Hemşire Olmak

Günümüzde insan sağlığının değeri kat be kat artarken, hastanelerde insanların dertlerine derman olmalarını umdukları sağlık çalışanlarına da büyük görev düşüyor. Başta doktorlar olmak üzere hemşiresinden hasta bakıcısına kadar tamamı iyi eğitilmiş ve işinde başarılı sağlık çalışanları yetiştirmek, ülkenin gelişim ve kalkınma sürecisinin de önemli bir ayağı konumunda. Peki, daha eğitim- öğrenim zamanlarından itibaren hemşire olmaya karar veren bir öğrencinin atması gereken temel adımlar nedir? Gerek hasta kabul, gerekse de tedavi sürecinde görevli hemşirelerimizin serum takmadan aşı ve iğne yapmaya, acil durumlarda ilk müdahaleyi yapabilme ve kimi zaman ameliyathanede bile görevli olabilme durumlarında nasıl bir eğitimden geçmeleri gerekiyor? İyi eğitilmiş bir hemşire yolunda eğitim hayatınızda izleyebileceğiniz yolları sizin için hazırladık.[mam][mom]

Bölüm1: Sağlık Meslek Liseleri

hemsire-nasil-olunur1Genelde hemşirelik mesleğine ilgi duyan öğrenciler için verilen ilk eğitim sağlık meslek liselerinde başlar ve ardından 4 yıllık bir yüksek öğretim kurumunda devam eder.

2Bu liselerde okuyan hemşire adaylarına hastalıklar, müdahale çeşitleri, uygulamalı pratik eğitimleri öğretilir, son sene yapılan staj ile lise eğitimi tamamlanır.

3Liseden mezun olunduktan sonra neredeyse sağlık kuruluşlarında çalışabilecek bilgiye ve donanıma sahip öğrenciler eğitimlerini yüksek okula giderek devam ettirebilirler.

4Sağlık meslek lisesi mezunu öğrenciler kendilerine tanınan hakkı kullanarak bir sağlık meslek yüksekokuluna direkt geçiş yapabilirler.

Bölüm2 : Merkezi Sınav Sistemi:

1Lisede sağlık meslek liselerini tercih etmeyip normal bir lise hayatı geçiren fakat hemşirelik okumaya karar veren öğrenciler için de eğitim yolu burada bitmiyor tabii. Merkezi üniversite sınav sistemine dâhil olan öğrenciler puanları yettiği takdirde bir sağlık meslek yüksekokuluna yahut dört yıllık bir lisans programına dâhil olup hemşirelik okuyabilirler.

2Tüm bunların yanı sıra genelde sağlık meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin üniversitede hemşirelik bölümü okuma şanslarının daha fazla olduğunu da belirtmek doğru olacaktır. Seçim yaparken sonuçlarını tahmin ederek ilerlemeye gayret edin.

32 yıllık hemşirelik yüksekokulunu başarıyla tamamlayan öğrenciler istekleri doğrultusunda sınavdan yeterli puanı aldıkları takdirde 4 senelik ebelik, hemşirelik, sağlık yönetimi, sağlık idaresi, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi bölümlere geçiş yapmaya hak kazanabilirler.

Eğitim sürecinin yanında iyi ve işinde başarılı olan bir hemşire olmak istiyorsanız sizi yönlendirecek bazı özelliklere sahip olmanız gerekir. Hemşirelik mesleğinin ihtiyaç duyduğu en büyük kişilik özellikleri sabırlı ve yardımsever olmaktır. Eğer kendinizde bu özelliklerin bulunmadığını düşünüyorsanız yanlış mesleğe yönelmişsiniz demektir. Ayrıca sağlığı yerinde olmayan insanların psikolojik durumlarının da doğrudan etkilendiğini varsayarak her zaman güler yüzlü olmaya ve hoşgörülü yaklaşmaya önem vermeniz gerekir. İşinizi titizlikle yapmanız ve doktordan sonra en çok ihtiyaç duyulan insan olduğunuzu hatta kimi zaman hastaların ulaşabildikleri tek kişi olduğunuzu anlamanız sizi mesleğinize daha sağlam bağlar. Bu yüzden eğer hemşire olmak istiyorsanız özverili ve özenli olmaya özen gösterin.[mam][mom]

Article Categories:
Finans

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir