Doğal Yollarla Tiroid Nasıl İyileşir

Tiroit bezinin bir papyon gibi boyunun tabanından bükülen bir şekli vardır. Boynunuzun taban kısmında yer alır. Çocuklarda gelişimi, yetişkinlerde metabolizmanın düzenlenmesini, kalp atışının ayarlanmasını sağlayan tiroksin hormonun üretimini sağlar. Tiroidinizdeki dengesizlikler daha pasif veya daha aktif bir tiroide sebebeiyet verebilir. Düzgün bir diyet, düzenli egzersiz, istirahat ve hayatınızdaki stresi azaltarak tiroidinizi sağlıklı tutabilirsiniz.

Doğru Yemek Seçimi

1Beslenme ile tiroidin işleyişinin birbiriyle olan ilişkisini anlayın. Tiroidin sağlığı, İyot, Selenyum ve gerekli vitaminleri içereren bir beslenme düzeni  ile sağlanabilir. Dengeli beslenme olmazsa tiroid işini tam olarak yapamaz.

  • Beslenme için zaman ayırın. Yapması en kolay iş olmamakla beraber, kendi yemeğinizi yaparak kendinize ve ailenize iyilik etmiş olacaksınız ve etrafınızdakileri daha sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmaya cesaretlendireceksiniz.

2İşlenmiş ve paketlenmiş gıdaların tüketimine sınır koyun. Gıdaların işlenmesi genel olarak şekerlerinin artırılmasına neden olur. Bu, tiroid problemini daha kötü hale getirebilir. Biraz pratik ve plan yapmanız gerecek ama sıfırdan yemek yapmaya ne kadar yaklaşırsanız, sizin için o kadar iyi olacaktır. Bütün içerikleri işlenmemiş gıda olan yemekteki vitaminler, mineraller ve diğer yararlı besinler, işlenmiş olanlara oranla çok daha iyi olacaktır.

  • Eğer bir besin çok fazla beyazsa, mesela; ekmek, pirinç, makarna vs. Göz kararı olarak direk bu besinin çok fazla işlenmiş bir gıda olduğunu söyleyebilirsiniz. Tam tahıllı ekmek yiyin. Esmer pirinç ve tam tahıllı makarna tüketmeye çalışın.

3Diyetinizdeki sebze ve meyve tüketimini artırın. Olabildiği kadar yerli, mevsimine uygun, organik ve taze sebze ve meyve tüketin. Sebzelerin kaynağı hakkında çok fazla endişe etmeyin. Kaynağı neresi olursa olsun az sebze tüketmek hiç sebze tüketmemekten iyidir. Dondurulmuş sebze ve meyveler bile iş görebilir.

 

4Et tüketimini azaltın. Özellikle kırmızı eti az yemeye çalışın. Eğer et yiyecekseniz de yağsız ve çimle beslenmiş hayvanların etini yiyin. Onlarda daha doğal Omega-3 ve Omega-6 yağları oranları vardır. Tavuk, hindi gibi kümes hayvanları yiyecekseniz de derilerini tüketmemeye özellike dikkat edin.

  • Tükettiğiniz etlerin hormonsuz ve antibiyotiksiz olmasına önem verin. Çoğu et ürünlerinin paketlerinde hormonsuz olduğu yazar. Eğer hormonsuz olduğu yazmıyorsa, büyük ihtimal hormonludur. Hormonsuz ürünler için organik marka opsiyonlarını değerlendirin.

5Balık tüketimini artırın. Balık kaliteli bir protein ve omega-3 yağı kaynağıdır. Aynı zamanda çoğu balık az yağlıdır ve hazırlanmaları da kolaydır.

  • Balık seçerken dikkatli olun. Yüksek cıva içeren balıklar tiroid fonksiyonları için zararlı olabilir.

6Beslenmenize bakliyat ve fasulye ekleyin. Mercimek gibi bakliyatlar tiroidin hormon salgılaması için ihtiyaç duyduğu çoğu vitamin ve minerali vücuda sağlayabilir. Ayrıca bu tarz besinler, et tüketimini azaltmayı veya tamamen bırakmayı amaçlayan bireyler için oldukça iyi protein kaynaklarıdır.

7Şeker tüketimini azaltın. Kan şekeri seviyenizi düşük tutmak için kompleks karbonhidrat tüketmeyi seçin. Yulaf ezmesi en iyi kompleks karbonhidratlardan biridir. Şeker ve şekerli ürünleri yemekten kaçının. Basit şeker, ister bildiğimiz beyaz şeker olsun ister yüksek fruktozlu mısır şurubu olsun, bağımlılık yapan bir uyuşturucu gibidir. Eğer şekerli besinleri bırakmada zorluk yaşıyorsanız, basit şeker yerine şeker otunu kullanmayı deneyebilirsiniz.

  • Diyabet hastalarının tiroid seviyelerini düzenli olarak kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Bununla beraber tiroid hastalarının da kan şekerlerini düzebli olarak kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Çünkü bu iki hastlığa bir arada sahip olmak oldukça yaygındır.

8Yeteri kadar İyot alın. Eğer ortalama miktarda tuz ve kırmızı et içeren bir beslenme düzeniniz varsa yeterli miktarda iyotu vücudunuza alıyorsunuz demektir. Ama eğer tansiyonunuzu kontrol altına almak için tuzu sofranızdan kaldırıyorsanız, başka yollardan iyot aldığınızdan emin olmalısınız. Eğer gerekirse %50 oranın iyot içeren bir ilaç takviyesiyle günlük ihtiyacınızı karşılayın. Aşağıdaki kaynakları kullanarak da İyot ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz:

  • Balık ve deniz mamülleri
  • Yoğurt
  • Süt
  • Yumurta

9Ek takviyeler için doktorunuza danışın. Doktoronuzla, tiroid işleyişini düzeltmek için takviye olarak çinko ve selenyum almayı konuşun. Ayrıca D3 Vitamini almayı da sorabilirsiniz. Otoimmün hastalıklar düşük D Vitamini seviyelerinden kaynaklanabilir.

10Bol bol su için. Asla susuz kalmamaya çalışın. Su, vücudun gerekli fonksiyonları yerine getirmesi için çok önemlidir ve genel olarak sağlıklı olmanızı sağlar.

Kaynak

http://www.wikihow.com/Heal-Your-Thyroid-Naturally

ahmet enes yüceyurt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir