Gece uykusunun faydaları nelerdir?

Uyku: Hepimiz çok seviyoruz, özellikle de harika bir gece uykusundan sonra uyandığımız zaman. Geçmişte, uyku doktorlar tarafından çoğunlukla göz ardı edildi ve çeşitli mitlerle çevrildi, ancak şimdi uyumanın genel sağlığa ve refaha olan önemini anlamaya başladık. Aslında, her gece 6 ila 7 saatten daha az uyuyan insanların hastalanma ihtimalinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Uyku kalbinizi sağlıklı tutar. Kalp krizi ve felçlerin uykunun kan damarlarıyla etkileşime girme şekli nedeniyle sabahın erken saatlerinde ortaya çıkması daha olasıdır. Uyku eksikliği, kalp hastalığı ve inme için risk faktörleri olan kan basıncının ve kolesterolün kötüleşmesiyle ilişkilendirilmiştir. Her gece 7 ila 9 saat uyuduğunuzda kalbiniz daha sağlıklı olacaktır.

Uyku kanseri önleyebilir. Geç vardiyada çalışan kişilerin göğüs ve kolon kanseri geliştirme riski yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Araştırmacılar, bu bağlantının geceleri ışığa maruz kalan insanlarda melatonin düzeylerinin değişmesinden kaynaklandığına inanıyorlar. Işık maruziyeti melatonin düzeylerini, uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormonu düşürür. Melatoninin kanserden korunması düşünülmektedir, çünkü tümörlerin büyümesini baskılamaktadır. Yatak odanızın karanlık olduğundan emin olun ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu melatonini üretmesine yardımcı olmak için yatmadan önce elektroniği kullanmaktan kaçının.

Uyku stresini azaltır. Vücudunuz uykusuz olduğunda, stres halindedir. Vücudun fonksiyonları, yüksek tansiyona ve stres hormonlarının üretilmesine neden olan yüksek uyarıya tabi tutulur. Yüksek tansiyon kalp krizi ve inme riskinizi arttırır ve stres hormonları uykuya dalmak için daha zor hale gelir. Stresin etkilerine karşı koymak için rahatlama tekniklerini öğrenin ve daha hızlı uykuya dalın.

Uyku iltihabı azaltır. Stres hormonlarındaki artış, vücudunuzdaki iltihaplanma seviyesini arttırır ve kalp ile ilgili durumların yanı sıra kanser ve şeker hastalığı için daha büyük bir risk oluşturur. İnflamasyonun, yaşlandıkça vücudun bozulmasına neden olduğu düşünülmektedir.

Uyku sizi daha uyanık yapar. Elbette iyi bir uyku sizi enerjik  yapar ve ertesi gün uyanık tutar. Odaklanmış ve aktif olmak sadece harika hissetmekle kalmaz aynı zamanda iyi bir gece uykusu için şansınızı arttırır. Yenilenmiş hissettiğinizde uyandığınızda, gün ışığına çıkmak, aktif şeyler yapmak ve dünyanızla meşgul olmak için bu enerjiyi kullanın. Ertesi gece daha iyi uyuyacaksınız ve günlük enerji seviyenizi artıracaksınız.

Uyku, hafızanızı geliştirir. Araştırmacılar neden uyuduğumuzu ve neyi hayal ettiğimizi tam olarak anlamıyorlar, ancak uykunun bellek birleştirme adlı bir süreçte önemli bir rol oynadığını buldular. Uyku esnasında vücudunuz dinleniyor olabilir, ancak beyniniz olayları, duyusal girdileri, duyguları ve anıları birbirine bağlarken gününüzü işlemekle meşguldür. Derin uyku beyninizin anıları ve bağlantıları oluşturması için çok önemli bir zamandır ve daha kaliteli bir uyku almanız şeyleri daha iyi hatırlamanıza ve işinize yardımcı olacaktır.

Uyku, kilo vermenize yardımcı olabilir. Araştırmacılar, gece başına 7 saatten az uyuyan kişilerin kilolu olma veya obez olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu keşfettiler. Bir uyku eksikliğinin vücuttaki iştahı etkileyen hormon dengesini etkilediği düşünülmektedir. İştahı düzenleyen ghrelin ve leptin hormonları uykusuzluk nedeniyle bozulmuştur. Kilo vermek veya kilo vermek istiyorsanız, düzenli olarak yeterli uyku almanın denklemin büyük bir bölümünü oluşturduğunu unutmayın.

Uyumak seni daha akıllı yapar. 24.000 Yunanlı yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, haftada birkaç kez uyuklayan insanların kalp hastalığından ölme riskinin daha düşük olduğunu gösterdi. İş yerinde uyku çekenler çok daha düşük stres seviyelerine sahiptirler. Uyuşukluk ayrıca hafıza, bilişsel işlev ve ruh halini de geliştirir.

Uyku, depresyon riskinizi azaltabilir. Uyku, vücudunuzdaki serotonin de dahil olmak üzere birçok kimyasal maddeyi etkiler. Serotonin eksikliği olan insanlarda depresyon görülme olasılığı daha yüksektir. Depresyonu önlemeye, doğru miktarda uyku çektiğinizden emin olarak yardımcı olabilirsiniz: her gece 7 ila 9 saat arasında.

Uyku, vücudun kendisini tamir etmesine yardımcı olur. Uyku, rahatlamamızı sağlayan bir zamandır, ancak aynı zamanda vücudun stres, ultraviyole ışınlar ve diğer zararlı maruz kalma nedeniyle oluşan hasarı onarmak için zor bir dönemdir. Uyurken hücreleriniz daha fazla protein üretir. Bu protein molekülleri hücrelerin yapı taşlarını oluşturur ve hasar onarırlar.

Kaynak : https://www.verywell.com/top-health-benefits-of-a-good-nights-sleep-2223766

Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir