Akne İzleri Nasıl Önlenir

Akne, gençleri ve yetişkinlerin çoğunu etkileyen oldukça yaygın bir cilt sorunudur. İnsanların yaklaşık %85’i hayatlarının bir döneminde akne problemiyle karşı karşıya kalır. Her tür akne ilk kızarıklıkların bitiminden sonra ardında yara izi bırakabilir. Bu yara izleri cildin pürüzsüz görünümünü bozar ve insanların daha özgüvensiz ve utangaç hissetmesine yol açabilir. Bununla beraber, cildinizin pürüzsüzlüğünü korumak ve sivilcelerden uzak tutmak için atabileceğiniz bazı adımlar mevcut. Yara izlerini azaltmak için, ev yapımı yöntemler deneyebilir, hayat tarzınızda belirli değişikliklere gidebilir veya ilaç kullanabilirsiniz.

Akne İzlerini Önlemek İçin Ev Yapımı Yöntemler

1Yiyecekler ve ilave ürünler tüketerek gerekli besinleri aldığınızdan emin olun. Belirli gıdalar cilt sağlığınız için oldukça önemlidir. Bu besinler bir akne istilasının ardından cildinizin etkili biçimde iyileşmesine ve yara izlerinin oluşumunun engellenmesine yardımcı olur. Bu besinler arasında:

  • Omega 3 yağ asitleri– sağlıklı hücre üretimini sağlayan ve iltihaplanmayı engelleyen prostaglandin hormonunun üretimini artırarak akne oluşumunu engeller. Omega 3 açısından zengin yiyecekler arasında somon, sardalya ve keten tohumu yer alır.
  • Çinko– çinko cilt sağlığı için oldukça yararlıdır. Çinko, iltihaplanmayı ve yara izi oluşumunu engeller, aknelerin iyileşmesine yardımcı olur. Soya, baklagiller, fasulye ve balık, et ve tavuk gibi protein açısından zengin besinler aynı zamanda çinko açısından da zengindir.
  • A Vitamini– vücut için gerekli vitaminlerden biri olan A vitamini antioksidan içerir ve sağlıklı hücre büyümesini destekler. Bitkisel besinler A vitamini kaynağıdır çünkü bu besinler doymuş yağ içermezler. Havuç, brokoli, tatlı patates, kavun ve kayısı gibi sebze ve meyveler A vitamini deposudur. Bunun dışında A vitamini türevlerini losyon ve krem şeklinde de kullanabilirsiniz.

2Limon suyunu deneyin. Limon suyu doğal bir ağartıcıdır, cildi toksinlerden arındırma ve sıvı dengesini sağlama görevleriyle beraber aynı zamanda yara izlerinin oluşumunu da azaltır. Limon suyunun içerisindeki asit ölü deri hücrelerinin atılmasını sağlar, cildi iyileştirir, lekeleri aydınlatır ve fazla renklenmeyi giderir. Limon suyunu evinizde scrub veya maske yapımında kullanabilirsiniz:

  • Limon suyu, şeker ve bal scrubı: 2 çorba kaşığı bal, bir çorba kaşığı taze limon suyu, bir çorba kaşığı natürel zeytinyağı ve bir buçuk çorba kaşığı şekeri karıştırın. Karışımı yüzünüze uygulayın. Scrub yapma işlemi yüzünüzü tahriş edebileceğinden nazik olmaya çalışın. Ardından yüzünüzü su ile durulayın.
  • Limon suyu, yoğurt, zerdeçal pudrasından yüz maskesi: Bir çorba kaşığı yoğurt ile çeyrek çay kaşığı pudra halinde zerdeçalı karıştırın. Birkaç damla taze limon suyu ekleyin. Macun oluşturana kadar karıştırmaya devam edin. Elde ettiğiniz macunu yüz ve boyun bölgenize uygulayın. 15-20 dakika beklettikten sonra bir el bezi yardımıyla durulayın.

3Bal kullanın. Antibakteriyel ve mantar engelleyici özelliğiyle bal, bakteri ve mantarların akneleri tekrar alevlendirmesini engeller. Ayrıca sivilcelerin daha çabuk kurumasına yardımcı olur ve nemlenmeye karşı bir bariyer görevi yapar. Bal birçok faydalı besin içerir ve balın iyileştirici özelliği bulunur.

  • Bal ve tarçın macunu: 3 çorba kaşığı bal ve bir çay kaşığı tarçını karıştırın (tarçının kanama durdurucu ve virüs engelleyici özelliği bulunur). Elde ettiğiniz karışım macun halini aldıktan sonra cildinizdeki problemli alanlara uygulayabilirsiniz. Gece boyunca beklettikten sonra sabah uyandığınızda durulayın. Araştırmalara göre bu işlemi iki haftalık süreçte düzenli uyguladığınızda hafif ve orta dereceli aknelerde başarıya ulaşacaksınız.
  • Muhtemelen kirleneceğinden, yastık kılıfınızın üzerine eski havluları kullanabilirsiniz.

4Zerdeçal macunu yapın. Zerdeçal, yaygın olarak Pakistan ve Hindistan civarında kullanılan bir baharattır. Zerdeçalın ana bileşeni olan kurkumin doğal bir antiseptik ve bakteri engelleyicidir. Zerdeçal aynı zamanda hasarlı dokuların yeniden inşa edilmesine ve iyileşmesine yardımcı olur. Zerdeçalı macun halinde uygulamayı deneyin:

  • Bir çay kaşığı zerdeçala birkaç damla su ekleyerek yoğun bir macun kıvamına getirin. Problemli yerlere macunu uygulayın. Ürünü dilediğiniz kadar bekletebilirsiniz ancak en az yarım saat macunun yüzünüzde kalması gerekir. Ardından su ile macunu yıkayın.

5Etkilenen alana çay ağacı yağı uygulayın. Araştırmalara göre, geceleri yeni temizlenmiş yüze uygulanan çay ağacı yağının antibakteriyel özelliği benzoil peroksit ile benzerdir. %100 saf çay ağacı yağı kullandığınızdan ve çay ağacı yağı içeren ürünler kullanmadığınızdan emin olun.

  • Bir parça pamuğa birkaç damla çay ağacı yağı dökün. Ardından pamuğu aknelerin üzerine nazikçe uygulayın. Kızarıklığı ve şişkinliği azaltması açısından birkaç saat ile tüm gece boyunca yağı yüzünüzde bekletebilirsiniz.
  • Cildinizde iyi yönde gelişmeler gözlemlemek için uygulamayı her gece tekrarlayın.
  • Eğer kızarıklık, şişme veya derinizde tahriş hissediyor ve yaşıyorsanız çay ağacı yağını kullanmayı bırakın.

6Aloe vera kullanın. Bu bitkisel jelin iyileştirici ve iltihap önleyici özelliklerinin olduğu kanıtlanmıştır. Alor vera cildinizde herhangi ekstra bir hasara veya tahrişe sebep olmaz. Ek olarak, aloe vera doğal bir nemlendiricidir ve cildinizi yumuşatır.

  • Aloe vera herhangi bir eczanede kolaylıkla bulunabilir. Jeli her gün günde iki defa uygulamanız gerekir. Bununla beraber, bitkiden direkt olarak alınan aloe vera en iyisidir. Taze aloe bitkisini kullandığınız takdirde, yaprağından küçük bir parça alın ve üst katmanını soyarak jel kısmına ulaşın. Ardından, jeli cildinize masaj yaparak uygulayın. Cildinizin tamamen emmesi için jeli en az 30 dakika bekletin.

Kaynak:

  • http://www.youbeauty.com/beauty/how-to-get-rid-of-pimples-fast-spot-treatments/
  • http://www.huffingtonpost.com/2013/08/09/acne-scars-prevention-treatment_n_3728437.html
  • http://www.wikihow.com/Prevent-Acne-Scars

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir