Halıdaki Lekeler Nasıl Temizlenir

Bir partiyi veya çocuklarınız ve evcil hayvanlarınız ile geçireceğiniz kaliteli bir zamanı halıdaki leke kadar hiçbir şey mahvedemez. Dökülen bir içecekten veya banyodaki bir kazadan da kaynaklansa, halınızdaki döküntü gittikçe yayılır ve hatta kötü kokabilir. Halınızdaki lekeleri çıkarmanın en iyi yolu özel formüllü bir temizleyici ile hemen temizlemektir. Bununla beraber, halınızdaki lekeden beyaz sirke, karbonat ve hatta sabun kullanarak bile kurtulabilirsiniz.

Halı Lekelerini Halı Temizleyici İle Çıkarmak

1Halınızın üzerindeki kalıntıları, kirleri ve sıvıyı mümkün olduğunca çıkarın. Herhangi bir leke çıkarıcı uygulamadan önce, lekenin üzerinde hali hazırda bulunan kalıntılardan kurtulun. Bu sayede kalıntıların temizlik esnasında halının dokusuna nüfuz etmesini engellemiş olacaksınız.

  • Kuru ve katı haldeki kalıntıyı süpürge ile alın. Bir şeker çubuğu veya tereyağı bıçağı yardımıyla sıvı ve yapışkan maddelerden kurtulun. Halının üzerindeki fazla sıvıyı havlu kağıt yardımıyla alın.

2Lekelenen alanı bir bezle emdirin. Temizleyiciyi uygulamadan önce, kuru veya az nemli bir bez yardımıyla lekenin bulunduğu alanı dıştan içe emin. Bu işlem lekeyi kaldırmanıza yardımcı olacak. Bez ile lekenin üstünü sürterek çıkarmaya çalışmayın. Bu durum lekenin başka alanlara yayılmasına sebep olabilir.

  • Üzerinde boya veya mürekkep lekesi bulunmayan beyaz bir kağıt havlu veya bez parçası edinin. Havlu veya bezin üzerindeki renk, temizleme esnasında halınıza bulaşabilir.

3Halınızın üzerinde lekelenen bölgeye bir halı leke çıkarıcısı uygulayın. Ürünü sprey şeklinde uygularken lekeyi tamamen temizleyiciye boğmaktan kaçının. Elinizdeki solüsyonun lekeyi daha da mahvetmeden çıkarmasını istersiniz.

  • Leke çıkarıcı ürünlere birçok marketin temizleyici bölümlerinden ulaşabilirsiniz. Genelde mağazalarda birçok çeşit ürün görebilir ve hatta özel lekeler için ürünler bulabilirsiniz.
  • Bembeyaz renkte bir halınız olmadığı sürece ağartıcı özelliği bulunan leke çıkarıcıları tercih etmeyin.

4Kullandığınız ürünün lekeye tamamen nüfuz etmesi için 10 dakika bekleyin yahut ürünün üzerinde yazan kullanım talimatına göre hareket edin.

  • Kullandığınız kimyasallar solunduğunda veya yutulduğunda sağlık açısından olumsuz sonuçlar yarattığından, çocuklarınızı ve evcil hayvanlarınızı temizleyicinin bulunduğu alandan uzak tutun.

5Lekelenen alanı kağıt havlu, bez veya özel bir halı temizleme malzemesiyle kurulayın. Bu işlemin ardından lekenin kullandığınız ürün tarafından emilmesi gerekir. Hala lekeyi görebiliyorsanız, solüsyonu tekrar uygulayın ve tavsiye edilen miktara ulaştıktan sonra bir bez ile emin.

  • Solüsyonu uygulamayı tekrarlamak durumunda kalırsanız yanınızda bir bez veya kağıt havlu bulundurmayı unutmayın. Halının tamamen solüsyonla ıslanmaması için sıklıkla kuru bez kullanın.

6Bir temizlik bezini distile suya batırın ve temizlik solüsyonunun kalıntılarını durulamak için kullanın. Halınızı kurutmak için bir kağıt havlu veya kuru bir temizlik beziyle suyu emin.

  • Ovalama işlemi halınızdaki lekenin yayılmasına sebep olacağından yalnızca lekeyi tampon hareketlerle emmeyi tercih edin.
  • Çıkarması güç bir leke ile karşı karşıyaysanız, kullandığınız suya bir çay kaşığı beyaz sirke ekleyin.

7Halınızı süpürün. Halınızı eski haline getirmek ve derinlerde kalan lekenin gün yüzüne çıkmasını engellemek için bir elektrikli süpürge ile temizlediğiniz alanın üzerinden çabucak geçin.

Kaynak:

  • http://www.coit.com/top-five-carpet-stains
  • http://www.cleanlink.com/news/article/Benefits-Of-Cold-Versus-Hot-Water-Carpet-Cleaning–17875
  • http://www.wikihow.com/Clean-Carpet-Stains

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir