptığınızı gözlemleyin. Muhtemelen zamanınızın çoğunu hazırlanmak için harcıyorsunuzdur ve bütün hazırlıkları tamamlamak için oradan oraya koşturuyorsunuzdur. Ancak, yapacağınız şeyleri önceden hazırlarsanız gideceğiniz yer ile aranızda aşılması gereken engellerin kalmayacağını göreceksiniz. Her gece aşağıda bahsedilen rutini gerçekleştirin, bu sayede sabah yapmanız gereken çok az şey olacaktır:

  • Giyeceğiniz kıyafetleri hazırlayın.
  • Mail yazmak veya çıktı almak gibi normalde sabaha bıraktığınız aktiviteleri önceden tamamlayın.
  • Çantanızı ihtiyaç duyacağınız her şeyi koyarak hazırlayın.
  • Hızlı bir kahvaltı yapabilmek için geceden her şeyi hazırlayın veya kahvaltı hazırlama yükünden de kurtulmak için geceden atıştırmalıklar hazırlayın.

2Yanınıza alacağınız önemli şeyleri kapının yanında tutun. Her yere geciken kişilerin en büyük sorunu anahtarlarını, cep telefonunu, şarj aletini veya cüzdanını aramaya çok fazla zaman harcamasıdır. Önemli araç gereçleri kapıya yakın bir yere veya aynı çekmeceye koyarsanız evden çıkmadan önce kolayca bulabilirsiniz.

  • Eve girip anahtarlarınızı tezgahın üstüne, cüzdanınızı yatak odasına ve telefonunuzu mutfak masasının üstüne koyarsanız yolda olacağınız zamanı bu araç gereçleri aramakla geçirirsiniz. Ve muhtemelen ara sıra bu araç gereçlerden birkaçını evde unutup eve döneceksiniz ve bu sizi gideceğiniz yere daha da geciktirecek.
  • Bunun yerine eve girdiğiniz anda bütün önemli eşyalarınızı çantanızdan çıkarın ve hepsini aynı yere koyun. Her şeyi çantanızda taşıyorsanız çantayı her gün aynı yere koymalısınız.

3Kapının yanında bir depolama alanı oluşturun. Evdeyken bir sonraki gideceğiniz yerde ihtiyacınız olacak eşyaları düşünün  ve bunları kapının yanındaki bölmeye koyun. Bu nualışkanlık haline getirirseniz her şey hazır olacak ve evden çıkmadan önce telaşla kaç dakika içinde çıkmanız gerektiğini düşünmeyeceksiniz.

  • İşleri daha da büyütüp bu eşyalara karar verdikten sonra direkt olarak arabanıza da koyabilirsiniz. 

4Gecikmeleri gerçekleşmeden önce hesaba katın. Geçerli olabilecek bir sürü bahaneniz mi var? Çok trafik vardı, veya otobüs geç geldi. Daha kötüsü, yolda durup benzin almak zorunda kaldım. Her gün olabilecek bu aksaklıkları önceden hesaba katmış olsaydınız sürekli olarak geç kalmazdınız.

  • Her zaman olabilecek bu aksaklıkları önceden tahmin edin. Metronun gecikmesi hayatınızda sadece 1 kez yaşadığınız bir şey değil. Beklenmedik gecikmeleri hesaba katarak evden çıkın ve bu aksaklıklara rağmen gideceğiniz yere zamanında ulaşın.
  • Benzin almak için durmak gibi tamamen gereksiz aktivitelerden kaçınmaya çalışın. 1 gece önceden benzin alın. Akbilinizin dolu olduğundan emin olun ve dışarda ayaküstü bir şeyler yemeye çalışıp sıra beklemek yerine evde yiyin.
  • Bir aksaklık olup olmayacağına karar vermek için trafiği ve hava durumunu kontrol ve beklenmedik aksaklıkları aşabilmek için evden biraz daha erken çıkın. Kötü havalarda gecikme ihtimalinizin artabileceğini unutmayın. Bu tarz aksaklıklar için yeterince zaman ayırdığınızdan emin olun.
  • Soğuk havalarda arabadaki karı ve buzu kazımak için 5-10 dakika daha erken çıkın.
  • Otobüsle gidiyorsanız yolu bildiğinizden, akbilinizin dolu olduğundan emin olun ve her ihtimale karşı cebinizde taksi parası olsun.
  • Biri sizi gideceğiniz yere bırakacaksa- B planınız olsun!

5Kendinizi normal saatten 15 dakika önce hazır olacak şekilde ayarlayın. Saat 08:00’da işte olmanız gerekiyorsa kapıdan tam o saatte girmeniz gerektiğine kendinizi inandırmayın. Bunun yerine kendinize, “7:45’te işte olmalıyım.” diyin. Bunu yaparsanız beklenmedik aksaklıklar olsa bile tam zamanında işte olursunuz. Trafiğe takılsanız bile zamanında orada olacaksınız. Gerçekten 15 dakika erken gidebildiğiniz zamanlarda belki de çok iyi bir çalışan olduğunuz için ödüllendirilirsiniz.

  • Beklemeye tahammülünüz yoksa gittiğiniz her yerde bir şeyler okuyabilirsiniz. Bu erken gitmenizi kolaylaştırır çünkü buluşmanızdan önceki 10-15 dakika içinde birkaç şey okuyabilirsiniz. Bu beklerken bir şeyler yapıyormuşsunuz gibi hissettirecektir (zaten yapıyor olacaksınız). 

6Yolda geçireceğiniz zamanı fazla hesaplayın. Her şeyi geceden hazırladıysanız ve hiçbir aksaklık olmamasına rağmen yine de geç kaldıysanız yolda geçireceğiniz zamanı az hesaplıyorsunuz demektir. Optimist insanlar genellikle her yerden hızlı geçeceklerini düşünerek birkaç dakika az hesaplarlar. Maalesef bu onların geç kalmasına sebep olacaktır! Yolda geçireceğiniz zamanı hesaplarken realistik olun, sonuç dakiklik olacaktır.

  • Bazen yolda geçireceğiniz zamanı tam olarak hesaplamak mümkün değildir. Mülakat gibi önemli bir toplantınız varsa gideceğiniz yolu bir gün önceden denemek iyi olabilir. Geçirdiğiniz zamanı hesaplayın, bu sayede evden tam olarak kaçta çıkmanız gerektiğini öğrenmiş olacaksınız.
  • Gecikmeleri engellemek için yolda geçireceğiniz zamana fazladan 15 dakika eklemeyi unutmayın. Buluşma yerine gitmenin 40 dakika alacağını düşünüyorsanız aksaklıklara karşı önlem olarak buluşmaya 55 dakika kala evden çıkın.

Kaynak

  • http://www.sfgate.com/business/article/Cures-for-chronic-tardiness-2800396.php
  • http://www.wikihow.com/Be-Punctual
  • http://www.artofmanliness.com/2012/07/18/a-man-is-punctual-the-reasons-youre-late-and-how-to-always-be-on-time/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir