Uyku ve yaşlanma arasındaki bağlantı nedir?

Yaşlı insanların daha az uykuya ihtiyacı olduğuna dair bir efsane vardır. Bu doğru değildir. Her yetişkinin her gece yedi ila dokuz saat uykuya ihtiyacı vardır. Yaşlandıkça, iyi bir gece uykusu elde etmek daha zor oluyor. Bu, hala yedi ila dokuz saate ihtiyaç duymadığımız anlamına gelmiyor. Sağlıklı yaşlanmanın getirdiği zorluklardan biri, sağlığa kavuşabilmemiz için uyku sorunlarını gidermektir.

Yaşlı Ve Yetişkinlerde Uyku Değişiklikleri

Birçok nedenden ötürü, yaşlı insanlar uykuya dalmak ve uykuda zorluk çekerler. Yaşlandıkça aşağıdakilerden bazılarını fark edebiliriz:

  • Uykuya dalmak için daha uzun sürebilir
  • Uyku çok daha hafif olması
  • Günde üç ya da dört kez uyanma
  • Sık sık yapılan gece tuvalete çıkma
  • Uykunun huzur verici ya da tatmin edici olmaması
  • Akşamları erkenden uykuya dalma eğilimi ve sabah erken uyanma eğilimi

Yaşlı insanlar neden daha az uyur?

Yaşlandıkça bedenlerimiz değişir. Bu değişiklikler, uykumuzun uzunluğunu ve kalitesini etkiler. Durumunuza bağlı olarak, bu faktörlerden bir kaç tanesi geçerli olabilir:

Hormonlar: Yaşlandıkça, vücudumuz iki önemli uyku hormonu salgılar: melatonin ve büyüme hormonu.

  • Melatonin önemlidir, çünkü bu hormon seviyesindeki değişiklikler uyku döngümüzü kontrol eder. Daha az melatonin ile, birçok yaşlı yetişkin erkenden uykulu hisseder ve sabah erkenden uyanır. Ayrıca uykuya dalmak daha fazla sorun olabilir.
  • Büyüme hormonu, çocukları bu kadar derin uyutan şeydir. Yaşlandıkça, vücudumuz bu hormondan daha az miktarda salgılar ve derin uyku daha zor olur.
  • Menopoz kadınlarda hormonal değişikliklere neden olur, bazen gece terlemesi ve uykuya müdahale eden diğer belirtilerle sonuçlanır.

Sağlık Koşulları: Sağlık koşulları uykuyla etkileşime girebilir. Yaşlandıkça, kronik bir hastalığa yakalanma olasılığımız artar. Bu hastalıklar vücudumuzda normal uykuyla etkileşime giren değişikliklerle sonuçlanır. Sağlık durumunuzu iyi yönettiğinizde, bu etkiyi en aza indirebilirsiniz. Bazı hastalıkların uykuyla nasıl etkileşime girdiğine ilişkin örnekler şunlardır:

  • Bazı sağlık koşulları (artrit gibi) ağrıya neden olur, bu da uykuya dalmayı zorlaştırır.
  • Diğer koşullar (şeker hastalığı veya büyümüş prostat gibi) derin uykuyu kesen gece boyunca tuvaleti sık sık kullanmanıza neden olabilir.
  • Kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon ve diğer kardiyovasküler rahatsızlıklar, solunum zorlukları veya kalp atış hızı değişiklikleri nedeniyle aniden uyanmanıza neden olabilir.
  • Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı ve zihinsel hastalıklar, uykuyu engelleyen endişelere neden olabilir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Yaşlandıkça, günlük rutinlerimiz değişir. Bu değişiklikler uykumuzu etkileyebilir. Açık havada geçirdiğiniz egzersizi ve harcanan zamanı artırarak ve uyuklamayı azaltarak, uykunuzun uzunluğunu ve kalitesini artıracaksınız:

  • Yaşam Şekli Değişiklikleri Yaşlı insanlar daha az egzersiz alırlar. Doktorunuzla konuştuğunuzdan ve günlük egzersizlerinizden sağlıklı bir miktar aldığınızdan emin olun.
  • Gün ışığı: Güneş ışığı vücudunuzun uyku döngüsünü düzenleyen melatonini üretmesine yardımcı olur. Her gün parlak ışığa en az iki saat maruz kalmaya çalışın. Dışarı çıkmanız zorlanıyorsa, içeride tam spektrumlu bir ışık kullanmayı düşünün.
  • Uyuklama: Gündüz uyumak harika olabilir, ancak günde 20 dakikadan fazla uyuyorsanız, uykunuzu bozmuş olabilirsiniz.
  • Alkol, kafein ve nikotin: Bu üç suçlu uykunuzu tahrip eder. Eğer sorun yaşıyorsanız, geri çekilin ve yatmadan üç saat sonra bunlardan hiçbirini kullanmadığınızdan emin olun.

İlaçlar: Yaşlandıkça, bir veya daha fazla ilaç kullanma olasılığı daha yüksektir. Bu ilaçlar genellikle uykuyu etkiler. Doktorunuz, ilacınızı uykunuzu kaybetmene neden olmayacak şekilde değiştirebilir veya muhtemelen bu ilacı aldığınız günün saatini değiştirebilir. Uyarıyı etkilediği bilinen bazı ilaçlar şunlardır: bazı yüksek tansiyon ilaçları, antidepresanlar, steroidler, bazı dekonjestanlar ve bronkodilatörler.

Neler yapılmalı?

İyi haber, asıl nedeni belirleyerek ve değişiklikler yaparak uykunuzu genelde iyileştirebilmenizdir. Uykusuzluğunuz hastalık veya ilaçtan kaynaklanıyorsa, ilacı değiştirme olasılığı veya aldığınız saati hakkında doktorunuzla konuşun. Yukarıdaki uyku ipuçlarını takip edin ve her gün biraz egzersiz yapın ve güneş ışığı almaya dikkat edin.

Uykunuz düzelmezse uyku bozukluğunuz olabilir. Bir kişinin uykuya dalmasını veya uykuda kalmasını önleyen sağlık koşulları arasında uyku apnesi ve uykusuzluk bulunur. Bir doktor bu koşulların tedavisinde yardımcı olabilir.

Kaynak : https://www.verywell.com/sleep-and-aging-2224266

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir