Levrek Nasıl Tutulur

Levrek kurnaz, ürkek bir o kadarda yakalandığında mücadeleci bir balık türüdür. Avlanmasının zorluğu, az yakalanması ve çok lezzetli eti olması balıkçılar arasında aranan ve yakalayanın iyi bir prim yaptığı bir balık türüdür. Moronidae familyasından olup Doğu Atlantik kıyılarında Norveç’ten Kuzey Afrika kıyılarına kadar ve Akdeniz , Marmara , Karadeniz’de de bulunmaktadır. 40 cm’den küçüklerine de ‘İspenek’ denir.
Durgun denizde kendini güvenli yerlerde saklar ve tutulması oldukça güçtür. Hava şartlarının değişmesi ve denizde ölü dalgalar bunlara  bir de ek olarak sert poyraz başlamışsa tam zamanıdır ‘levrek’ avlamanın.

Adımlar

1Sabah erken saatlerde avlanmaya çıkın. Levrek avı genelde sabahın erken saatlerinde (gün doğumu) ve akşam (gün batımı) tekneden sırtı çekerek yapılabileceği gibi karadan da bunu yapmak  mümkündür.

2Levrek yakalama yöntemlerini öğrenin. Özellikle tatlı suyun denize karıştığı bölgelerde levrek bulunabilir, levrek yakalama yöntemlerinin arasında en etkili olanı rapala’dır. Rapala sahte bir balıktır, gerçek balıklardan esinlenerek yapılmıştır ve birde kefal’e benziyorsa levrek için iyi bir yem’dir. Rapala’lar hem şekil bakımından hemde denizde ses çıkarmasından dolayı levreğin dikkatini çekecek ve levrek yanına gelecektir; fakat bu hemen rapala’ya atlıcağı anlamına gelmez öncelikle biraz izleyecektir , daha sonra yanına yaklaşacaktır. Bu durumda kendinizi levreğe belli etmemek en önemli husustur ve zaten uygun koşulu ve hızı yakalayan levrek rapalaya atlayacaktır. Rapala’ da bana soracak olursanız balıkçılar arasında da bilinen ve levrek katili olarak adlandırılan ‘Cam Rapala’ kullanmanızı öneririm. Cam rapalalar suyun altında parlar, eğer o bölge’de levrek varsa mutlaka cam rapalanın yanına gelecektir. Cam rapalalar 11cm uzunluğunda olup, kurşun bağlamadan kullanılır.

3Farklı bir yöntem olan ‘Yanıç’ ile levrek avını deneyin.

  • Öncelikli olarak kullanacağımız misinamız kaliteli ve güven verici ‘0,26’ ve ‘0,28’ kalınlığında olmalıdır.
  • İğne olarak kısa pala, düz, 1253 serisi kullanmak gerekmektedir.
  • 1kg. ağırlığında levrek için No:1 iğne yeterli iken 1kg ile 5 kg. ağırlığında levrekler için büyük iğne tercih etmek çok önemlidir. No:0 No:0,3 No:0,4 No:2 gibi iğneler mutlaka her levrek avcısının çantasında olmak zorundadir.
  • Kıyıdan yapıcağımız levrek avında spin kamış kullanmak av performansı için iyidir, beden misinasından iğneye doğru stoper, şamandıra, kurşun, fırdöndü ve son olarak iğne gelecektir. Yanıç zemine değmeyecek şekilde stoperimizi ayarlamalıyız.
  • Yanıç ile levrek avcılığında levrek balığı yemini alır ve hızla kaçmak ister , kamış avcılığında sabretmemiz çok önemlidir vuruş esnasında direk vurdurmaktan ziyade 5-6 saniye bekleyerek vurdurmak doğru olanıdır.

Herkese rastgele, bol nasipler.

Article Tags:
Article Categories:
Yeme&İçme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir