Açık Renk Halı Nasıl Temizlenir?

Ne kadar temiz tutmaya çalışsanız çalışın, açık renk halınız er ya da geç damlaların, dökülmelerin, kazaların ve ayakkabınızın altındaki pisliklerin kurbanı olacaktır. Profesyonellerin bu problemlerle nasıl başa çıktıklarını ve halıların nasıl yeni görünmesini sağladıklarını öğrenmek amacıyla makaleyi okumalı ve sizin açık renk halınız için hangi temizleme yönteminin uygun olduğuna karar vermelisiniz.

Adımlar:

1Lekeleri ovmak yerine hafifçe silin. Lekeleri; temizlik malzemesi, temiz bir bez, havlu kağıt veya sünger yardımıyla hafifçe silin. İşin püf noktasının hafifçe silmek olduğunu unutmayın. Bu işlem, lekenin üzerindeki baskıyı azaltarak,  halıya iyice nüfuz etmesini engeller. Ovalamak, lekedeki partiküllerin açık renk halıdaki fiberlere nüfuz etmesine ve bu fiberlerin  zarar görmesine sebep olur. Her zaman lekenin dışından içine doğru hafifçe silin, dışa doğru sildiğinizde lekeyi yayabilirsiniz.

2Soda uygulayın. Sodanın, bira ve şarap lekelerini çıkarmada etkili olduğunu duymuşsunuzdur. Doğru şekilde yaptığınız sürece etkili olacaktır.

  • Bir bez parçasına soda dökerek lekeli bölgeyi hafifçe silin. Bu işe yaramazsa bir ölçek beyaz sirke ile bir ölçek suyu karıştırıp bir sprey şişesine doldurun. Karışımı lekeli bölgeye uygulayıp halıya nüfuz etmesi için 10-15 dakika boyunca bekletin. Daha sonra, lekenin üstündeki karışımı emmesi için bölgeye temiz bir süngeri bastırın. Lekeden tamamen kurtulmak için bu işlemi birkaç kez tekrar etmeniz gerekebilir.
  • Leke çıktıktan sonra o bölgeyi ılık suyla yıkayın.Halının tüylerini elinizle doğal yönüne doğru fırçalayın. Son olarak, kağıt havluyu üzerine bir ağırlık koyarak (örneğin telefon rehberi) sildiğiniz alana serin. Kağıt havlu halıdaki nemi emecektir. Halı kuruyana kadar, ki genellikle 1 günde kurur, kağıt havluyu serdiğiniz yerde bırakın.

3Traş köpüğü deneyin. En iyi halı lekesi çıkarıcı ev malzemelerinden biri de traş köpüğüdür. Traş köpüğü her türlü lekeyi çıkarır. Köpüğü direkt olarak lekeye uygulayın ve 30 saniye boyunca sabitlenmesini bekleyin. Sabitlendikten sonra, kuru bir bez ile silin. Bir ölçek sirke ve bir ölçek suyu karıştırıp lekenin üzerine püskürtün ve bir bez yardımıyla temizleyin.

4Sakızı dondurun. Diyelim ki sokakta ayakkabınıza yapışan sakızı, açık renk halınızda iğrenç ve yapışkan lekeler bırakana kadar fark etmediniz ya da çocuğunuz sakızı halının tam orta bölümüne yapıştırdı. Sakız pisliğini halınızdan çıkarmak için buzluğunuzdan bir iki tane buz alın. Sakız lekesine, 30 saniye kadar buz uygulayın. Sakız donarak sertleştikten sonra, sakız topağını kaşık yardımıyla alın ve halıda kalan sakız parçalarını, tüylerin uç noktasından kesin. Eğer az miktarda bir halı tüyü kestiyseniz, leke belli olmayacaktır.

5Yağ lekeleri için bulaşık deterjanı kullanın. Çıkarması zor yağ lekelerine karşı en iyi yöntem, bir bardak su içerisinde eklediğiniz yağ sökücü bulaşık detarjanlarıdır. Aynı tabaklarınızdaki gibi, halınızdaki yağ lekesini sökecektir. Karışımı sprey şişesine koyun, lekenin üzerine sıkın ve hafifçe silin. Daha büyük lekeler için bu işlemi  birden çok defa uygulamanız gerekebilir.

6Mum lekelerini ısıtın. Evde mum yaktığınızda, halınıza damlayabilir ve bu damlalar çabucak kuruyarak halıya yapışır. Bu lekeleri çıkarmak için tekrar ısıtılması gerekmektedir. Ütünüzün altına beyaz bir bez koyun ve lekenin üzerine uygulayarak ısıtın. Yemek bıçağıyla mum parçasını halının üzerinden alın.

  • Bu işlemi tamamladıktan sonra, leke yüzeyine kağıt havlu serin ve ütüleyin. Eriyen mum kağıda yapışacaktır ve bir kaç uygulamadan sonra leke çıkacaktır.”
  • Önemli not: Ütüyü yüzeyde 30 saniyeden fazla tutmanız durumunda, halıyı yakma riskiniz artacaktır. Renkli bezler ısındıklarında, özellikle açık renkli halıya renk vereceklerinden, beyaz bez tercih edin.

Kaynak:

  • http://www.popularmechanics.com/home/interior-projects/how-to/g1414/10-carpet-cleaning-secrets-from-the-pros/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir