Uyurken Neden Terleriz?

Eğer hiç ter içinde kalmış bir şekilde uyandıysanız, merak edebilirsiniz: Neden niçin terli terler yapabiliriz? Eğer tekrar tekrar meydana gelirse, diğer tıbbi durumlarla ilişkili olabilir ve daha fazla değerlendirmeye ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca, çocuklardaki ve hatta menopoz dönemindeki kadınlarda farklı şeyler anlamına gelebilir. Uykumuzda terli olmamızın nedenlerinden bazılarını keşfedin.

Vücut Sıcaklığı ve Uyku Ortamı

İlk olarak, geceleri terli olmamızın en yaygın nedeni, sıcak bir uyku ortamından dolayı vücut ısısında bir artış olmasıdır.

Yatak odasında termostat miline sahipse, ağır polar pijama giyiyorsanız veya battaniyeye ve yorganın altına gömülüyorsanız, terlemeye başlamanız normal bir durumdur. Bu son derece sıradandır.

Uyku boyunca vücut ısısının normal varyasyonları da vardır. Çoğu kişi sabah vücudunun sıcaklığına, genelde saat 4’te dibe vurur. Üstelik, belirli uyku evreleri sırasında, otonom sinir sistemi (vücut ısısını, kalp atış hızı, kan basıncını ve diğer faktörleri kontrol eder) canlanıp biraz terleme oluşturabilir.

Uyku Bozuklukları ve Gece Terlemeleri

Uykuyu etkileyen rahatsızlıkların aynı anda ortaya çıktıklarında gece terlemelerine neden olabileceği büyük bir sürpriz olmamalıdır. En yaygın olanı uyku apnesi. Uyku esnasında nefes almak için mücadele ederseniz, bu daha fazla emek ve nefes alma işine yol açacaktır. Bir yarış koşarken ve nefes alırken ne kadar terlediğinizi düşünün!

Her apne olayı, vücudun doğal stres hormonu olan normal solunumu hızlandırmak için kortizol patlamasına neden olabilir.

Özellikle çocuklarda ve küçük bebeklerde, terli ve huzursuz bir uyku gibi uyku düzensiz solunum meydana gelebilir. Çocuğun yüzü kızarmış gibi gelebilir ve kapakların tıkanıklığı ile ter içinde boğulabilir.

Bu, özellikle horlama ve diğer uyku apneleri bulguları varsa daha ileri değerlendirmeye neden olmalıdır.

Kadınlar erken menopoz geçişi sırasında uyku sırasında sıcak basması (veya yanıp sönme) sıklığı artabilir. İlginç bir şekilde, obstrüktif uyku apnesi riski, östrojen ve progesteron hormonlarının kaybedilmesi nedeniyle şu anda 10 kat artmaktadır. Bu nedenle, yaşlı kadınlarda gece terlemesi uyku apnesinin bir sonucu olarak menopoz ile ortaya çıkabilir.

Bazı insanlar alkol aldıktan sonra uykusunda daha terli olduklarını fark eder. Alkol üst hava yolunu etkileyebilen ve horlamayı ve uyku apnesini kötüleştirebilen bir kas gevşetici maddedir. Bu nedenle, alkol tüketimi apne gibi uyku düzensiz solunum yoluyla gece terlemeleri ile bağlantılı olabilir.

Sonunda, kabuslar ve genelleşmiş kaygı, uyku esnasında panik atak ve terleme yaratabilir. Özellikle post-travmatik stres bozukluğu (TSSB) ortamında tekrarlayan kötü düşleriniz varsa, tedavi yardımcı olabilir. 

Uykuda Terlemenin Diğer Tıbbi Nedenleri

Dikkate alınması gereken gece terlemelerinin birkaç nedeni vardır. İzole olmuş insidanslar daha az endişe vericidir ancak gece yapılan kronik terleme ek bir değerlendirmeyi gerektirebilir. Ateş ve kilo kaybı gibi başka semptom veya bulgularınız varsa, daha fazla test yapılması gerekliliği konusunda doktorunuzla görüşmeniz önemlidir. Gece terlemesinin diğer potansiyel nedenlerinden bazıları şunları içerir:

  • Enfeksiyonlar (Tüberküloz dahil)
  • İlaçlar (Antidepressanlar, Hormon replasmanı, İnsülin)
  • Hipertiroidi
  • Diyabet (ilaçlardan elde edilen hipoglisemi)
  • Otonomik bozukluklar (Beyni veya sinir sistemini etkiliyor)
  • Diğer nedenler

Tekrarlayan gece terlemeleri hakkında endişeleriniz varsa, terli uykunuzun potansiyel nedenleri hakkında bir doktorunuzla konuşun ve bir uyku çalışması veya diğer testlerle daha fazla değerlendirmeye ihtiyaç duyup duymadığınızı öğrenin.

Kaynak : https://www.verywell.com/why-do-we-get-sweaty-in-sleep-3014752

Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir