Esansiyel (Uçucu) Yağlar Nasıl Kullanılır

Esansiyel yağlar meyvelerden, bitki yapraklarından ya da çiçeklerinden elde edilir. Duygusal ve fiziksel açıdan rahatlık vermesi için kullanılan bu yağlar vücut için oldukça faydalıdır. Ayrıca yemeklerde de kullanılabilir. Bu yağları içme suyunuza karıştırarak, bakım ürünlerinize ekleyerek, mutfağınızda yemeklerinize karıştırarak ya da saç spreyinize damlatarak kullanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için makalemize göz atın.

Bölüm 1: Esansiyel Yağ Seçimi

1Satın alırken esansiyel yağın özelliklerini göz önünde bulundurun. Bu yağlar iyi bir kalitede olmalıdır çünkü onları vücudunuza uygulayacak ya da yemeklerinizde kullanacaksınız. Bu yüzden satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç önemli nokta var:

  • Satın alacağınız yağı üreten firmayı daha önce duydunuz mu ya da bu firmanın herhangi bir ürününü kullandınız mı? Sadece bilinen firmaların ürünlerini alın.
  • Ürünün fiyatı, benzerlerine göre çok mu düşük? Piyasaya göre düşük fiyatta olan bir yağın çok da kaliteli olması beklenemez.
  • Yağ şişesinin üzerinde, kullanılan malzemeler ve ürünün üretildiği yer yazıyor mu? Bu tarz bilgileri veren bir firma diğerlerine göre daha güvenilirdir.
  • Şişe etiketinde yağın saflığına dair herhangi bir ibare var mı? Yağın saflığına dair bir bilgi bulunmayan ürünleri tercih etmeyin çünkü bu yağlar çoğunlukla seyreltilerek kullanılır. Saflığını bilmediğiniz bir yağı ne kadar seyreltmeniz gerektiğini bilemezsiniz.
  • Yağ nasıl kokuyor? Ürün beklediğiniz gibi bir kokuya sahipse, büyük ihtimalle kaliteli bir üründür. Diğer bir deyişle biberiye yağının kokusunu biliyorsanız, satın almayı düşündüğünüz biberiye yağının kokusunu orjinali ile karşılaştırın. Bunun için birkaç farklı yerdeki ürünlere göz atabilirsiniz.
  • Ürün üzerinde “organik tarım” a dair bir ibare var mı? Yoksa, bu yağı elde etmek için kullanılan bitkinin yetiştirilmesinde kimyasal ilaçlar kullanılmış olabilir ve bu kimyasalların çoğu vücut sağlığı için zararlıdır.

2Esansiyel yağın kemotipini göz önünde bulundurun. Aynı firma birkaç farklı badem yağı, biberiye yağı ya da sardunya yağı üretebilir. Aynı firmada üretilmiş olmasına rağmen 2 farklı ambalajdaki badem yağı, içeriği gereği farklı kemotipe sahip olur. Bu farklılık bitkinin yetiştirildiği iklime, toprağa ve çevre etmenlerine bağlıdır. Aynı bitkinin yağı olsa bile tadında ya da kokusunda farklılık olabilir.

3Paketine dikkat edin. Esansiyel yağlar ısı ve ışığa maruz kaldığında kolayca bozulabilir. Bu sebeple satın almak istediğiniz ürünün koyu renkte cam bir şişede olduğundan emin olun. Açılmış ya da güneş ışığına maruz kaldığını düşündüğünüz ürünleri satın almayın.

Bölüm 2: Esansiyel Yağların Bölgesel Kullanım için Hazırlanması

1Esansiyel yağları yutmayın. Bazı yağlar sizi hasta edebilir hatta daha kötüsü ölümcül olabilir. Bu yağlar ile masaj ve bakım yapın ama yemeyin, içmeyin. Masaj ve bakım için kullanılacak yağların da kullanım öncesinde seyreltilmesi gerekebilir. Satın aldığınız yağın üzerindeki kullanım talimatlarına uymaya özen gösterin.

2Kullanım amacınıza göre esansiyel yağı seyreltin. Bu yağları başka bir yağ ile karıştırarak(kolaylık olması adına buna taşıyıcı yağ diyelim), suya damlatarak ya da spreyinize ekleyerek seyreltebilirsiniz. Seyreltme işleminden önce esansiyel yağı ne için kullanacağınıza karar verin. Örneğin saç bakımı için kullanacağınız yağı, suda seyreltmek yerine saç spreyinize damlatmak daha akıllıca bir seçim olacaktır.

3Satın aldığınız esansiyel yağı cildinize uygulamayı düşünüyorsanız, su ya da başka bir yağ(taşıyıcı yağ) kullanarak seyreltin. Esansiyel yağ seyreltme işlemi için su ya da tatlı badem yağı, kayısı çekirdeği yağı, üzüm çekirdeği yağı ve jojoba yağından birini kullanabilirsiniz. Bu yağların kokusu çok keskin değildir ve seyreltmek istediğiniz asıl yağın kokusunu ve etkisini bastırmayacaktır. Karışımınızı hazırlamadan önce, esansiyel yağı ne amaçla kullanacağınızı mutlaka planlayın.

  • Vücudunuzda küçük bir alana uygulamak için: %3-5’lik bir karışım hazırlayın. Her 1 yemek kaşığı su ya da taşıyıcı yağ için 3 – 5 damla esansiyel yağ kullanın. Bu karışım kuru dirseklerinizi ve topuklarınızı nemlendirmek için idealdir.
  • Vücudunuzda geniş bir alana uygulamak için: %1’lik bir karışım hazırlayın. Her 1 yemek kaşığı su ya da taşıyıcı yağ için 1 damla esansiyel yağ kullanın. Bu karışım masaj yağı ve vücut spreyi için idealdir.
  • Bebeğinizin vücuduna uygulamak için: %0,25’lik bir karışım hazırlayın. Her 4 yemek kaşığı su ya da taşıyıcı yağ için 1 damla esansiyel yağ kullanın.
  • Banyoda kullanmak için: Önce 1 yemek kaşığı taşıyıcı yağ ile 1 damla esansiyel yağını karıştırın. Sonra bu karışımı duş jelinin içine dökün. Bu sayede esansiyel yağ direk vücudunuza değmez ve herhangi bir tahriş riskini önlemiş olursunuz.

4Esansiyel yağı bazı durumlarda seyreltmeden kullanabilirsiniz. Yapılan bazı araştırmalar sonucu, esansiyel yağların seyreltilmeden kullanılmaması gerektiği ortaya atılmıştır. Ancak bazı araştırmacılar, bazı durumlarda seyreltme işleminin gerekli olmadığını ileri sürmektedir. Örneğin, günde 2 defa ayak tırnaklarınıza çay ağacı yağı uyguladığınızda mantar riskinin ortadan kalktığı tespit edilmiştir. Ancak esansiyel yağı seyreltmeden “sek” olarak kullanmadan önce kozmetik görevlisine ya da eczacıya danışmanızı öneririz.

Bölüm 3: Esansiyel Yağların Doğal Tedaviler için Kullanımı

1Baş ağrısını yatıştırın. Bazı esansiyel yağların, düşük şiddetli baş ağrılarını geçirdiği bilinmektedir. Bölüm 2, adım 3’te anlatıldığı gibi esansiyel yağı “vücudunuzda küçük bir alana uygulamak için” seyreltin. Karışımı alnınıza, şakaklarınıza ve boynunuzun arkasına uygulayın. Derin derin nefes alırken dairesel hareketlerle başınıza masaj yapın. Baş ağrısı için en etkili esansiyel yağlar:

  • Lavanta yağı
  • Nane yağı
  • Zencefil yağı

2Akneleri tedavi edin. Bazı esansiyel yağlar, özellikle çay ağacı yağı, aknelerin tedavi edilmesinde oldukça etkilidir. Hem de diğer kimyasal ürünlere alternatif olarak doğal bir yöntemdir. Bir çalışmada, %5’lik bir çay ağacı yağı solüsyonunun, benzoil peroksit (pek çok sivilce ve akne ürününün etken maddesi) kadar etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

  • %5’lik bir çay ağacı yağı solüsyonu hazırlamak için bir kavanozda 1 yemek kaşığı aloe vera jeli ile 1 damla çay ağacı yağını karıştırın. Şişenin kapağını kapatıp iyice çalkalayın. Birkaç damla karışımı parmak uçlarınız yardımıyla aknelerin üzerine uygulayın. Kulak çöpü de kullanabilirsiniz. Karışımı ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında saklayın. Hazırladıktan 1 hafta sonrasına kadar kullanabilirsiniz.

3Uyku problemini çözün. Esansiyel yağlar uykusuzluğunuzu ya da bunun altında yatan asıl sebebi tamamen yok etmeyecektir. Sadece sizi yatıştıracak ve uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır. Uyku problemi için kullanabileceğiniz en etkili 3 yağ lavanta yağı, papatya yağı ve misk adaçayı yağıdır. Lavanta yağı sizi rahatlatır, papatya yağı sakinleştirir. Misk adaçayının ise uyuşturucu bir etkisi vardır.

  • Evde buhar makineniz varsa, uyumadan önce birkaç damla lavanta, papatya ya da misk adaçayı yağı damlatın.
  • Duş jelinize birkaç damla bu 3 yağdan damlatın ya da uyumadan önce ayaklarınıza bu yağlarla masaj yapın.
  • Biberiye, servi ve nane yağı enerji verici özelliktedir. Uyumakta zorlanıyorsanız bu yağları kullanmaktan kaçının. Ancak gereğinden fazla uykuya düşkünseniz bu yağları deneyebilirsiniz.

4Stresi azaltın. Esansiyel yağların en yaygın kullanım alanlarından biri rahatlamak ve sakinleşmektir. Bu yağlar kan dolaşımınızı düzenler, stresi azaltır ve sizi rahatlatır. Bu rahatlamanın bir sebebi, esansiyel yağların kokularının koku reseptörlerimizi uyarmasıdır. Bu uyarma sonucu beynimizdeki ilgili bölüm (limbik sistem) harekete geçer. Bu sistem de duygularımızın kontrolünden sorumludur. İşte stresi azaltmak için en etkili 5 yağ:

  • Lavanta yağı, sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Hem fiziksel hem duygusal olarak sizi rahatlatır.
  • Buhur yağı, kokusu ile sizi yatıştırır. Ruhu dinlendirici bir özelliği vardır.
  • Gül yağı, yatıştırıcı içeriği sayesinde yorgun akşamlarınıza eşlik edecek bir esansiyel yağdır. Depresyon ve mutsuzluğa iyi geldiği bilinmektedir.
  • Papatya yağı, zihinsel sıkıntıya iyi gelir.
  • Vanilya yağı, terapatik özelliğiyle ünlüdür. Hoş kokusu sizi sakinleştirir.

5Horlamayı durdurun. Kekik yağı bunun için en etkili yağdır. Bu kürü uygulamak için Bölüm 2, adım 3’te anlatıldığı gibi esansiyel yağı “vücudunuzda küçük bir alana uygulamak için” seyreltin. Uyumadan önce ayak tabanlarınıza bu karışım ile masaj yapın.

6Sivrisineklerden kurtulun. Piyasada satılan pek çok sivrisinek spreyi zararlı kimyasallar içermektedir. Kötü kokusunun yanı sıra cildinize de zarar verebilir. bunun yerine kendi spreyinizi kendiniz yapabilirsiniz. Geniş bir kaba koyacağınız yağı cam kenarınıza koyabilir ya da seyreltip cildinize sürebilirsiniz.

  • Kendi sinek ilacınızı yapmak için 2 yemek kaşığı taşıyıcı yağ, 2 yemek kaşığı fındık yağı, 50 damla kadar limon okaliptus yağı, 10 damla lavanta yağı ve 10 damla biberiye yağını karıştırın. Karışımı bir sprey şişesine doldurun ve her kullanım öncesi iyice çalkalayın.

7Kulak ağrısından kurtulun. Bazı esansiyel yağlar kulak iltihabını ve bu iltihabın sebep olduğu kulak ağrısını gidermektedir. Ancak dikkatli olun, bu yağlar kulağın içine uygulanmamalıdır. Onun yerine boyun kısmına ve kulak arkasına uygulayabilirsiniz.

  • Kulak ağrısı için bilinen en etkili yağ çay ağacı yağıdır. Bu kürü uygulamak için Bölüm 2, adım 3’te anlatıldığı gibi esansiyel yağı “vücudunuzda küçük bir alana uygulamak için” seyreltin. Bu karışım ile kulak arkanıza ve boyun bölgenize masaj yapın.

8Baş dönmesinden kurtulun. Esansiyel yağların başka bir özelliği de vertigo kaynaklı baş dönmesi ve sersemlik hissine iyi gelmeleridir. Bunun için en etkili yağ nane yağıdır. Nanenin mide bulantısına iyi geldiği bilinmektedir. Benzer şekilde nane yağı da içerdiği mentol sayesinde mide bulantısı ve baş dönmesini geçirir, sizi rahatlatır. Baş dönmeniz başladığında birkaç damla nane yağını bir pamuğa ya da mendile dökün ve koklayın. Bilinen diğer etkili yağlar:

  • Servi yağı
  • Fesleğen yağı
  • Misk adaçayı yağı
  • Lavanta yağı
  • Zencefil yağı
  • Gül yağı
  • Biberiye yağı

9Güneş yanıklarından kurtulun. İltihap karşıtı içeriğiyle bazı esansiyel yağlar, güneş yanıklarına iyi gelmektedir. Bilinen en etkili yağlar lavanta yağı ve gül yağıdır. Bu kürü uygulamak için 1 damla lavanta ya da gül yağını 1 yemek kaşığı aloe vera jeliyle karıştırın. İhtiyacınız doğrultusunda miktarı artırabilirsiniz (Örneğin, 5 damla lavanta ya da gül yağı ile 5 yemek kaşığı aloe vera jeli). Karışımı bir sprey şişesine doldurun ve doğrudan güneş yanığına püskürtün. Alternatif olarak şu malzemeleri karıştırarak da güneş yanığına uygulayabilirsiniz:

  • 1 bardak aloe vera jeli
  • ¼ bardak hindistan cevizi yağı
  • 1 çay kaşığı E vitamini
  • 8 damla lavanta yağı
  • 8 damla çay ağacı yağı
  • 8 damla papatya yağı

10Küçük yaraları iyileştirin. Küçük bıçak kesikleri ve sinek ya da böcek ısırıkları lavanta yağı, çay ağacı yağı, okaliptus ve nane yağı kullanılarak tedavi edilebilir.  Öncelikle yarayı temizleyin ve kanamadığından emin olun. %2-3’lük solüsyonu (2-3 damla esansiyel yağ ve 1 yemek kaşığı taşıyıcı yağ ya da su karışımı) yaraya uygulayın.

  • Bu solüsyonu yara iyileşene kadar günde 2-5 kere uygulayabilirsiniz. Her uygulama sonrası soğuk tampon yapın.

11Mide problemlerini yatıştırın. Nane çayının mide problemlerine iyi geldiğini duymuşsunuzdur. Aynı şekilde, nane yağı da mide ve sindirim problemlerine iyi gelmektedir. Bölüm 2, adım 3’te anlatıldığı gibi esansiyel yağı “vücudunuzda geniş bir alana uygulamak için” seyreltin. Daha sonra karışım ile karnınızın ağrıyan bölgesine masaj yapın.

  • Zencefil yağı ve hindistan cevizi yağı da kullanabilirsiniz.
  • Yağ ile masaj işlemi sonrasında karnınıza sıcak bir havlu koyun ancak çok sıcak olmamasına dikkat edin.

12Burun tıkanıklığından kurtulun. Okaliptus, burun tıkanıklığı için en etkili yağdır. Doktora gittiğimizde bize verdiği burun spreylerinin içinde de okaliptus bulunmaktadır. Okaliptus yağı, sinüs boşluklarını açarak hava yolunu temizler. Soğuk algınlığı ve alerji yüzünden burun tıkanıklığı yaşıyorsanız bu yöntemi deneyebilirsiniz.

  • Öncelikle okaliptus yağını seyreltmelisiniz. 1 yemek kaşığı taşıyıcı yağ ya da suya 3-5 damla okaliptus yağı damlatın. Burnunuzla dudağınızın arasında kalan bölgeye biraz sürün. Çenenizi de bu karışım ile ovalayın.
  • Buhar makineniz varsa birkaç damla okaliptus damlatabilirsiniz.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir