Sağlıklı kilo vermek için neler yapılmalı?

Sağlıklı kilo vermek için adım adım yapmanız gerekenler:

1

Öncelikle işe vücut kitle indeksimizi hesaplayarak başlayabiliriz. Bu indeks bize boyumuza oranla aslında ideal kilomuzun kaç olması gerektiği hakkında fikir sahibi olmamızı sağlayacaktır. Bunun için bir formülümüz var:  vücut kütlesinin (kg), uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır. Yani;

  • Vücut Kitle İndeksi (VKİ) = Vücut Ağırlığı (kg.) / Boy uzunluğunun karesi (m.)

Ama hesaplamakla uğraşmanıza gerek yok, bunu hesaplayan programlar internette çokça mevcut.

https://www.sbn.gov.tr/BKindeksi.aspx

Burada çıkan sonuca göre tabloda değerinizi bulunuz:

vki hesap tablosu

2

Bir sonraki adımımız kilo vermenize engel olabilecek hastalıklarınız var mı, bunu kontrol etmek. Örneğin, tiroid bezinin az çalışması dediğimiz hipotiroidi hastaları, metabolizmaları daha yavaş çalıştığı için kilo vermekte zorlanabilirler.

Ya da Diabet hastası olabilirsiniz ve aç kaldığınızda şekeriniz düştüğü için sürekli atıştırma ihtiyacı hissediyor olabilirsiniz. Ya da şeker hastalığına henüz yakalanmamışsınızdır ancak bir önceki adımı olan İnsülin direnci vücudunuzda var olabilir. Bu gibi problemlerin tedavisini görmedikçe kilo vermeniz ya da verdiğiniz kilonuzu korumanız zor olacaktır.  Bunun için aile hekiminize ya da bir endokrin hastalıkları uzmanına başvurmanız yeterli olacaktır.

Kilo vermek istiyorum ancak buna engel olabilecek bir hastalığım olup olmadığını öğrenmek istiyorum dediğinizde zaten hekiminiz ilk olarak bu hastalıklara sebep olabilecek hormonlarınıza bakacaktır.

3

Üçüncüsü aslında çoğu insanın problemi az su tüketmek. Uzmanlar günde en az 2 ya da 2,5 litre su tüketilmesi konusunda uyarıyorlar ancak bunu alışkanlık haline getirmek çok da kolay olmuyor. Bunun için özellikle her zaman yanınızda küçük şişelerde su bulundurmalısınız. Sadece kilo vermek için değil böbreklerinizin daha iyi çalışması için de su tüketimine özen göstermeniz gerekmektedir.

4

Uyku düzeni; insanların özellikle geceleri karanlık, sessiz ve yaklaşık 23°C olan bir odada düzenli uyku uyumaları gerekmektedir. Uyuyacağınız odada telefon ışığı dahil hiç ışık bulunmaması, vücudunuzda melatonin dediğimiz çocuklarda büyüme gelişmede yetişkinlerde istirahat dinlenmede en etkili hormonun salgılanmasını sağlayacaktır.

Kişinin en ufak bir ışık hüzmesine maruz kalması vücut tarafından algılanıp bu hormonun salgılanmasını durdurmaktadır. Çocuklarınız içinde karanlık bir oda sağlamanız onların büyüme gelişmesi için çok önemlidir.

5

Tuz kullanımı, bu konuda aşmamız gereken konulardan biridir. Uzmanlara göre aslında yemeklerimizdeki tuza sadece çocukken ihtiyacımız vardır. O da tiroid bezimizin düzgün çalışması yine büyüme gelişme için önemli olması açısından. Ancak yetişkin dönemde sadece sebze ve meyvelerden aldığımız tuz bizim vücudumuz için yeterli gelmektedir.

Ekstradan yemeklerimize kattığımız her tuz, vücudumuza girdiğinde; vücutta su tuz dengesi sağlanabilmesi için su da tutacaktır. Bunun sonucunda ödem dediğimiz el ayaklarımızda şişliklere sebep olacak, ve egzersiz yaptığımızda vücudumuz ilk olarak yağ yakmak yerine ödem atmaya çalışacaktır. Bu yüzden yemeklerimizi tuzsuz yapıp alışarak ve soframızdan tuzluğu kaldırarak buna önlem alabiliriz.

6

Düzenli tuvalet alışkanlığı, çoğumuz bunu hiç düşünmemişizdir. Ancak aslında bağırsaklarımız belli bir düzen oluşturmak ister. Gastroenteroloji uzmanlarına göre sağlıklı bir kişi her gün yaklaşık aynı saatlerde tuvalete gidendir. Bu sindirim sistemimizin düzenli çalışmasına ve egzersiz veya diyet yaptığımızda sindirim dengemizin bozulmaması, barsak tembelliği oluşmaması için bize yardımcı olacaktır. Yine bu konuda diyetisyenler her sabah ilk uyandığınızda 2 adet gündoğdu kayısısı ve bir bardak ılık su ile güne başlamanızı tavsiye ederler.  yine bunu sadece kilo vermek isteyenler değil herkesin uygulaması gerekmektedir.

7

Egzersiz , hayatınıza hareket katmak başta kalp hastalıkları olmak üzere bir çok hastalığa engel olacaktır. En az haftada 3 gün yarım saat yürüyüş yine uzmanların herkese tavsiye ettiğidir. Tabi kilo vermek isteyen kişilerin biraz daha fazla buna vakit ayırmaları onlar için yararlı olacaktır.

Tüm bunları kaliteli bir hayata sahip olmak için dahi yapmaya özen göstermeliyiz. Vücudumuz bize hayatımız boyunca eşlik edecek, onu olabildiğince uzun ömürlü kullanmak bizim elimizdedir.

Not: Unutmayın ki vücut yapılarımıza göre kadınların kilo vermesi erkeklere göre daha yavaş olmaktadır. Bu yolda sabırlı olmak ve temel bazı kurallara sadık kalmak sizi istediğiniz sonuca götürecektir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir