Ön Yazı Nasıl Yazılır

Ön yazılar kapak mektubu olarak da bilinmektedir. Her ne kadar ön yazılar daha fazla çalışma gerektirse de , bizim özetleyemeyeceğimiz niteliklerimizi anlatabileceğimiz türden yazılar olmasından dolayı olmazsa olmazlar arasındadır. Buna ek olarak, potansiyel işverenlerin daha fazla bilgiye ulaşmalarını mümkün kılmak için, iş başvurularını kişileştirmeye yardımcı olur. Eğer yazdıklarınızı kimse okumaz diye bir düşünceye kapılırsanız, işi almak için şansınızı kaybettiniz demektir. Bu ön yazının içerdiği tüm potansiyellerden faydalanmak istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip etmelisiniz. Bu makalenin içerisinde format hakkında tavsiyelere, eleştirilere ve ön yazı hakkındaki araştırmalara ulaşacaksınız. Ayrıca kopyalayabileceğiniz ve kendi ön yazını yazmak için indirebileceğiniz ücretsiz örnekleri ve bağlantıları bulacaksınız.

Ön Yazı Yamak

1Sayfanın üst kısmına antet oluşturarak başlayın. Antet ön yazının üst kısmında bir bölme şeklindeki yapıdır. Bu kısım, tam adınızı, adresinizi, telefon numaranızı ve e-posta adresinizi içermelidir. Antet kısmını oluştururken bazı kuralları uygulamanız gerekir:

  • İsminiz 14-16 punto ve kalın olmalıdır.
  • Adres ve diğer iletişim bilgileriniz 12 punto olmalıdır.
  • Yazının geri kalanında olduğu gibi bu yazıların da “Arial” ya da “Times New Roman” olmasına gerek yoktur, Ancak yazılar profesyonel bir tarzda ve okunması kolay olmalıdır. Hatırlamanız gereken en önemli şey, bilgilerinizi güncel tutmanızdır. Bilgilerin güncelliği sayesinde işveren sizinle kolay bir şekilde irtibat kurabilecektir.
  • Görselliği daha ilgi çekici yapmak için, antetli kısım ve diğer kısımlar arasında fazladan bir satır ekleyebilirsiniz.

2Alıcının ismini, adresini ve tarihi antetin hemen altına yazın. Profesyonel bir şekilde görüldüğü sürece, tarihi önce ya da sonra yazmanızın ya da bu bilgilerin arasında ne kadar satır bıraktığınızı  bir önemi yok.

  • Şu andan itibaren, 12 punto Arial ya da Times New Roman kullanın, kenar boşluklarını ayarlayın ve tek aralık kullanın. Yazı renginin siyah olmasına özellikle dikkat edin ve standart kağıt boyutu kullanın (A4). 

3Doğru bir selamlama ile giriş yapın. Alıcıyı tanımlayan doğru bir başlık seçtiğinizden emin olun ( bayan, bay, sayın Dr. vs ). Eğer alıcının kim olduğunu bilmiyorsanız o zaman , “ ilgili kişiye” ya da “ sayın beyefendi-hanımefendi” gibi ifadeler kullanabilirsiniz. Ancak her zaman ön yazıda gönderdiğiniz kişinin bilgilerinin bilinmesi önemlidir yoksa yazı mektup formu gibi anlaşılabilir.

4Amacınızı ilk paragrafta belirtin. 2 ya da 3 cümle ile ön yazıyı niçin yazdığınızı işvereninize anlatın. Başvuruda bulunacağınız  pozisyonu belirtin ( ya da olmasını istediğiniz bir pozisyonu).

  • Daha fazla iletişim kurmanız gerektiği bir durum ya da karşılıklı bir görüşme ve mülakat olmadığı sürece, iş pozisyonu hakkında nasıl bilgi sahibi olduğunuzu belirtmenize gerek yok.
  • Mevcut olabilecek bir pozisyon hakkında belirttiğiniz ilgi alanlarının doğrultusunda yazmak istiyorsanız ( araştırma mektubu olarak da bilinir ) işverene , niçin o pozisyonda çalışmak istediğinizi belirtin. 

5Ön yazının gelişme kısmında, niteliklerinizi özetleyin. Bu kısmı aynı zamanda 2. ve/veya 3.paragraf olarak da düşünebilirsiniz. Çalışmak istediğiniz pozisyonun gerektirdikleriyle sizin yazdıklarınızın eşleştiğine emin olun. Açık pozisyonlar için yazıyorsanız,  bu pozisyona nasıl katkıda bulunabileceğinizi anlatın. Bunun için, işverenin ve şirketin geçmişi hakkında araştırma yapın.

  • Başvuru yapmak istediğiniz firma hakkında yaptığınız araştırmaların sayesinde, niteliklerinizi şirket tarafından beklenen özellikler önde olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Mülakata çağrılma ihtimalini arttırmak için bu yararlı olacaktır. Bu kısımları yazarken aynı zamanda bazı soruları aklında tutmalısın:
    • İşverenin misyonu nedir? Onları rakiplerinden ayıran en önemli şey nedir?
    • Şirket, ne tür bir müşteriyi temel alıyor? Hedef kitleleri kimlerdir?
    • Şirketin tarihi nedir? Kim tarafından kurulmuştur? İş nasıl gelişti ve bu hale geldi? Son birkaç yıldır şirketin tutumu ve esas aldıkları şeyler nelerdir?

6Sizinle iletişim kurması için işvereni teşvik edecek son paragrafa olumlu ifadeler ya da sorular ekleyin. Kapanış paragrafını 2 ya da 4 cümle arasında yazın. Görüşme için uygun olduğunuzu belirttiğinizden emin olmalısınız. Personel alma sorumlusuna size zaman ayırdığı ve size önem verdiği için teşekkürünüzü iletin ve sizinle iletişim kurdukları için memnun olduğunuzu ifade edin.

7Uygun bir kapanış yazın. Size zaman ayırdıkları için onlara teşekkür etmek güzel bir fikir. Bundan sonra , “ saygılarımla”,  “ saygı ve sevgilerimle “ gibi hitapları, adınızla arasında biraz boşluk kalacak şekilde ekleyin.

8İmzanızı ekleyin. Dijital yolla gönderecekseniz, imzanızı tarama yoluyla ekleyin. Uygun bir yazılım programıyla dijital imza kaşesi de kullanabilirsiniz.

9Eklenmiş belgeyi belirtin. Eğer bir şey eklediyseniz, özgeçmiş gibi, eklediğinize dair bir bilgilendirme yapmalısınız. 

Kaynak:

  • https://www.scribendi.com/advice/how_to_format_a_cover_letter.en.html
  • http://www.youthcentral.vic.gov.au/jobs-careers/applying-for-jobs/how-to-write-a-cover-letter
  • http://www.wikihow.com/Write-a-Cover-Letter

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir