Vücut Piercingi Nasıl Temizlenir

Son yıllarda vücut piercingi oldukça moda haline geldi, ancak piercing  yaptıran insanların çoğu bunun nasıl temizlenmesi ve muhafaza edilmesi gerektiğini bilmiyor. Bu ipuçları piercinginizi sağlıklı kullanabilmek için size yol gösterici olacak.

Adımlar

1Piercinginizi taktırdıktan sonra, en az 24 saat geçmeden piercinginizin kendisine veya etrafına dokunmayın. 24 saat geçse bile piercinginize dokunmadan önce ellerinizi mutlaka yıkayın. Kir ya da el yağı gibi yabancı maddeler piercinginizin iyileşme sürecini ağırlaştırıp sonunda enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Aslına bakarsanız temizlik süreci haricinde piercinginize dokunmamanız gerekir.

2Normal iyileşme belirtilerini  bilin. Ekstra dikkatli olmak iyi olsa da, normal iyileşme belirtileri ne bilmek sizi hem yeni piercinginizi aşırı temizleme çabasından sizi kurtarır hem de içinizi rahatlatır. Normal iyileşme sürecinin belirtileri şunlar:

  • Kanama, şişlik, hassasiyet ve morarma. Yeni piercinginizi taktırdıktan sonra az bir miktar kanama ve bölgesel şişlik meydana gelmesi beklenen semptomlardır. Bunlara hassasiyet ve morarma da dahildir. Bu dört unsur aşırı gerçekleşmediği sürece normaldir, ancak kanama ve morarma piercing taktırdıktan bir hafta sonra hala devam edecek olursa piercing yaptırdığınız kişiyi arayın. (Genital bölgeye takılan piercinglerin ilk birkaç gün fazla kanamaya sebep olabileceğini de bilin.)
  • Kaşıntı ve renk değişikliği. Kaşıntı iyileşme sürecinin yaygın  bir özelliğidir, bir parça yeni deri oluştuğu için meydana gelir. Renk değişikliği de genellikle piercingden kaynaklanan beyazımsı-sarı bir renkte salgı olarak meydana gelir. Buna lenf adı verilir ve endişelenilecek bir durum değildir. Ancak piercinginizin etrafında irin fark edecek olursanız, hemen piercing yaptırdığınız kişiyi aramalısınız.

3Onaylanmış tedavi sürecinizi seçin. Profesyonel olarak piercing yapanların çoğu, piercing takıldıktan birkaç hafta sonrası için günde bir veya iki kez kullanmak üzere deniz tuzu ile ıslatma yöntemini tavsiye eder. Eğer kullandığınız yöntemin, piercingin etrafındaki deride tahriş meydana getirdiğini fark ederseniz, piercing yaptırdığınız kişiden farklı metotlar tavsiye etmesini isteyin.

  • Saline ile ıslatma yöntemi bazı piercinglerde diğer yöntemlere göre daha kolaydır. Kulak memesine takılan piercinglerde, piercingi ılık tuzlu suya batırın. Göbek piercingleri için, bir Saline çözeltisini çevirip vakum etkisi yaratarak ıslanmasını sağlayın. Diğer piercinglerin çoğunda, temiz gazlı bez ya da havlu peçete kullanarak çözelti ile piercingi ıslatmak etkili bir yoldur.
  • Çözeltinin, piercingin  yalnızca çevresi ile sınırlı kalmayıp, tamamına temas ettiğinden emin olun. Takıyı çok fazla çevirmeniz gerekmiyor ancak Saline  çözeltisinin deliğin içine tamamen nüfuz ettiğinden emin olacak kadar kıpırdatmalısınız. Aksi takdirde enfeksiyon kapma riski ile karşı karşıya kalırsınız.
  • Saline çözeltisini basınçla kullanın. Bu yöntemi Saline ile ıslatma yöntemi yerine veya onunla beraber kullanabilirsiniz; piercing yaptırdığınız kişiye hangisinin  sizin için daha faydalı olacağını sorabilirsiniz. Blairex bütün eczanelerde bulabileceğiniz,  yaygın olarak kullanılan, basınçlı temizlik yöntemi ürünüdür, tıpkı Walgreens ve Rite Aid gibi.
  • Bazı insanlar piercinglerini, ılık su ve yumuşak bir sabun ile temizlemeyi tercih ederler. Bu yöntemi tercih ederseniz, sabunu günde bir iki defadan fazla kullanmayın. Piercinginizi  sabunla temizlemenin en iyi yolu bunu duş alırken yapmak: İnci büyüklüğünde bir sabun parçasıyla piercinginizi nazikçe temizleyebilirsiniz. 15-30 saniye sonra piercinginizi  durulamalısınız.
  • Zararlı ürün ve tekniklerden kaçının. İyi fikir gibi görünse de kaçınmanız gereken bazı temizleme teknikleri var:
  • Aşırı temizleme. İnanamayabilirsiniz ama siz  piercinginizi aşırı temizleyebilirsiniz. Dtahriş ve kuruluğu önlemek için günde en fazla iki kere temizlik yapmak üzere kendinize bir limit koyun.
  • Sert sabunlar ve antibakteriyel ürünler. Dial, Betadine ve hidrojen peroksit gelişmeyi sağlayacak hücrelere zarar verdiği gibi piercinginizin kurumasına yol açıp, sertleşmesine de neden olabilir. Alkollü ürünlerle silmekten de, aynı etkiye neden  olacağından kaçınılmalıdır.
  • Merhemler. Merhemler iyileşme için gerekli olan hava akışını önleyip, iyileşme sürecini yavaşlatabilir.

4Akıntılardan kurtulun. Piercinginizin iyileşme sürecine dahil olmak üzere temiz, sarı bir akıntının meydana gelmesi normaldir. Günlük olarak temizlenmediğinde, bu akıntı, kabuklanma oluşumuna neden olup, bölgenin gereksiz yere gerilmesine neden olacaktır. Havlu peçete ya da kulak çöpü yardımıyla,  Saline  solüsyonu kullanarak, bölgeyi düzenli olarak temizlediğinizden emin olun. Kabukları çıkarmak için havlu peçete ya da kulak çöpüyle asla zorlamayın.

  • Kulak çöpü ya da bir parça pamuk kullanıyorsanız, bölgede kalabilecek şekilde parçalı olmamasına dikkat edin. Piercinginizde parça kalırsa, tahrişi önlemek için onu oradan hemen alın. Pamuk topları kullanmaktan kaçının. Kabukları asla parmaklarınızla oynatmayın. Unutmayın ki lüzumsuz her dokunuşunuz, enfeksiyona yol açabilir.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Clean-a-Body-Piercing

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir