İyi Bir Dinleyici Nasıl Olunur

İyi bir dinleyici olmak, dünyayı başkalarının gözünden görmenize yardımcı olabilir. Bu, anlayışınızı arttırır ve empati yeteneğinizi geliştirir. Ayrıca, iletişim becerilerinizi arttırarak dış dünyayla kurduğunuz bağı güçlendirir. İyi dinleme becerileri, başkaları ile ilgili derin bir anlayış seviyesi sağlar ve hangi kelimeleri kullanmanın iyi olduğunu ve hangilerinden kaçınmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olur. Dinlemek (ve kabul etmek) ne kadar kolay gözükürse gözüksün, bunu doğru şekilde yapmak, özellikle bazı anlaşmazlıklar doğmuşsa, çaba ve çok fazla alıştırma gerektirir. Nasıl iyi bir dinleyici olabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız, okumaya devam edin.

Açık Bir Zihinle Dinlemek

1Kendinizi diğer kişinin yerine koyun. Kendi içinizde kaybolmak ve karşınızdaki kişinin anlattıklarının yalnızca size olan etkilerini düşünmek kolaydır. Ancak aktif dinleme, içsel düşüncelerinizle engellenir. Bunun yerine, zihninizi açmalı ve problemlere diğer insanların perspektiflerinden bakmalısınız. Karşınızdaki kişinin yerinde olsaydınız, problemi çözme konusunda çok daha hızlı karar verebileceğinizi düşünün. İyi bir dinleyici olmak, insanlarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olarak onlarla daha iyi ilişkiler geliştirmenize yardımcı olabilir.

  • İki kulağınız ve tek ağzınız olduğu gerçeğini unutmayın. Bu, konuşmak yerine daha fazla dinlemeniz gerektiği anlamına gelir. Konuşmadan önce dinlemek daha yararlıdır. İnsanları dinlerken, sohbete odaklanın ve göz kontağı kurun. Böylece insanlar, onların söylediklerini umursadığınızı bileceklerdir (Umursamıyor olsanız bile, bu çok daha kibardır.). Daha fazla dinleyen insanlar, daha fazla gözlemcidirler, bu nedenle daha düşüncelidirler ve problemlere dair daha iyi bir anlayış geliştirirler. Dolayısıyla gerçekten dinlediğinizden ve başka hiçbir şey yapmadığınızdan emin olun. Konuşan kişiye tamamen odaklandığınızdan ve konudan sapmadığınızdan emin olmaya çalışın. Başka biri ya da başka herhangi bir şey yerine karşınzıdaki kişiyle göz kontağı kurun.
  • Konuşan ya da doğruca çözüm sunan bir kişiyi hemen yargılamak yerine, dinlemeye zaman ayırın ve duruma, diğer kişinin gözünden bakmaya çalışın. Biri sessizce sizi yargılıyor olsaydı ne hissedeceğinizi düşünün. Bu; durumu doğru biçimde anlamadan önce, kendi düşüncelerinizi oluşturmak yerine gerçekten karşınızdaki kişiyi dinlemenize yardımcı olacaktır.

2Karşınızdaki kişinin deneyimlerini kendinizinkilerle karşılaştırmaktan kaçının. Karşınızdaki kişiyi gerçekten dinlemek için yapabileceğiniz en iyi şeyin; o kişinin deneyimlerini kendinizinkilerle karşılaştırmak olduğunu düşünebilirsiniz. Aslında bu, gerçekten çok uzaktır. Karşınızdaki kişi, aile içindeki bir ölümle ilgili konuşuyorsa, “Tam da benim başıma gelen gibi…” demekten kaçınarak bazı deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Bu; rahatsız edici ya da duyarsızca görünebilir. Örneğin; karşınızdaki kişinin boşanmış olmasını üç aylık ilişkinizle karşılaştırmak, o kişinin rahatsızlık hissetmesine neden olabilir.

  • Bunun yardımcı olmak ve meseleye yaklaşmanın en iyi yolu olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu türden bir düşünce, indirgemecidir ve karşınızdaki kişiye, onu aslında hiç dinlemediğinizi hissettirebilir.
  • “Ben” ya da “Benim” kelimelerini çok fazla kullanmaktan kaçının. Bu, karşınızdaki kişinin durumu yerine kendinize daha fazla odaklandığınızı belirten önemli bir göstergedir.
  • Tabi ki, karşınızdaki kişi sizin de benzer bir deneyime sahip olduğunuzu biliyorsa, fikrinizi sorabilir. Bu durumda, düşüncenizi belirtebilirsiniz ancak deneyiminiz, karşınızdaki kişininkiyle tamamen aynıymış gibi davranma konusunda temkinli olun. Bu, sadece yardımcı görünmek için gerçek olmayan durumlar yaratmaya çalışıyormuşsunuz gibi görünebilir.

3Hemen yardımcı olmaya çalışmayın. Bazı insanlar, dinlerken, rotalarını hemen karşılarındaki kişinin problemiyle ilgili hızlı ve kolay bir çözüm bulmaya çevirebilirler. Bunun yerine, kişinin ne dediğine odaklanmalı ve o konuşurken gerçekçi bir çözüm üretmeye zaman harcamalısınız -bu kişi bu yönde yardıma ihtiyaç duyuyorsa-. Kişinin problemi ile ilgili telaşla hızlı çözümler üretmeye çalışıyorsanız, gerçekten dinlemiyorsunuz demektir.

  • Kişinin söylediği her şeyi içselleştirmeye odaklanın. Sadece bunu yaparsanız, gerçekten yardım etmeye başlayabilirsiniz.
  • Dikkat dağıtıcıları sınırlayın: Çok fazla dikkat dağıtıcı ile dolu bir toplumda yaşıyoruz. Sürekli olarak, diğer insanları dinlememizi bir mücadele haline getiren çok fazla gürültüye maruz kalıyoruz. İyi bir dinleyici olmak için, sohbet süresince dikkat dağıtıcıları sınırlamalısınız. Bunlar, televizyon, telefon ya da konuşma araları olabilir. Başka birini dinlerken dikkat dağıtıcıları sınırlandırmak, zihinsel bir farkındalık gerektirir.

4Yakınlık gösterin. Uygun zamanlarda dokunarak insanlara, onları umursadığınızı gösterin. Böylece gerçekten dinlediğinizi bileceklerdir. Ayrıca, karşınızdaki kişi desteklemenizi istedikleri bir şeyden bahsederken “Evet” gibi kelimeler ya da trajik bir durum veya kendilerine zarar veren bir durumdan bahsederken “Gerçekten mi?” gibi kelimeler kullanabilirsiniz. Bu kelimeleri söylemek, yalnızca dinlemediğinizi aynı zamanda dikkatinizi verdiğinizi de gösterir. Küstah ya da müdahale edici görünmemek için, bu kelimeleri uygun zamanlarda kullanın. Karşınızdaki kişi stres altındaysa, duygusal yanınıza yaslanın ve onu rahatlatmaya çalışın. Ancak diğer taraftan birçok insan, başkalarının ona acımasını istemez. Dolayısıyla onu rahatlatın ancak kendinizi ondan daha yüce bir konuma yerleştirmeyin.

5Ne anlatıldığını unutmayın. İyi bir dinleyici olmanın önemli bir parçası, kişilerin size anlattıkları ile ilgili bilgileri içselleştirmektir. Bu nedenle; karşınızdaki kişi size, en yakın arkadaşı Ahmet ile ilgili problemlerini anlatıyorsa ve bahsettiği arkadaşıyla daha önce tanışmadıysanız, en azından ismini hatırlamaya çalışabilirsiniz. Böylece, ondan bahsederek ismini kullanabilir ve meseleye vakıf görünebilirsiniz. Herhangi bir isim, detay ya da önemli bir olay hatırlamıyorsanız, dinliyormuş gibi görünmezsiniz.

  • Keskin bir hafızaya sahip olmamanızda sorun yoktur. Ancak, sürekli duruyor ve soru soruyorsanız ya da kimin kim olduğunu unutuyorsanız; evet, çok da iyi bir dinleyici olarak görünmeyeceksiniz. Her bir detayı hatırlamak zorunda değilsiniz ancak karşınızdaki kişinin kendini, bir şeyleri milyon kere tekrar ediyormuş gibi hissetmesine neden olmak istemezsiniz.

Kaynak: http://www.wikihow.com/Be-a-Good-Listener

Berkcan.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir