TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI NEDİR?

Teknoloji Bağımlılığı

Teknoloji bağımlılığı (bazen İnternet bağımlılığı, İnternet kullanım bozukluğu (IUD) veya İnternet bağımlılığı bozukluğu (IAD) olarak adlandırılır) oldukça yeni bir olgudur. Genellikle, İnternet, akıllı telefonlar, tabletler ve Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal ağ sitelerinin çeşitli türlerde kullanımını kontrol edememeyi içeren ciddi bir sorun olarak tanımlanmaktadır.

Artık Web’e ve sosyal medyaya neredeyse her yerden mesaj atmak ve erişmek zahmetsiz olduğu için, çoğumuz yanımızda taşıdığımız akıllı telefonlar ya da taşınabilir bilgisayarlarla iletişim kurmaya bağlıyız. Bu nedenle, sağlık uzmanlarının teknolojiyi içeren bağımlılık eğilimlerinde bir artış görüyor olması şaşırtıcı değildir. (Tabii ki teknoloji, video oyunları, siberex / çevrimiçi pornografi ve çevrimiçi kumar içeriyor ve bu bağımlılıklar daha derinlemesine inceleniyor.)

Teknoloji bağımlılığı ve ilgili ve daha genel terim olan İnternet bağımlılığı bozukluğu, sağlık hizmeti sağlayıcılarının ruh sağlığını teşhis etmek için kullandıkları referans olarak verilen Zihinsel Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabının son baskısında bağımlılıklar veya bozukluklar olarak kabul edilmemektedir.

Farklı teknoloji türlerine bağımlılık henüz başlı başına tanınmış bir hastalık olmasa da, sorun 1990’lı yıllardan beri sağlık çalışanlarının radarında olmuştur. 1995’te ABD’de bulunan Kimberly Young, PsyD, İnternet Bağımlılığı Merkezi’ni kurdu ve bilişsel-davranışçı terapi (CBT) tekniklerine dayanan teknoloji bağımlılığı için ilk tedavi planını oluşturdu. Aynı yıl, “İnternet bağımlılığı bozukluğu” terimi, psikiyatrist Dr. Ivan Goldberg tarafından yazılı olarak kayda geçirilmiştir.

Teknoloji bağımlılığı teşhisi yolu ülkeden ülkeye değişebilir, ancak ABD ve Avrupa’da yapılan araştırmalar nüfusun% 1,5’i ile% 8’inin İnternet bağımlılığı yaşadığını göstermektedir. 2006’da Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, sekiz amerikalıdan birinin en az bir sorunlu İnternet kullanım işareti bulunduğunu belirten bir telefon araştırması yaptı. ABD’de özellikle akıllı telefonlar ve sosyal medya ile ilgili bağımlılık yapan davranışlar için katı istatistikler elde edilmesi daha zordur. Teknoloji bağımlılığı, bu büyüyen sorunu ele almak için özel klinikler kuran Avustralya, Çin, Japonya, Hindistan, İtalya, Japonya, Kore ve Tayvan gibi diğer ülkelerde yaygın bir sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir.

Diğer bağımlılık türleri gibi, teknoloji bağımlılığı da orta ila şiddetli arasında değişebilir ve bazı araştırmacılar, diğer bağımlılıklar gibi, telefonlarını kullanan veya günde saatlerce çevrimiçi kalan insanların da benzer bir “yüksek” yaşadığını ve aynı zamanda kesildiğinde kendilerini geri çektiklerini hissedebildiklerini söylüyor. Sadece bir bağımlıyı tanımlayan dijital cihazla harcanan zaman değil, aynı zamanda aşırı kullanımın birinin zihinsel ve fiziksel sağlığını, günlük yaşamını, ilişkilerini ve akademik ya da iş performansını olumsuz yönde etkilemesidir.

ABD’de bulunan ReSTART İnternet Bağımlılığı Kurtarma Programının kurucu ortağı olan Hilarie Cash’e göre, belirtiler arasında şunlar olabilir:

  • Kısa mesajların zorunlu kontrolü
  • Facebook durumunun sık sık değiştirilmesi ve “özçekimlerin” yüklenmesi
  • Web’de iken bir coşku hissi
  • Sosyal geri çekilme
  • Bilgisayar, telefon veya gadget içermeyen etkinliklere ilgi kaybı
  • Çevrimiçi olamadığınızda huzursuzluk hissi
  • IAD ayrıca stres, uyku bozuklukları ve depresyon ile ilişkilendirilmiştir.

Sizin veya sevdiğiniz bir kişinin teknolojiye bağımlı olduğundan endişeleniyorsanız, belirtileri değerlendirebilecek, tanı koyabilecek veya teknolojiye bağımlılığı ekarte edip bir tedavi planı önerebilecek bir sağlık uzmanına veya psikoterapiste ulaşma zamanı gelmiş olabilir. İyi haber, sorunu fark etmiş olsanız da veya zaman içinde daha da kötüleştiğini görmenize yardımcı olacak çeşitli kaynakların mevcut olmasıdır.

Kaynak : https://www.addiction.com/addiction-a-to-z/technology-addiction/

Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir