Geç uyumak kilo aldırır mı?

Sağlık bir yaşam sahibi olmak için yeterli miktarda uyku uyumak göz ardı edilemeyecek şartlardan biridir.

Geç uyumak ve kilo almak

Yapılan son araştırmalara göre hafta boyunca geç saatlerde uyuyan ergenler ve yetişkinlerin vücutlarının kilo almaya daha yatkın hale geldikleri belirtiliyor.

ABD’de bulunan ergen sağlığı merkezi tarafından 1994-1999 yılları arasında 3500 ergen üzerinde yapılan araştırmada gece geç saatlerde uyuyan insanların vücut kitle indekslerinin (BMI) nasıl değiştiği incelendi. Araştırma boyunca ergenlikten yetişkinliğe geçen kişilerin hangi saatlerde uyudukları gözlemlendi ve araştırma sonucunda vücut kitle indeksi miktarı ile yatma saatleri arasında ilişki bulundu. Özellikle gruplar arasında bulunan fast food tüketiminin yatma zamanı ve vücut kitle indeksi arasında önemli bir rol oynadığı ortaya çıktı.

Bu bulgular gençler ve yetişkinler ile de sınırlı kalmış görünmüyor. Özellikle 4-5 yaşındaki çocuklarda da gece daha geç yatanların ilerideki yaşlarda obeziteye yakalanma oranlarının da arttığı ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçlarına göre günde 9.5 saatten daha az uyuyan çocukların ve akşam 21:00’dan sonra uyuyan çocukların kilo almaya daha yatkın olduğu belirtildi.

Sağlık açısından uykunun faydaları

Çalışmaların büyük bir kısmı erişkinlerde aynı sonuçları yansıtmaktadır. Araştırmaların neredeyse tamamına yakını yetişkin kişilerin gece kesintisiz bir şekilde 7-9 saat arasında uyuması gerektiği sonucuna varmaktadır. Sağlıklı bir hayat yaşamak için yetişkin kişilerin gün içerisinde geç saatlerde yatmamak koşulu ile 7-9 saat arasında kesintisiz olarak gece uykusu alması gerekmektedir.

Geç saatlerde uyumayan ve gece uykusunu yeteri kadar alan kişilerin obeziteye yakalanmama ve mevcut kilolarını korumalarının yanında kalp hastalıkları, felç, depresyon ve diğer kronik hastalıklardan da daha iyi korunduğu ortaya çıkmıştır. Vücudumuz kendini gece uyurken yeniler. Eğer yeteri kadar uyku uyumazsanız zaman içerisinde vücudunuz strese girer, hormonal dengesizlikler oluşmaya başlar ve  inflamatuar faktörler ortaya çıkar.

Kronik stres altına giren vücudunuz stres hormonları açısından bakıldığında ana oyunculardan biri olan kortizol salgılamaya başlar.

Vücudumuzda bulunan kortizol hormonunun artması stres altında bulunan beyni beslemek için kan basıncını ve kan şekerini artırmaktadır. Kronik strese evrimsel bir yanıt olarak stres altında bulunan bir kişinin beyni çok daha fazla çalışacaktır. Ancak bugünün dünyasında, kortizol hareketlerinin istenmeyen bir yan etkisi (atalarımız stres altında olduklarında genellikle saklanmak ya da zor koşullarda yaşamak zorunda kaldıklarından dolayı ağırlıklarını korumak zorundaydı) kilo alma eğilimidir.Bu kilo alma, zamanla, obezite çevirebilir.

Aslında bir çok çalışma geç uyuma ya da uyku eksikliğinin aşırı yemek yememize neden olduğunu göstermiştir. Kilo vermeye çalışan kişiler gece geç yatmamak koşulu ile günde 7-9 saat arasında gece uykusu aldıklarında amaçlarına daha kolay ulaşmaktadırlar.

Çocuklar için, yukarıda belirtilen çalışmalarla gösterildiği gibi, gerekli uyku miktarı gecelik bazen 10 ya da yaşına bağlı olarak daha fazla saat olmalıdır.

Kaynak : https://www.verywell.com/does-going-to-bed-too-late-cause-weight-gain-2509571

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir