Telefon Bağımlılığından Nasıl Kurtulunur?

Akıllı telefonunuza bağımlı olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Eğer akıllı telefon bağımlısı olduğunuzu düşünüyorsanız yalnız değilsiniz. Akıllı telefon kullanımına yönelik yapılan araştırmalar ortalama telefon kullanımı olan bir kişinin akıllı telefonlarını günde 80 ile 150 kez kontrol ettiğini göstermektedir.  

Akıllı telefon kullanıcılarının yaklaşık %91’i cihazlarıyla sağlıklı bir ilişki içerisinde olduğunu belirtmesine rağmen, davranış şekillerinin sağlıklı olup olmadığı konusunda sürekli bir şüphe içerisinde bulunmaktadır.
Yapılan araştırmalar süresince ankete katılan kişiler, kullanmış olduğu akıllı telefonların daha iyi iş-yaşam dengesi oluşturduğunu, daha iyi iletişim ve ilişki kurmaya katkıda bulunduğunu söylemiştir.

Ancak yapılan bilimsel araştırmalar çok sık akıllı telefon kullanımının yararının yanı sıra bir çok dezavantajını olduğunu göstermektedir.
Araştırmalar, teknolojiye bağımlı hale geldikçe aklımızın, dikkat seviyemizin ve sosyal becerilerimizin zayıfladığını göstermektedir. Aslında, sadece akıllı telefonlarımızın varlığı bile konuya odaklanma ve sorunları çözme yeteneğimizi azaltmaktadır.

Ancak aşırı akıllı telefon kullanımı konusunda kendinizi suçlamamalısınız. Gerçek şu ki, akıllı telefon bağımlılığınız sizin suçunuz olmayabilir – bu cihazların tasarımcıları, ekranınıza mümkün olduğunca uzun süre bağlanmanızı sağlayacak teknikleri kullanmakta ve siz farkında olmadan sizi yönlendirmektedir.

Neyse ki sorunun farkında olduğunuz taktirde doğru teşhisle çözümü de bulabilirsiniz. 
Cihazınızla olan ilişkinizi geliştirmeye çalışıyorsanız, zamanınızın ve dikkatinizin kontrolünü geri alabileceğiniz bazı yollardır.

Kullanımınızı İzleyin 
Akıllı telefonunuza bağımlı olup olmadığınızı kontrol etmeniz gerekir. Bunun için geliştirilmiş bir uygulama mevcuttur.
İronik olarak, başka bir uygulamayla akıllı telefon uygulamalarının sizde bağımlılık yapıp yapmadığını kontrol edebilirsiniz. İdeal olmasa bile hem Google Play Store’da hem de AppStore’da bulunan SPACE ve MOMENT gibi uygulamaları telefonunuza kurarak, akıllı telefon kullanımınızı izleyerek ve limitleri belirleyerek kişisel yaşam dengenizi bulmanıza ve bağımlılık düzeyinizi belirlemenize yardımcı olur.

Kaydırmayı Durdurun 
En popüler mobil uygulamaların çoğu (Facebook, Instagram, Pinterest ve daha fazlası), sonsuz bir bilgi akışı tüketebileceğiniz sonsuz kaydırma işlevleriyle tasarlanmıştır.
Bununla birlikte, sonsuz kaydırma işlevi bulunan uygulamaları kullanırken ne kadar zaman harcadığınızdan bağımsız olarak, uygulamadan geçirdiğiniz zamanın izini kaybedersiniz. Tasarımcılar insanların dikkatini çekmek için bilinmeyenden daha iyi bir şey olmadığını bilir. Sosyal medya paylaşımlarının dipsiz akışı sizi şaşırtma unsuru bulunan içerikler için aramaya devam etmenize motive eder; büyüleyici, ilgi çekici ve eğlendirici şeyler aramanızı sağlar. Beyinlerimiz, o sırada ne olduğunu tahmin etmeye çalışmaktan harcanan zamanı önemsemez ve gevşek bir slot makinesi gibi çalışmasını sağlar. Bu sonsuz kaydırma işlemi psikologların değişken ödüller dedikleri şeye hızlı bir şekilde erişebilmenizi sağlar.
Sosyal medya uygulamaları olmadan yaşamak zor olsa da, sonsuz kaydırma özelliği olan uygulamaları silmeyi denediğinizde ne kadar zaman kazandığınıza inanamayacaksınız.

Sakin Düşünün
Birinin Instagram ya da Facebook’a gönderdiğiniz bir fotoğrafı beğendiği gibi bir sosyal medya bildirimi aldığınızda beyinde bir coşku hissi oluşur. Bu anlar beyinde dopamin salınımını tetikler. Dopamin beyinlerimizde, zevk hissi yaratan bir kimyasaldır. Beynimizin ödüllendirme sisteminin vazgeçilmez bir parçası olan dopamin yüzünden bağımlı hale gelebiliriz. Tabi burada tüm suçu bu kimyasal sürece atmak yanlıştır.

Meditasyon, yoga, egzersiz ve diğer farkındalık aktivitelerinin, doğal bir dopamin salımı yarattığı, telefonunuzun sağladığı dopamin salınımından kaynaklanan özlemi azalttığı kanıtlanmıştır.

Faydalı Uygulamaların Fiziksel Sürümlerini Kullanın
Evet, cep telefonu içerisinde bir çok özellik ve fonksiyon bulunur. Akıllı telefonunuz hesap makinelerine, takvimlere, kameralara, not defterlerine, alarm saatlerine ve diğer pek çok şeye duyulan ihtiyacı neredeyse tamamen azaltmıştır.

Hava durumunu kontrol etmek veya bir not almak ya da iletilen instagram bildirimine ulaşmak için 20 dakikada bir telefonun kilidini açarız. Eğer bunu yapmazsak eksiklik hisseder ve istemsiz şekilde bu ihtiyacın giderilmesi gerektiğine inanırız ve telefonu kullanmaya başlarız. Bu sorunu önlemek için, telefon içerisinde bulunan birçok dijital fonksiyonu fiziksel olanlarla değiştirmeyi denemelisiniz.

Örneğin, gerçek bir çalar saat kullanmak (ve telefonunuzu uyurken erişemeyeceğiniz bir yerde tutmak), yatmadan önce veya uyandığınızda zamanınızı boşa harcamamanıza yardımcı olabilir. Not almak için fiziksel bir defter ve kalem taşıyın. Ciltsiz kitapları okuyun ve dijital sürümlerden kaçının. Fotoğraf çekmek için fotoğraf makinesi kullanabilir, saati kontrole tmek için kol saati alabilirsiniz.

Önemli olan, bu dijital girdaba istemeden çekilmeyi önlemek ve telefonunuzun kilidini mümkün olduğunca açmaktan kaçınmaktır. 

Arkadaşlarınızdan Biraz Yardım Alın
Herhangi bir bağımlılıkta olduğu gibi, iyileşmedeki ilk adım, bir sorununuz olduğunu kabul etmektir.

Etrafınızda akıllı telefon kullanımınızı azaltmak istediğinizi kabul etmek için, gerekli bir geri bildirim sistemi oluşturabilirsiniz. 
Sizi davranışlarınızdan sorumlu tutmalarını isteyin. Bir aile toplantısı sırasında ekranı kaydırırken farketmeyebilirsiniz, ancak bunu farkeden yakınlarınızdan sizi uyarmalarını ve farkındalık oluşturmalarını isteyebilirsiniz. 

Gerçek Kişilerin İletişimi ile İlgili Olmayan Tüm Bildirimleri Kapatın
Cihazlarımız, il etapta diğer insanlarla olan bağlantımızı arttırmayı amaçlıyordu; öyleyse böyle devam etmelidir. Bir iş arkadaşınız, yakınınız veya aileniz gerçek zamanlı olarak dikkatinize ihtiyaç duyabileceği konusunda sizi uyarmadıkça, uygulamalardan gelen bildirimleri kapatın.
Sosyal medya uygulamalarını telefonunuzdan tamamen silmeyi ve bunlara yalnızca bir bilgisayardan erişmeyi bile düşünebilirsiniz. 

Telefonunuzu Gri Tonlamaya Çevirin 
Bu ilk etapta tuhaf gelse de , İnsan Teknolojisi Merkezi’nin Kurucu Ortağı Tristan Harris tarafından yapılan popüler bir öneridir. 

Araştırmalar renklerin duygulara ve önceliklere bağlı olduğunu göstermektedir. – özellikle bizi uzun süredir kontrol eden küçük kırmızı bildirim balonu en bilinen örnektir. Telefonunuzun ekranını siyah beyaza çevirmek, sizi sonsuz kaydırma vorteksine çeken yeni bildirimleri görme zorunluluğunu azaltabilir.

Kaynak : https://www.inc.com/yazin-akkawi/7-ways-to-curb-your-smartphone-addiction-right-now.html

Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir