Mide Ağrısı Nasıl Kesilir?

Karın Ağrısı Nasıl Geçer

Karın ağrıları gün içinde sevdiğiniz aktivitelerden uzak kalmanıza sebep olabilir. İnternette karın ağrılarının nasıl geçeceğine dair birçok bilgi mevcut biz de bunları sizin için araştırdık ve derledik. İlk olarak tuvalete gitmek gibi hızlı çözümlere başvurmalısınız. Daha sonra, evde hazırlayabileceğiniz ilaçları deneyebilirsiniz. Eğer sürekli hazımsızlık şikâyetiniz varsa beslenme düzeninizi ve ilaçlarınızı daha dikkatli bir şekilde gözden geçirmeniz gerekebilir. Son olarak, bazı önleyici tedbirler alarak karın ağrılarınızı azaltabilirsiniz.

Hızlı ve Basit Olan Çözümler

1. Tuvalete gidin. Karın ağrısı ve bulantı şikayeti olan insanlar genellikle dışkılama ihtiyacı hissederler. Birkaç dakika boyunca öne doğru eğilip dizlerinizi göğsünüze doğru çekerek tuvalette oturmayı deneyin. Bu pozisyon doğal olarak dışkılamanızı kolaylaştırır.

  • Kendinizi kasarak ya da iterek dışkılamaya zorlamayın. Aşırı zorlama hemoroit gibi ciddi sorunlara yol açabilir.
  • Eğer bağırsağınızda ya da dışkınızda kan gördüyseniz hemen bir hekime başvurmalısınız. Bunlar ciddi sağlık sorunlarına işaret olabilir.

2. Karnınızın üstüne sıcak eşyalar koyun. Karnınızı ısıtmak kaslarınızın gevşemesine yardımcı olur ve böylece o bölgedeki gerginliği ve krampları azaltır. Sıcak su torbasını, mikrodalgaya atılabilen kompresleri ya da elektrikli battaniyeyi karnınızın üzerinde birkaç dakika tutarak karnınızı ısıtabilirsiniz.

  • Eğer yukarıda bahsedilen araçlardan hiçbirine sahip değilseniz bir yastık kılıfını ya da temiz bir çorabı pirinç ile doldurup birkaç dakika boyunca mikrodalga fırında ısıtıp karnınızın üstüne koyarak aynı etkiyi yaratabilirsiniz.

3. Ayakta dururken ayak parmaklarınıza dokunun. Hafif dereceli hazımsızlıklar genelde midede ve bağırsakta biriken gazın dışarı atılmasıyla düzelir. Gazın vücuttan atılmasına yardımcı olmak için ayak parmaklarınıza doğru eğilerek onlara dokunmaya çalışmak gibi basit egzersizler yapabilirsiniz.

  • Mesela, sırtüstü yatarak bacaklarınızı yukarı kaldırın ya da dizlerinizi hafifçe göğsünüze doğru çekin. Bacaklarınızı yukarı kaldırmak karın bölgenizdeki baskıyı azaltır, orada hapsedilmiş gazın serbest kalmasını sağlar böylece rahatlamanıza yardımcı olur.

4. Kusmaktan korkmayın. Eğer çok şiddetli mide bulantınız varsa bu vücudunuzun içindekileri kusması gerektiğine işaret olabilir. Kusmak çoğumuza göre pek de hoş olmayan bir eylem ve genellikle en kötü senaryo olarak görülse de aslında vücudunuz sindirdiği ama size rahatsızlık veren bakterileri, virüsleri ve besinleri bu yolla sizden uzaklaştırır. Eğer birkaç gün boyunca kusmaya devam ederseniz doktora görünmeyi ihmal etmeyin çünkü bu durum daha ciddi hastalıkların belirtisi olabilir.

  • Eğer mideniz çok bulanıyorsa ama kusamıyorsanız bulantıyı azaltmak için tuzlu atıştırmalıklar yemeyi ya da bulantı önleyici bilekliklerden takmayı deneyebilirsiniz.
  • Kusmak vücudunuzun susuz kalmasına neden olur bu yüzden gün içinde birden fazla kez kustuysanız mineral bakımından zengin içecekleri tercih etmelisiniz. Bu içecekler hastalıkla savaşmak için ihtiyacınız olan sodyum ve potasyum miktarınızı arttırır.

5. Sıcak duş alın. Sıcak su vücuttaki kan dolaşımınızı hızlandırır ve kaslarınızı gevşetir. Bu etkiler de karın bölgenizdeki ağrıyı ve vücudunuzda hissettiğiniz herhangi bir baskıyı, stresi hafifletir. Duşta en az 15-20 dakika kalın. Eğer küvete sıcak su doldurup içine girdiyseniz suya magnezyum sülfat tuzu (İngiliz tuzu) atın. Bu tuz eğer vücudunuzda bir iltihap varsa onun uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

6. Karnınıza masaj yapın. Karnınıza kramp girmesi kas sıkışmalarından kaynaklanabilir. Bu sıkışmaları kendinize nazikçe masaj yaparak azaltabilirsiniz. Karnınızın ve sırtınızın değişik bölgelerine kendiniz hafifçe baskı uygulayarak masaj yapabilirsiniz. Özellikle ağrı hissettiğiniz bölgeye yoğunlaşın ama çok güçlü bir şekilde baskı uygulamamaya özen gösterin.

  • Masaj esnasında burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan vermeye odaklanın. Derin nefes almak kaslarınızı gevşetirken aynı zamanda zihninizi rahatlatmaya da yardımcı olur.

7. Eczaneden ilaç alın. Normal dereceli bulantı, hazımsızlık ve kramp sorunları için birçok ilaç mevcuttur. İlk başta bu ilaçları kullanmaya çekinebilirsiniz fakat makul ve önerilen miktarda kullanmak etkili ve güvenilirdir. Dozaj talimatlarına uymaya özen göstermelisiniz ayrıca şikayetleriniz hakkında ekstra öneri ve uyarılar için eczacınıza danışabilirsiniz.

  • Hazımsızlık sorunu için bizmut ya da karbonat içeren ilaçları tercih edin. Çünkü bu maddeler mide zarını kaplar böylece bulantı ve ağrıyı neredeyse hiçbir yan etki göstermeden hafifletir.
  • Eğer ağrı vücuda bizmut alınmasına rağmen devam ediyorsa asprin ya da nurofen gibi ilaçlar yerine içinde düşük miktarda parasetamol (ateş düşürücü olarak bilinen bir kimyasal madde) bulunan ilaçları deneyin. Bu tip ilaçların aşırı kullanımı karaciğerinize zarar verebilir bu yüzden dikkatli kullanmalısınız.

Evde Hazırlayabileceğiniz İlaçları Denemek

1. Yüksek lifli besinler tüketin. Karın ağrısının en yaygın nedenlerinden biri de kabızlıktır. Vücudunuz bağırsaklarınızı hareket ettirmek ister ama bu harekete bir şekilde engellenir ve dışkılama sağlanamaz, bu durum kabızlık olarak bilinir. Kabızlığınızı kuru erik, buğday, brokoli gibi yüksek lifli besinler tüketerek giderebilirsiniz. Bu konuda kuru erik özellikle etkilidir çünkü içinde doğal bağırsak yumuşatıcı etki yaratan sorbitol adlı bir madde bulunur.

  • Eğer kabızlığınız yüksek lifli besin tüketimine rağmen sürüyorsa suda çözünebilen bağırsak gevşeticileri ya da çayınıza bir miktar müshil ilacı katmayı deneyin.
  • Bir bardak kahve de sindirimde görevli kaslarınızın işleyişini düzenler ve bağırsaklarda hareketliliğe neden olur. Fakat gün boyu fazla miktarda kahve tüketmekten kaçınmalısınız çünkü kahve doğal bir idrar söktürücüdür ve aşırı tüketimi vücudunuza su kaybettirir dolayısıyla kabızlığınızın şiddetini arttırabilir.
  • Erik suyunun bağırsak hareketliliğini sağladığı çoğu insan tarafından bilinmektedir. Sabah ve akşam birer bardak erik suyu tüketimi kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.

2. Nane, papatya ya da zencefil çayı için. Yapılan bilimsel çalışmalara göre bu üç bitki mide bulantısının geçmesine ve genel olarak karın bölgesindeki rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcıdır. Zencefil sindirimi düzenlerken nane ve papatya o bölgedeki gergin kasları gevşetir.

  • Bu bitkilerin çaylarını içmenin yanında haşlanmış nane yapraklarını sakız gibi çiğneyebilir ya da zencefilin suyunu içebilirsiniz. Zencefil suyunu birkaç parça zencefili sıcak suya atıp, biraz bekleyip sonra süzerek elde edebilirsiniz.

3. Karbonat ve su karışımı hazırlayın. Eczanede satılan mide ilaçlarının neredeyse tümünde ana madde olarak karbonat kullanılır. Bu yüzden eczaneden almak yerine evde kendi mide ilacınızı hazırlayabilirsiniz. Bir yemek kaşığı karbonatı bir bardak ılık suya atın ve karıştırarak tamamen çözünmesini bekleyin daha sonra oluşan karışımı yavaşça için.

Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir