Essay Yazmak

Essay kelime anlamı olarak türkçede makale ile deneme arasında bir yer bulur. Bundan dolayı essay’e ne tam olarak deneme denilebilir, ne de tam olarak makale denilebilir. Bu yazıda da essay için deneme ve makale kelimeleri birlikte kullanılmıştır. Yazı içerisindeki tüm makale ve deneme kelimelerinin karşılığını essay olarak düşünerek yazıyı inceleyebilir ve essay yazmayı öğrenebilirsiniz. Akademik kariyeriniz boyunca sizden genellikle bir makale yazmanız istenir. Sınıf içinde bir deneme çalışması yapabilir, bir makale yarışmasına katılabilir veya üniversite başvuruları için denemeler yazabilirsiniz. Bu makale, her tür deneme için yazım ve düzeltme süreçlerini gösterecektir. Ardından, ikna edici ve açıklayıcı denemeleri nasıl yazacağınızı keşfedeceksiniz.

Makale Yazma

1Konuyu araştırın. Eğer yazdığınız makale bir araştırma makalesi ise bu adım denemeniz açısından çok önemli.  Çevrimiçi olun, kütüphaneye gidin, bir akademik veritabanında arama yapın veya gazete okuyarak araştırmalar yapın. Ayrıca size referans olması amacıyla bir kütüphaneciye de danışabilirsiniz.

  • Hangi kaynakları öğretmeniniz kabul edilebilir sayacak? Öğretmeniniz belli sayıda birincil kaynak ve ikincil kaynak istiyor mu?
  • Wikipedia kullanır misin? Vikipedi, genellikle bir konuyu öğrenmek için iyi bir başlangıç noktasıdır, ancak birçok öğretmen, daha güvenilir kaynaklar bulmanızı istediği için Vikipedi’yi kaynak olarak kullanmanızı istemez. Öğretmeniniz Wikipedia’ya izin vermese bile araştırmanızın başında Wikipedia makalelerini başlangıç noktası olarak kullanabilirsiniz. Araştırma konunuz hakkında çok az geçmiş bilgisi varsa Wikipedia, araştırma konunuz hakkında genel bir çalışma bilgisi edinmek ve arama terimlerini bulmak için iyi bir yer olabilir. Sayfanın altındaki “İşaretler” veya “Bibliyografya” bölümü, güvenilir kaynaklar bulmak için iyi bir başlangıç noktası olabilir. Bununla birlikte, öğretmeniniz kayak edinmeniz açısından çok fazla şeyi yasaklarsa, normal bir ansiklopediyi kullanmayı deneyebilirsiniz.
  • Hangi bilgilerin, hangi kaynaklardan geldiğini takip ederek ayrıntılı notlar alın. Kaynaklarınızı aldığınız notların altına doğru biçiminde yazarsanız, geri dönüp daha sonra tekrar bakmanız gerekmez.
  • Orijinal fikir veya iddiaları kınayan gerçekleri hiçbir zaman görmezden gelmeyin. İyi bir makale yazarı, aksine yazılan olayların kanıtlarını içerir ve bu kanıtların neden geçerli olmadığını ya da delil ışığında bakış açısını değiştirdiğini gösterir.

2Daha önce iyi yazılmış olan makaleleri analiz edin. Araştırmanız sırasında, konunuz hakkında gerçekten iyi yazılmış (veya çok iyi yazılmamış) bölümler bulacaksınız. Onların içeriğinde neyin işe yarayıp yaramadığını görmek için bazı analizler yapın.

  • Yazar ne gibi iddialarda bulunur?
  • Bu makalelerinde ses getirmesinin sebebi ne? Mantık, kaynaklar, yazı, yapı? Ya da bunların dışında başka bir şey mi?
  • Yazar size hangi kanıtları sunuyor?
  • Bu kanıtları inanılır kılan ne? Yazar gerçekleri nasıl sunuyor ve bir hikayeyi gerçeklerle anlatmak için hangi yaklaşımı kullanıyor?
  • Makalede mantık hatası var mı? Varsa neden?
  • Mantık nerede ön plana çıkıyor? Yazar verdiği örnekleri mantıklı açıklamalarla destekliyor mu?

3Düşünceleriniz arasında beyin fırtınası yapın. Elbette, söylemek istediğinizi genişletmek ve yedeklemek için başkalarının argümanlarını kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, kendinizinkini benzersiz kılmak için konuyla ilgili özgün çizginizi hazırlamanız gerekir.

  • Fikirlerinizin listesini hazırlayın. Ayrıca zihninizdekileri içeren bir harita da oluşturabilirsiniz.
  • Acele etmeyin. Mahallenizde veya yerel parklarda yürüyün ve konunuzu düşünün. En azından fikirlerin beklediğiniz zaman size gelmesi için ortam hazırlayın.

4Tez demecini seçin.

  • Ürettiğiniz fikirlere bakın. Konunuzu destekleyen en güçlü fikirlerinizden birden üçe kadar seçin. Bu fikirleri araştırmanızın kanıtlarıyla destekleyebilmelisiniz.
  • Sunmak istediğiniz fikirleri özetleyen bir tez cümlesi yazın. Aslında, okuyucuya nereye gittiğinizi ve bunun nedenlerini bildirin.
  • Bir tez beyannamesi hem konunuzu hem de sunmayı planladığınız içeriği içeren dar bir odak noktasına sahip olmalıdır. Örneğin, “Her ne kadar Eli Whitney’nin pamuk çekirdeklerini çıkartma makinesi, Amerikan refahının yeni bir döneme girmesini sağlamış olsa da, yakında talep ve daha fazla istismara uğrayacak olan Afrikalı-Amerikalı köleler için acı çekme aralığını da genişletmiş oldu.”
  • Bir tez cümlesi soru sormamalı, birinci şahsa yazılmamalı (“ben”), konu dışı dolaşmamalı veya mücadeleci olmamalıdır.

5Denemenizi planlayın. Beyin fırtınası yaptığınız düşünceleri düşünün ve bunları bir araya getirin. Ana fikirleriniz için bir konu cümlesi yazın. Ardından, cümlenin altına madde işaretleri yapın ve destekleyici kanıtlarınızı listeleyin. Genellikle, her bir ana fikri desteklemek için üç argüman veya kanıt parçasına ihtiyaç duyacaksınız.

  • Konu cümlesi: “Eli Whitney’nin pamuk çekirdeklerini çıkartma makinesi, Afrikalı Amerikalı kölelerin yaşamını zorlaştırdı.”
  • Örn: ‘’Pamuk makinesinin başarısı, kölelerin kendi özgürlüklerini satın alma ihtimallerini zorlaştırdı.’’
  • Ör: “Kuzeydeki birçok köle kaçırılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı ve bu sebeple pamuk tarlalarında güneyden aşağı indi.”
  • Örn: “1790’da pamuk makinesinden önce Amerika köleleri 700.000 civarında iken, 1810’da pamuk makinesinin kabulünden sonra kölelerin toplam 1.2 milyona, yani % 70’e kadar yükseldi.”

6Makalenizin gövdesini yazın. Bu noktada cümlelerin uzunluklarını düşünmeniz gerekir; öğretmeniniz 5 paragraf yazmanızı istemişse, sayfa sayfa paragraflar yazmanıza gerek yoktur. Bununla birlikte, düşüncelerinizin kendilerini göstermesine izin vermek için, içinizden geldiği gibi tekrar tekrar yazabilirsiniz.Bunu yapmanız düşüncelerinizin daha özlü hale gelmesini sağlar.

  • Genelleme yapmaktan kaçının. “______ günümüz dünyasının karşı karşıya olduğu en önemli sorundur” gibi ifadeler, okuyucunuzun sizinle aynı fikirde olmaması durumunda pozisyonunuzu elinizden almasına neden olabilir. Öte yandan, “______ önemli bir küresel sorundur” cümlesi daha doğrudur.
  • ‘’Ben’’ veya ‘’sanırım’’ gibi ifadeler kullanmayın. Aynı şekilde, “siz”, “biz”, “benim”, “sizin” veya “bizim” zamirlerinden kaçının. Argümanınızı destekleyici olgularla birlikte söylemeniz sizi daha otoriter hale getirir. Direkt söylemek yerine, “Frum’u muhafazakâr bir önyargıya sahip buldum” deyin, okuyucuya ifadenizin gerçek nedeni olarak: “Frum muhafazakâr bir önyargı sergiliyor …” cümlesini sunabilirsiniz.

7Zorlayıcı bir başlık ve giriş cümlesi ile gelin. Başlığınız ve giriş cümleniz insanlarda makalenizi okuma isteği uyandırmalıdır. Öğretmeniniz seyirciyse, o zaman öğretmeniniz bütün parçayı okuyacaktır. Bununla birlikte makalenizi, bir makale yarışmasına gönderiyorsanız veya üniversiteye giriş için yazıyorsanız, hedeflerinizi yerine getirmek için başlıklarınızı ve giriş cümlenizi okuyucuya geçirmeniz gerekir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir