Kosinüs Teoremi Nasıl Kullanılır?

Kosinüs teoremi trigonometri çok yaygın olarak kullanılan bir teoremdir. Dik olmayan bir üçgenin özelliklerini incelemek için kullanılmaktadır. Pisagor teoremi de kosinüs teoremiyle bağlantılı “özel durum” da ortaya çıkan bir teoremdir. Bu makalede adım adım Kosinüs teoreminin kullanımı anlatılacaktır.
[the_ad id=”17227″][the_ad id=”17228″]
 

Adımlar:

1Geometriyi kullanarak veya başka bir biçimde lazım olan değişkenleri bulun. Kosinüs teoreminin kullanabileceğiniz iki durum vardır:

  • Bir üçgenin üç kenarı da  biliniyor ya da hesaplanabiliyorsa bu durumda, Kosinüs teoremi üç kenarın karşısındaki üç açıdan herhangi biri ve tamamı için kullanılabilir.
  • İki kenarı ve bu kenarların arasındaki açı biliniyor ya da hesaplanabiliyorsa (örn, diğer iki açıyı ve üçgenin iç açıları toplamının 180 olduğunu kullanarak), böyle bir durumda, üçüncü kenarın uzunluğu, bu şekilde diğer açılar kullanılarak hesaplanabilir.
  • İki kenarı ve bu kenarların oluşturduğu açı değil de başka bir açı biliniyorsa, Kosinüs Teoremi kullanılmaya devam edilebilir, ancak Sinüs Teoremi’ni uygulamak daha kolaydır.

[mam][mom]

 

2Kullanmak için açı seçin. Bu açı, bilinen iki kenarın ortasındaki bir açı yahut, diğer bir kenarı bilinmeyen bir açı olabilir.

 

3Formülü yazın. Genel olarak  c2=a2+b2-2(a)(b)(cosC), burada c önceki adımda seçtiğimiz açının karşısındaki taraftır, a ve b açının komşu yüzleri, C’de açıdır.

 

4Denklemi çözün. Doğru açıyı seçin ve ilk aşamada belirtilen gerekli minimum değişkenleri biliyorsanız, denklemde sadece bir bilinmeyen olacaktır.

 

5İşlem sona erdi!

[the_ad id=”17269″][the_ad id=”17268″]

 

 

İpuçları:

  • Sinüs Teoreminin uygulaması kolaydır. İlk başta bu teoremi kullanıp kullanamayacağınızı kontrol edin.
  • Kosinüs teoremi kenarı değil de açıyı bulmak için de kullanılabilir: C=cos-1((a2+b2-c2)/(2ab))

 

 

Kaynak:

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir