Tenis Nasıl Oynanır

Siz de hep tenis oynamayı öğrenmeyi hayal ederken aynı zamanda nereden başlayacağınız konusunda hiçbir fikri olmayanlardan mısınız? Rafael Nadal veya Maria Sharapova’nın kortları ağlatmasını izlemeye doyamıyor musunuz? Tenis oynamak aileniz ve arkadaşlarınızla mükemmel vakit geçirmenizi sağlamanın yanında aynı zamanda güç, hız ve harika bir vücuda sahip olmanıza yardımcı olur. Nasıl oynayacağınızı öğrenmek istiyorsanız adımları takip edin.

Bölüm1: Kuralları Öğrenme

1Teniste sayı yapma konusunda uzmanlaşın. Tenis sporu oyunlar,setler ve maçtan oluşur. Normalde, bir seti kazanmanız için set içerisindeki altı oyunu(uzatma durumunda yedi oyunu) kazanmış olmanız gerekir. Aynı zamanda maçı kazanmak için ise 3 setten ikisini kazanmış olmanız gerekir. İşte bilmeniz gerekenler:

  • Her oyun sıfır puan ile başlar. Oyuncu tarafından kazanılan ilk puan 15, ikinci puan 30 ve üçüncü puan ise 40 olarak haneye yazılır. Eğer ilk oyuncu 40 puana ulaştığında rakibi henüz 30 puan veya altına sahipse, bir sonraki sayıyla beraber ilk oyuncu oyunu kazanır.
  • Eğer iki oyuncunun da puanları 40’ta eşitlenmişse, skor berabere olarak gözükür ve iki oyuncudan biri ileriki sayılarda farkı ikiye çıkarabilirse, oyunu kazanır.
  • 40-40 eşitlik durumunda sayıyı alan kişi avantajı elde eder ve A-40 şeklinde öne geçmiş olur. Bundan sonraki elde de avantajı elde eden taraf sayıyı alırsa o seti kazanmış olur. Ancak karşı taraf sayı alırsa bu durumda da avantaj ortadan kalkar ve skor tekrardan 40-40 haline gelmiş olur.
  • Seti iki oyun önde olarak kazanmanız gerekir; eğer rakibinle puan durumunuz 6-5 ise (siz altı oyun kazanırken rakibiniz beş oyun kazandıysa), seti kazanabilmek için bir sonraki oyunu alıp durumu 7-5 e getirmek zorundasınız. Eğer sıradaki oyunu rakibiniz kazanır ve durumu 6-6ya getirirse, o halde uzatmaya gidilir ve kimin kazanacağı bu şekilde belirlenir.

2Tenis kortunda uzmanlaşın. Tenis oynamaya başlamadan önce, tenis kortunun planı hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. En basit bilgiler:

  • Tenis kortunun tam ortasında kortu iki eşit parçaya bölen bir file bulunur. Her kortun iki kısmı vardır: sağ ve sol kort.
  • Her kortun iki yanında çizgiler bulunur ve bir oyuncu atışını yaparken topu rakibinin alanındaki çizginin ardına geçirirse, puan kaybeder.
  • Her kortta sağ ve sol servis alanları bulunur. Servis atan oyuncunun amacı karşı oyuncunun çaprazındaki alana topu göndermektir. Örneğin, eğer servis atan oyuncu, atışını kortun sağ tarafından kullanıyorsa, topun rakip oyuncuda sol korta düşmesi gerekir. Bu belirlemeler servis atanın gözünden yapılmıştır.
  • Her oyuncunun oyun alanı çizgiler ile belirlenir ve tekler oyun çizgisi ise kortun her iki yanında bulunur. Oyuncunun gönderdiği topun rakip alanda belirtilen çizgilere düşmesi durumunda ralli devam edecektir.

3Servis atışı yapın. Kortun bitiş çizgisinin hemen arkasında ve sağ tarafında konumlanarak filenin karşısında ve hemen sizin çaprazınızdaki servis alanına topu gönderin. Servis atmak için iki şansınız olacak. Eğer ilk atışta servisiniz doğru yere ulaşmazsa, ki buna faul adı verilir; eğer ikinci atışta da aynı şekilde başarılı olamazsanız, çift faul yapmış olursunuz ve puan karşı tarafa geçer. Ardından sizin de servis için konum değiştirmeniz ve sol tarafa geçmeniz gerekir.

  • Eğer gönderdiğiniz servisle beraber top fileye dokunup karşı tarafa geçerse, bu durum “let” olarak adlandırılır ve atış tekrarlanır. Eğer top fileye çarptıktan sonra sizin alanınıza geri düşerse veya rakip alanda çizgi dışına çıkarsa, faul sayılacaktır.

4Bitirici vuruş veya basit hata gelene kadar oynamaya devam edin. Bitirici vuruş, karşı tarafa topun düşmesi ve rakibinizin topu karşılayamaması anlamına gelir. Basit hata ise, topu fileye veya çizgi dışına göndermek anlamına gelir.

  • İlk puanın kazananı hanesine 15 puan ekler. İlk puanın kaybeden tarafı ise 0 puanda kalır. Bu durumda eğer puanı kazanan kişi aynı zamanda servisi de atmışsa, skor 15-0 olarak görünür. Eğer karşılayan oyuncu sayıyı kazanmışsa, o halde 0-15 olarak gözükecektir. Her zaman öncelikle servis atan oyuncunun puanı okunur.

5Bir sonraki sayı için oynayın. Kortun sol tarafına doğru konumlanın. Servis atışınızı yapın ve ralliyi başlatın. Aynı şekilde sayı sıralaması 15,30 ve 40 olarak devam edecektir. İki farkla 40 puanı aşan oyuncu oyunu kazanır.

  • Eğer her iki oyuncu da 40 puanda eşitlenirse, berabere olarak adlandırılır.
  • Eşitlenmenin ardından ilk puanı alan oyuncu avantaj sahibi olur. Avantaj sahibi oyuncu bir sayı daha kazanırsa, oyunun galibi olur.
  • Eğer avantajlı oyuncu bir sonraki puanı kaybederse, durum tekrar berabere olacaktır. Bir oyuncu hem avantaj hem de oyun puanını kazanana kadar oyun sona ermez.

6Yeni bir oyuna başlayın. Rakip oyuncu bu durumda kortun sağ tarafında yeni bir servis atışı yapacaktır.

7Bir set kazanana veya seti uzatmaya taşıyana kadar oynamaya devam edin.

8Eğer skor 6-6 da eşitlenirse, uzatma oyunu oynayın. İşte yapmanız gerekenler:

  • Oyuna bir önceki oyunda servis kullanmayan tarafın başlaması gerekir. Bu oyuncu bir kere servis atar.
  • Rakip oyuncu ise ardından iki kere servis atar. Uzatmanın geri kalanı boyunca  ise, her oyuncu iki kere servis atabilir. Bu süreç tie-break olarak adlandırılır.
  • Bir oyuncu iki sayı farkla 7 puana ulaştığında uzatma sona erecektir. Eğer bir oyuncu 7 puan yaparsa, ve rakibi 6 puana sahipse, kazanan kişi farklı iki puana çıkarana kadar oynamaya devam ederler.

9İkinci seti kazanmak için atışlara başlayın. Birinci set için geçerli olan tüm kural ve yönlendirmelerle ikinci sete başlayın.

10Üç setten ikisini kazanana dek oynamaya devam edin. 2 seti kazanan oyuncu maçı da kazanmış olacaktır. Profesyonel tenis sporunda, kadınlar dalında oyuncuların 3 setten ikini kazanması gerekirken erkekler dalında ise 5 setten üçünü kazanmaları gerekir. Normal hayatta ise, tercih edilen 3 setten 2’sini kazanmaktır.

Bölüm2: Basit Vuruşları Öğrenme

1Raketi kavrayın. En basit raket kavrama biçimi, raketi işaret parmağınızın boğumlarından sarmak ve ardından başparmağınız ve işaret parmağınızla VC şekli oluşturacak şekilde sap kısmından tutmak olacaktır. Solaklar için, parmakların biraz daha yukarı yerleştirilmesi gerekir.

  • Teniste geliştikçe, Batı veya Doğu kavrama tekniklerini kullanabilirsiniz. Bu sayede hem atışlarınızı güçlendirip hem de topa dönme hızı kazandırabilirsiniz.

2Topa vurmadan önce pozisyon alın. Pozisyon almak topa vuruş veya vole esnasında oldukça önemli bir adım olacaktır. Bu sayede kolaylıkla raket sallayabilir ve topa vurabilirsiniz. Eğer iyi pozisyon almazsanız, topa yetişmek için yaptığınız hamlede geç kalacaksınız ve yeteneklerinizi avantaja çeviremeyeceksiniz.

  • Tenis tamamen ayak işidir. Topa doğru davranırken çokça küçük adım atın. Böylece top önünüze düştüğünde rahatlıkla raketinizi sallayabilir ve topu rakip alana gönderebilirsiniz.
  • Tabi ki, kimi zamanlarda tek yapacağınız raketinize yapışıp topa vurmayı ummak olacak. Fakat her yeni vuruşunuzda, topa vurmadan önce gösterdiğiniz efor, oyununuzu geliştirecek.

3“Forehand” vuruşu yapın. Baskın kullandığınız elinizle raketinizi kavrayarak işe başlayın. İşte yapmanız gerekenler:

  • Baskın tarafınızdaki ayağınızı bir adım öne çıkarın. Belinizden dönerek baskın kolunuzu arka tarafa doğru çekin ve raketinizi arkadan sallayın. Vuruşunuzun kuvvetini ayarlamak için raketinizi hafifçe yukarı kaldırmanız gerekebilir. Topun nereye gitmesini istiyorsanız,  omuzlarınız gidiş yönünü gösterecek şekilde vücudunuzu  döndürün.
  • Topa vurmak için kolunuzun tamamını ileri yönde sallayarak hareket ettirin. Bileğinizi bükmeyin. Raketin iplerinin bulunduğu bölgenin tam ortasından topa vurmaya çalışın.
  • Vuruşu tamamlamak için raketi vücudunuz boyunca çapraz omzunuza doğru çekin. Bu hareket bitiriş olarak tanımlanır. En sonunda, raket yukarıya doğru sallanarak topun fileyi geçmesi için yeterli güç yaratılacaktır. Eğer raketinizi salladıktan sonra vuruşu omzunuzun dışında bir bölgede bitirirseniz, top filede takılır.

4“Backhand” vuruşu yapın. Genellikle iki el kullanarak yapılan backhand vuruşunda uzmanlaşmak oldukça kolaydır. İşte yapmanız gerekenler:

  • Baskın kullandığınız elinizle, bir çekiç tutarmış gibi raketinizi kavrayın. Dominant elinizin raket sapının altında yerleşmiş olması gerekir.
  • Baskın kullanmadığınız elinizi ise raketi kavradığınız elinizin üstüne yerleştirin.
  • Bileğinizden bükerek raketi baskın kullanmadığınız tarafa doğru çekin. Baskın kullandığınız kolunuz bu esnada fileye dönük olmalı. Topun gitmesini istediğiniz yönü belirlemek için hafifçe omzunuzdan dönün. Dizlerinizi hafifçe kırarak güç alın.
  • Topu rakip alana göndermek için bileğinizi hafifçe bükerek baskın olmayan kolunuzdan aldığınız kuvvetle topa vurun. Hareketi bitirmek için baskın olmayan kolunuza doğru raketi çekin.
  • Tek elle backhand vuruşu yapmak için, baskın elinizle raketi kavrayın ve baskın olmayan elinizle raketi tutmayın.  Güç almak için dizlerinizi hafifçe kırın ve raketinizin tam ortasıyla topa vurun.  Eğer bu vuruşta uzmanlaşırsanız, oldukça güçlü vuruşlar elde edebilirsiniz. Ancak bu vuruş oldukça zordur.

5Servis atışlarınızı mükemmelleştirin. Kort çizgilerinin merkezinin hemen yakınlarında ve çizgi arkasında durarak baskın kullanmadığınız ayağınızı bir adım öne çıkarın. Baskın kullandığınız elinizle raketi kavrayın. Servisinizle topu göndermek istediğiniz yeri belirleyin ve omzunuzu bu yönde çevirin. Denge yaratmak için vuruştan önce topu birkaç kere yerde sektirebilirsiniz. Sonrasında yapmanız gerekenler:

  • Topu baskın kullanmadığınız elinizle düz bir şekilde havaya fırlatın. Topu biraz önünüzden havaya fırlatın, başınızın üstüne çıkmasını sağlayın. Aynı anda raketinizi çekerek baskın kullandığınız tarafınızdaki omzunuza yerleştirin.
  • Bileklerinizi ve dizlerinizi hafifçe kırın.
  • Topa vurun. Topu fileden geçirmek için yalnızca kol gücünüzü değil, aynı zamanda sırtınızı ve dizlerinizi düzleştirerek kazandığınız gücü de kullanın. Top rakip alanda ve sizin atış yaptığınız alanın çaprazındaki servis kutusuna düşmeli.

6Vole atışı yapmayı öğrenin. İşte yapmanız gerekenler:

  • “Forehand” vole: baskın elinizle raketi tutun ve düşme pozisyonuna geçmeden önce topa vurun. Dirseğinizi  göbek deliğiniz hizasında tutun ve raketinizin yüzünü açık hale getirin.
  • “Backhand” vole: baskın elinizle raketi kavrayın ve elinizin dış tarafı fileyi göstersin. Raketi vücudunuz boyunca aşağı doğru çekin, bu hareketi yaparken birini yoldan çıkarmak için baskın kolunuz ile dirsekliyormuş gibi yapın.

7Servis karşılayın. Rakip tarafından gelen bir servise yanıt verebilmek için, rakibinizin servis attığı alanın çapraz karşısında pozisyon alın. İlk servis için çizgi arkasında beklerken rakibin servisten sonra gelen atışı içinse biraz ileriye hareket edebilirsiniz.

  • Her iki elinizi de kullanarak raketinizi kavrayın. Baskın elinizi raket sapının alt kısmında tutun. Raketi iki elinizle tutmak top size doğru geldiğinde daha hızlı pozisyon almanızı sağlar.
  • Servis atan oyuncuyu takip edin ve topun sizin tarafınızda nereye düşeceğini tahmin etmeye çalışın. Topun gidiş yönünü gördüğünüzde, bir backhand veya forehand vuruşu ile karşılamak için hemen bölgeye hareket edin.
  • Eğer top,iyi bir karşılama için oldukça hızlı geliyorsa,  raketinizi sıkıca tutun ve topu oyunda tutabilmek için engellemeye çalışın.

Kaynak:

  • http://www.tennistips.org/tennis-scoring.html
  • http://www.tennis.com/your-game/2009/10/grip-guide—a-grip-on-your-game/17981/#.V39oZLiLS02
  • http://www.wikihow.com/Play-Tennis

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir