Kuş Gribi Salgını ile Nasıl Mücadele Edilir?

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tekrar bir salgın haline gelen kuş gribi, kamu sağlığı için ciddi sorunlar teşkil etmektedir. Kuş gribi , 1969 yıllarında Hong Kong’ta ortaya çıkan ve 750.000 kişinin ölümüne sebep olmuş bir salgındır. Peki 2000’li yılların başlarından beri tekrar gündeme gelen kuş gribi salgınından nasıl korunulur, kuş gribi salgını ile nasıl mücadele edilir, günlük yaşantıda kuş gribine yakalanmamak için neler yapılır sizin için altın değerinde öneriler:
[the_ad id=”17227″][the_ad id=”17228″]
 

Adım Adım Kuş Gribi Salgını ile Mücadele Yolları

1Grip aşıları kuş gribinden korunmak için yeterli sayılmaz. Mevsimsel olarak gripten korunmak, vücudunuzun savunma mekanizmasını güçlendirmek için yaptırdığınız grip aşıları kuş gribi için işe yaramaz. Her virüsün direnci farklı olduğu gibi kuş gribinin de yeni dirençler için farklı aşılama yöntemleri vardır ve bu her ay ya da her yıl değişen bir virüs olan kuş gribi için uzun sürede oluşturulabilecek  bir periyot değildir.

 

2Kuş gribi ile ilgili güncel bilgileri takip edin. Kamusal bir sorun olan kuş gribi yalnızca Türkiye’yi ilgilendiren değil tüm dünya insanını ilgilendiren bir konu olduğundan kuş gribi salgını ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü’nün tüm öneri ve ikazlarını göz önünde bulundurmalı ve takip etmelisiniz. Sivil toplum kuruluşları, Televizyon ve radyo yayınları ile özellikle de sosyal medya üzerinden kuş gribi hastalığı ile ilgili gelişmeleri yaymaya gayret gösterecektir. Size önerimiz kuş gribinin yok edilmesi ile ilgili aşılama, ilaç ya da diğer gelişmeleri yakından takip etmeniz. Şehir dışına ya da ülke dışına seyahatler gerçekleştiren kişiler, gidecekleri ülke ya da şehir ile ilgili kuş gribi gelişmelerini takip etmelidir.

 

3Yıllık grip aşınızı her ihtimale karşı yaptırın. Yıllık olarak yaptırdığınız geçerli grip aşısı kuş gribi virüsü ile belli boyutta mücadele edebilir. Vücudunuzun olası enfeksiyonlara karşı korumak için vücudunuzun mücadelesinde yıllık grip aşısı size destek olabilir. Aşı enjekte edilerek grip salgınından korunma ilaçlardan daha etkilidir.

 

4Zatürre aşısı olun. Geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen grip salgınlarında ve kuş gribi salgınlarında bir çok zatürre aşısına sahip kişi kuş gribi virüslerine dayanıklılık gösterdi ve bundan korunmayı başardı. Zatürre aşısı her grip virüsüne karşı sizi koruma garantisi vaat etmiyor ancak varlığının bir etkisi olduğu aşikar. Özellikle 65 yaş ve üzeri astım ve diyabet gibi kronik hastalıklara sahip kişiler kuş gribi salgınından korunmak için zatürre aşısı vurulmalıdır.

 

5Anti-viral ilaçlar kullanın. Geçtiğimiz yıllardaki kuş gribi salgınlarında sağlık kuruluşları ve devlet tarafından onaylanan kuş gribi salgınına karşı Tamiflu ve Relenza (Zanamivir) ilaçları potansiyel tedavi olarak kabul gördü. Bu ilaçlar yalnızca reçete ile temin edilebilen ilaçlardır ve kullanılmaya başlandığından kısa bir süre içerisinde de kuş gribine karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu ilaçla kuş gribine yakalanmış kişilerin kuş gribi virüsünün olası mutasyonlara ve vücutta yayılması engellenir.

 

6Ellerinizi sık sık yıkayın. Kuş gribinde olduğu gibi diğer bulaşıcı hastalıklarda da hijyen çok önemlidir. Ellerinizin her yer ile temas halinde olduğu düşünüldüğünde kuş gribi salgını ile mücadele etmek için ve bundan korunmak için ellerinizi sık sık yıkamalı ve dezenfekte etmelisiniz.

  • Alkol bazlı temizleyiciler kullanmalısınız. Anti bakteriyel sabunlar, ellerinizi yıkadıktan sonra el dezenfekte edici dezenfektanları muhakkak edinin. Çantanızda muhakkak bir temizleyici jel ya da mendil taşıyın. Ellerinizi ne kdar iyi yıkadığınızı düşünseniz de o sizi bir gün boyunca götürmeyecektir sık sık ve güçlü temizleyiciler ile hikjyen sağladığınız takdirde kuş gribinden kurtulabilirsiniz.

 

7Kuş gribi virüsünü taşıyıcı kuşlarla temas halinde olmaktan kaçının. Özellikle kümes hayvanları, civcivler, tavuklar, yine çiftlik bölgelerde bulunan yavru kuşlar kuş gribini taşıyıcı olma durumundadırlar. Yabani kuşlar da kuş gribi virüsünün taşıyıcılarıdır. Evinizde bulunan evcil hayvanları bu kuşlarla temastan kaçının. İnsandan insana kuş gribi virüsü kolayca geçtiği gibi hayvndan hayvana da aynı şekilde hızla ve kontrolsüz şekilde geçer. Eğer bir çiftçiyeniz ve tavuklarınız bu salgına musallat olduysa da hem kendinizi hem de diğer insanları kuş gribi salgınından korumak için tavuklarınızı yüksek ısıda pişirmeniz gerektiğini ve uygun pişirme tekniklerini tavuklarınızı sattığını her bireye iletmelisiniz. Kuş ribi salgını bir çiftçinin ya da kümes sahibinin suçu değildir, bu tüm insanlığı ilgilendiren bir hastalıktır. Kuş gribine yakalanmış bir tavuğun etini yediğinizde ya da yumurtasını aldığınızda kuş gribi virüsünü bünyeninize geçirirsiniz ancak bilmelisiniz ki 165 F / 74 C ısıda pişirildiğinde kuş gribi virüsünü öldürürsünüz. Kuş gribi salgını olduğunda paniklemeyin. Özellikle mutfakta zaman geçiren kadınların yemeklerini iyice pişirmeleri önerilir. Çiğ ya da yarı pişmiş olarak bu besinleri tüketmemeye gayret gösterin.
[the_ad id=”17269″][the_ad id=”17268″]

 

 

Kaynak:

Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir