Kendini Nasıl Tanıtırsın

Metot1:Herhangi bir Sosyal Konumda Kendinizi Tanıtmak

1Göz teması kur. Göz teması, etkileşime girdiğinizi gösterir. Göz teması başka bir insana bağlanmanın bir yoludur ve diğer kişinin dikkatinizi çektiğini gösterir. Göz teması kurduğunuzda, iletişime açık olduğunuzu gösterirsiniz.

  • Yabancı birinin gözlerine bakmaktan hoşlanmıyorsanız, kaşların arasındaki noktaya odaklanın; karşınızdaki farkı anlamayacaktır.
  • Grup halinde olduğunuzda çevrenizdeki kişilerle periyodik olarak göz teması kurun.

 

2Gülümseyin. Yeni biriyle tanıştığınızda, gerçekçi, parlak bir gülümseme oldukça önemlidir. Yeni biriyle tanışmaktan, olumlu bir deneyim paylaşmaktan gerçekten mutlu olun.Bu gülümsemenizin daha gerçekçi olmasına yardımcı olacaktır. Yüzünüzün üst kısmını gülümsemenize dahil etmek, daha gerçekçi ve daha az zorlama bir gülümseme yaratır.

 

3Vücut dilinizi düzgün kullanın. Vücut diliniz, kendinize güvendiğinizi rahat olduğunuzu göstermelidir. Kafanızı yukarıda ve sırtınızı düz tutun, kambur durmamaya özen gösterin. Çevrenizdeki insanların vücut dilini gözlemleyin. Ayrıca yakınınızdaki konuşmalara ve konuşma tonlarına uyum sağlayın.

Metot2:Bireye Kendinizi Tanıtma

1İsminizi söyleyin, kişinin ismini öğrenin. Konuşmanız resmi ise “Merhaba, ben [ilk adı] [soyadı]” deyin. Resmi değil ise, “Merhaba, ben [ilk adınız]” deyin. Adınızı söylemenizin hemen ardından “Adınız nedir?” Diyerek diğer kişinin adını hoş bir tonda sorun. “Sizinle tanışmak benim için bir onur Mehmet Bey” ya da tanıştığımıza memnun oldum, Ceren. ” diyerek kişinin adını tekrarlayın.

  • Kişinin adını tekrar etmek hatırlamanıza yardımcı olur ve girişe daha kişisel bir dokunuş kazandırır.

2Bir el sıkışma veya kültürel açıdan uygun bir selamlaşma önerin. Çoğu kültürde tanışmaya fiziksel bir temas eşlik eder. Türkiye’de bu, genellikle bir el sıkışmadır. El sıkışmasını kısa tutmalı ve karşınızdaki insanın elini çok sıkmadığınızdan veya gevşek tutmadığınızdan emin olmalısınız.

Kültürel farklılıkların farkında olun. Örneğin, Çin’de sık sık el sallamak kaba sayılır.

Özellikle bir arkadaşınızla ya da bir arkadaşınızın bir arkadaşıyla görüşüyorsanız, genellikle sarılarak selamlamak uygun olur. Sarılmak el sıkışmaya göre daha kibar bir selamlaşmadır. Kadınlar erkeklere göre daha sıklıkla sarılmayı tercih edebilir.

Birçok kültürde kültürel açıdan öpücükle selam vermek uygundur. Mesela Güney Amerika’da tüm kadınlar bir öpücükle selamlaşır ve Fransa’da kadınlar her yanağında bir öpücükle selamlaşır. Uygun selamlaşma konusundan emin değilseniz, diğer kişinin ne yapacağını izleyin ya da çevrenizdeki diğer insanların selamlaşmasını gözlemleyin.

 

 

3Sorular sorun. Konuştuğunuz kişiye ilgi gösteriyor olmanız önemlidir. Nerede yaşadığını, nerede ne iş yaptığını sorun. Ne yapmaktan hoşlanıp hoşlanmadığını ve hayattaki tutkularını sorun. Onu dinlediğinizi sık sık belli edin

  • Sohbeti devam ettirmek ve kendinizle ilgili paylaşmak istedikleriniz için nereden geldiğinizden ne yaptığınızdan biraz bahsedebilirsiniz. Çalıştığınız yeri ya da örneğin kaya tırmanışı sevdiğinizi söylemek uygun olur ve konuşmanın devamlılığını sağlar.
  • Sadece kendiniz hakkında konuşmayın. Bu sizi bencil veya ilgisiz gösterir.

4Sohbeti kapatın. Biriyle tanıştıktan sonra, sohbetten keyif aldığınızı tekrarlayarak konuşmayı bitirmelisiniz. Konuşmanız resmiyse, “Yeliz Hanım, sizinle tanıştığımıza sevindim, umarım yakında tekrar görüşebiliriz” gibi bir şey söyleyebilirsiniz. Konuşmanız resmi değil ise, ‘’Hakan seninle tanıştığım için çok mutlu oldum, yakında tekrar görüşürüz, umarım” diyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir