Yavru kedi bakımı nasıl yapılır?

Bir yavru kedi yetiştirmek çocuk yetiştirmek ile çok benzerdir. Eğer yavru kedinize uygun bakım ve eğitimi verirseniz kediniz büyüdüğünde sağlıklı ve iyi eğitimli olacaktır.

Eğer bir kedi yavrunuz varsa ve nasıl bakacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki önerilerimizi uygulayabilirsiniz.

1-) Yavru kedinize yetişkin bir kediymiş gibi davranmayın.

Nasıl bir insan bebeğin gençlerden ya da yetişkinlerden farklı ihtiyaçları varsa bir yavru kedinin de yetişkin ya da genç bir kediye göre bir çok farklı ihtiyacı olacaktır. Buna ek olarak, yavru kedi bakımı yaparken bir çocuğun gelişim aşamaları gibi çeşitli aşamaları göz önünde bulundurmalısınız:

  • 8 haftalık ve daha küçük olan yavru kediler. Bu kadar küçük yavru kediler halen annelerinin ve kardeşlerinin yanında olmalıdır. Çünkü 8 haftalık ve daha da altında olan yavru kediler kendi ısılarını üretmezler, vücut ısılarını korumaları için anne ve kardeşleri ile birlikte olmalıdır. Buna ek olarak bu dönemdeki kedilerin yürüme ve hayatta kalma becerileri açısından annelerine ihtiyaçları vardır. Eğer bu yaş gurubunda bir yavru kedi bakmak durumunda kalıyorsanız özel bir bakım programınızın olması gerekmektedir. Yavru kediyi biberonla beslemeli ve 4 hafta oluncaya kadar çişini ve kakasını yapmasını kontrol etmelisiniz. Ayrıca yavru kedinin vücut ısısını korumasını sağlayacak şekilde bir yuvada tutmalı ve vücut ısısını belli aralıklarla kontrol etmelisiniz. Bu yüzden eğer 8 haftalık ve daha da küçük olan bir yavru kedi bakımı yapıyorsanız veteriner hekimden destek almalı, onun önerilerini göz önünde bulundurmalısınız.
  • 8-10 hafta arasında olan yavru kediler. Yavru kediler genellikle 8 haftalık olamalarının ardından sütten kesilirler bu yüzden protein açısından zengin ve sindirilmesi kolay olan besinler ile beslenmelidirler. Bazı kuru ve ıslak mamalar özellikle yavru kediler için üretilmişlerdir. Diğer büyük değişiklikler de bu dönemlerde başlayacaktır. Yavru kediler karmaşık motor becerilerini bu dönemde geliştirmeye başlar ve zıplama, oynama gibi etkinliklerin yanı sıra dış dünyayı da bu dönemde keşfetmeye başlarlar. Bu dönemde yavru kediler uygun bir denetim altında kontrol edilmezlerse tehlikeli bir dönem geçirirler. Bu yüzden bu dönemde bulunan yavru kedinizi kontrol edebileceğiniz bir alanda besleyin ya da kapalı bir odada tutun.
  • 2-4 aylık yavru kediler. Bu dönem yavru kedilerin yetişkin bir kediye göre neredeyse 3 kat daha fazla enerji harcadığı hızlı bir şekilde büyümeye başladığı dönemdir. Bu süreçte gün içerisinde 3 veya 4 kez yemek yemeleri gerekir. Bu dönemde verilen mamaların içeriği diğer dönemlere göre %30 daha fazla protein içermelidir.
  • 4-6 aylık yavru kediler. Bu dönemdeki yavru kediler yavaşça ergenlikten çıkıp cinsel olgunluğa erişmeye başlar. Bu dönem sonunda cinsel olgunluklarına erişmelerinden dolayı kazara hamile kalma gibi durumlar ile karşılaşmamak için bir veterinere götürülerek kısırlaştırılmaları gerekebilir.

yavru-kedi-bakimi

2-) İyi davranışları ödüllendirin ve sosyalleşin, sosyalleşin ve sosyalleşin.

Kedinizin yavruluk döneminde nasıl bir eğitim aldığı olgusu yetişkinliğini ve çevrenizdeki diğer insan ve hayvanlar ile olan etkileşimlerini etkileyecektir. ”Yavru kedi beslediğim ilk ve nasıl korkup endişelendiğim ilk anı” halen net bir şekilde hatırlıyorum diyor Jane Harrell.” Kediler için sosyalleşme açısından kritik bir an olduğunu bilmiyordum ve bu yüzden kedim yetişkin olduğunda daha da sinirli ve agresif oldu” diye belirtiyor. Şimdi kedimin sosyalleşmesi için her türlü aktivite, yürüyüşü ve oyunları yaparım diyor. Yavruyken vereceğiniz iyi bir eğitim hem büyüdüğünde daha sosyal olmasını hem de daha sağlıklı olmasını sağlar.

Yeni bir çocuğun ebeveyni olarak, ona rehberlik etmek ve dünyanın harika bir yer olduğunu ona göstermek için aşağıda yazmış olduklarımız sizin rehberiniz olacaktır.Bu eğitim ve sosyalleşme yöntemlerden bazılarını deneyin:

  • Kedi yavrularını genellikle oyun oynadıktan sonra ya da yemek yedikten sonra kendi kutularına koymak iç güdüsel olarak kendi yuvaları olarak görmesini sağlar. Bu kutular her kedi yavrusu için kullanılabilir ancak sık sık temizlenmelidir.
  • Veteriner hekimi sık sık ziyaret edin ve tüm aşılarını yaptırın.
  • Onunla sık sık arkadaşlık edin.
  • Haftalık olarak bakımını yapmaya ve tüylerini taramaya alıştırın.
  • Oyuncaklarla tanıştırın.
  • Farklı yüzeylerde yürümesini sağlayın. (halı, muşamba vs.)
  • Dışarıda bir taşıyıcı ya da koruyucu kutunun içerisinde taşıyın (yanında biri olmadan bir yavru kedinin dışarıd aolması çok tehlikelidir.) 
  • Keşfetmek için ona kağıt parçaları ya da karton kutular gibi farklı nesneler verin.
  • Yüksek sesle müzik çalın ya da gürültü yapın.
  • Dışarıdan arkadaşlar edinsin ve ara sıra onunla oynaması için izin verin
  • Kediniz yavruyken rahatça tarayabilmeniz için ona oyuncaklar ve ödüller vererek bu etkinlikten hoşlanmasını sağlayın
  • Sizi ya da başkasını ısırması ya da tırmalamasına izin vermeyin. Eğer yapıyorsa bir oyuncak ile dikkatini dağıtıp oyuncağa yapmasını sağlayın.
  • Diğer kedileri ve yavru kedileri görmesini sağlayın. (tabi bu kedilerin de aşılarının yapılmış olması gerekmektedir.) Etrafınızda sizin gibi yavru kedi sahiplerini bularak sosyalleşmesi için arkadaşlıklar edinmesini sağlayın.
  • Araba ile seyahatlerinizde kedi taşıyıcısı içerisinde gezdirerek buna alışmasını sağlayın.
  • Arkadaşça ve uysalca yaklaşımlarını ödüllendirin.
  • Uygunsuz ya da kötü davranışlar gösterdiğinde onu cezalandırmak için görmezden gelerek ya da dikkatinizi başka yere vererek cezalandırın.
  • Ona küçük numaralar öğreterek düşünmesini sağlayın.
  • Daima sabırlı olun.

yavru-kedi-bakimi-2

3-) Öncelikle koruyucu ve dikkatli bir bakım yapın.

Sağlıklı bir hayata sahip olabilmesi için kedinizin daha yavruyken bir çok önleyici bakımını ve eğitimini yapın.

Erken yaşta ve sık sık veteriner programlar yapın. Ne olursa olsun yavru kedi sahiplendiğiniz ilk hafta içerisinde onu bir veteriner hekime götürün. Erken yaşta ve sık sık veteriner hekime götürmek hem kedinizin sağlıklı olmasına hem de veteriner hekim ile iyi bir arkadaşlık kurmasına yardımcı olur.

Bağırsak parazitleri, pire ve kurtlar hakkında bilgi edinin. Solucanlar ve bağırsak parazitleri için veterinerinize danışın ve bu konu hakkında bilgi sahibi olun. Kalp solucanları  köpeklerde olduğu kadar kedilerde sorun olmamakla beraber bazı yavru kedilerde oluşmaması için veteriner hekim tarafından önleyici tedbirler alınabilir. Yavru kediler için asıl tehdit pire ve bağırsak parazitleridir. Kediniz 8-12 haftalık olana kadar yavru kediler için üretilmiş olan pire önleyicileri kullanabilirsiniz. 

Yavru kedinizin aşılarını ve ne sıklıkla olması gerektiğini öğrenin. Yavru kediler için önleyici bakım lösemi, kuduz ve benzeri hastalıkların aşılarını içerebilir. ilk 8 haftada uygulanan aşıların yanı sıra 16 haftalık olana kadar alması gereken aşılar olabilir. 16 haftalık olmasının ardından yetişkin aşılama programına uyabilirsiniz. Tabi bu durumda da ek aşlar önerilebilir.

Kaynak :  https://www.petfinder.com/cats/cat-care/kitten-care-must-know-tips-for-raising-kittens/

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir