Akne Tedavisi Nasıl Yapılır(Genç Erkek Çocuklar için)

12-18 yaş arası genç kadınların %85’inde, genç erkeklerinse %90’ında sıklıkla akne görülmesi mümkün ve normaldir. Ergenlik boyunca, kanınızdaki testosteron seviyesi artarak vücudunuzdaki yağ bezelerini aktifleştirir ve fazlaca yağ üretilir. Bu yağ bezeleri ölü deri, yağ ve bakterilerle tıkandığı zaman, genellikle yüzünüzde, boynunuzda, göğüs ve sırt bölgenizde küçük yumrular olarak beliren sivilceler, siyah ve beyaz noktalar ve lezyonlar oluşur. Şunu aklınızda tutun ki akneye kir ve yediğiniz yemekler sebep olmaz. Eğer genç bir erkek olarak akne ile mücadele veriyorsanız, cilt bakım ürünleri ve tedavileri kullanarak ve cilt bakım alışkanlığı edinerek aknelerinizi iyileştirebilir ve tedavi edebilirsiniz.

Cilt Bakım Ürünlerini Kullanmak

akne-tedavisi-nasil-yapilir-genc-erkek-cocuklar-icin-adim11Reçetesiz satılan, salisilik asit, benzoil peroksit ve glikolik asit içeren ilaçlar kullanın. Bu içerikli ürünler dermatologların orta dereceli akneleri tedavi için onayladıkları ürünlerdir. Akne tedavisinde kullanılan bu ürünlerin en iyileri bu sayılan 3 maddenin en az ikisini yapısında barındıran ürünlerdir.  Ancak bu maddeler bazı insanlarda alerjiye, ciltte kuruluk ve tahrişe sebep olabilir. Bu maddelere karşı alerjiniz olabileceği konusunda şüpheleriniz var ise dermatoloğunuza başvurmalısınız.

  • Eğer fazla hassas olmayan normal veya yağlı bir cilde sahipseniz, yüksek oranda salisilik asit, benzoil peroksit ve glikolik asit içeren ürünler kullanabilirsiniz. Bu üç maddeyi de içeren ürünleri kullanmanız sıklıkla iki-üç ay içinde orta dereceli akneleriniz temizleyerek sonuç verir. Örneğin, bu maddelerden bir ya da ikisini içeren temizleyici losyonlarla beraber, diğerlerini içeren kremler kullanabilirsiniz.
  • Eğer ciltte çatlak ve kuruluğa sebep olabilen salisilik aside karşı duyarlı olan hassas bir cildiniz var ise, hala benzoil peroksit ve glikolik asitten en az birisini içeren ürünler kullanabilirsiniz.
  • Bazı insanlar benzoil peroksite karşı duyarlı ve hassas olabilirler. Ek olarak, bu ürünleri kullandığınızda cildiniz fazla kuruyorsa, %10 yerine %2.5 benzoil peroksit içeren daha seyreltik ürünler kullanabilirsiniz.
  • Reçetesiz satılan bu ürünler Proaktif, Neutrogena, Clearasil ve Oxy içerirler. Bu ürünler krem, temizleyici, jel ve losyon şeklinde bulunabilirler. Bu ürünler cildinizde kızarıklık ve kuruluğa sebep olabilir. Cildinizin kuruluk ile mücadele etmesi için yağsız nemlendiriciler kullanabilirsiniz.

2Benzoil peroksit kullanımı ile ilgili olarak dermatoloğunuz ile konuşun. Eğer akneniz canınızı acıtıyorsa ya da bu reçetesiz ürünleri iki-üç ay kullanmanızdan sonra hala temizlenmediyse benzoil peroksit kullanımı ile ilgili olarak dermatoloğunuz ile konuşabilirsiniz. Bu tedavi yıkamak, silmek, maske hazırlamak, losyon veya jel kullanmak yöntemleri ile yapılabilir. Dermatoloğunuz her gece düzenli olarak kullanacağınız ilacı önerene kadar 2-3 haftada bir düzenli olarak bu uygulamaları deneyerek tedaviye yavaşça başlayacaktır.

  • Yüzünüze benzoil peroksit uygulamadan önce yıkayın ve kurulayın, ayrıca yine bu kullanımdan önce akneye meyilli olan göğüs ve sırt bölgelerinizin temiz ve kuru olmasına özen gösterin. Yüzünüze çok az miktarda benzoil peroksit uygulayın (bezelye tanesi kadar) ve cildiniz ilaca alışana kadar kullanımdan sonra cildinizin kızarma ve kuruma ihtimaline karşı kendinizi hazır tutun.
  • Eğer cildiniz kurumaya ve pul pul dökülmeye başladıysa ürünü kullandığınız gün sayısını azaltın ve yağsız nemlendiriciler kullanmaya başlayın. Ayrıca, benzoil peroksitin çamaşır suyu gibi beyaz iz bırakıcı bir etkisi olduğunu göz önünde bulundurarak beyaz yastık kılıfları ve havlular kullanmalısınız. Bu etkinin farkında olarak renkli kıyafetlerinizde beyaz lekeler kalmasını benzoil peroksit içeren ürünler kullandıktan sonra yüz ve vücudunuzu iyice durulayarak engelleyin.

3A vitamini içeren ürünler kullanmak konusunda dermatoloğunuza danışın. Daha önce bahsettiğimiz reçetesiz ürünlerin 2-3 ay düzenli kullanımından sonra aknelerinizde bir iyileşme gözlemlenmiyorsa bir başka seçenek A vitamini içeren güçlendirici ürünler kullanmak olabilir.  Bu ürünler hap ve krem şeklinde olabilir ve dermatoloğunuz bu ürüleri ne sıklıkta kullanacağınızı size açıklayacaktır.

  • Bu ürünler cildinizin düzleşmesine ve ölü deri hücrelerinizi dökmenize yardımcı olur. Dermatoloğunuz akne tedavinizde benzoil peroksitli ürünler kullandığınız süre boyunca a vitamini içeren bu ürünleri de kullanmanızı tavsiye edebilir.
  • Bu ürünleri gün aşırı ve haftada iki kez kullanmaya başlayarak cildinizin alışmasını sağlayın. İlk başta cildinizde pul pul dökülmeye sebep olabilir ancak 4-6 hafta boyunca yapılacak haftada 3-7 defalık kullanımdan sonra cildiniz alışacak ve cildiniz daha temiz ve düz bir görüntüye kavuşacaktır. Kullanımdan sonra nemlendirici uygulamanız cildinizin kurulukla mücadele etmesini kolaylaştıracaktır.

4Tedavinize antibiyotik ekleme seçeneğini gözden geçirin. Doktorunuz akne tedaviniz sırasında size antibiyotikler önerebilir. Antibiyotikler gereksiz bakterileri öldürerek kızarıklığı azaltır ve benzoil peroksit ve a vitamini içeren ürünlerle beraber kullanılabilir. Lokal uygulanan antibiyotikler uzun vadede kullanılabilirken ağız yolu ile alınanlar daha kısa vadede (ilk birkaç ay) kullanılmalıdırlar.

5Doktorunuz ile ağız yoluyla alınan ilaçların akne için kullanımı hakkında konuşun. Eğer akneniz lokal bir tedavi yöntemiyle iyileşme belirtisi göstermediyse kişisel bakım uzmanınız ya da doktorunuz Accutane veya Isotretinoin gibi ağız yoluyla alınan ilaçlar kullanmanızı önerebilir. Bu ürünler gözeneklerin tıkanmasını ve cildinizin fazla yağ üretmesini engeller ve böylece akneye sebep olan bakterilerin hayatta kalması da engellenmiş olur. Diğer yandan, bu ürünlerin bazı yan etkileri vardır ve kullanım esnasında dermatoloğunuz ya da doktorunuzun yakın gözetimi altında olmanız gerekmektedir.

  • Ağızdan alınan bu ilaçların kesin dozajı vücut ağırlığınıza göre hesaplanır. Accutane ve isotretinoin kullanımı sırasında güneşten mümkün olduğunca kaçınmalı ve dışarı çıkarken 30 SPF ve üstü koruyucu kremler sürmelisiniz.
  • Bu ürünlerin işe yaradığından ve sizin için yan etkisi olmadığından emin olmak adına doktorunuzla düzenli bir kontrol takvimi ayarlamalısınız. Doktorunuz siz bu ilaçları kullanırken düzenli olarak sizden kan testi yaptırmanızı isteyebilir.

6Başka çözümler için dermatoloğunuza danışın. Eğer bütün bu tedavi yöntemleri işe yaramadıysa hala başka çözümler de mevcuttur. Örneğin; lazer ve ışık tedavileri, mikrodermabrazyon ve kimyasal haplar bunların bazılarıdır. Bu seçenekler de akne tedaviniz için fazlasıyla etkili olabilir ve sigorta kapsamına da girebilirler. Doktorunuz ile hangisinin sizin için faydalı olabileceği konusunda konuşun.

Kaynak:

  • http://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Acne/
  • http://youngmenshealthsite.org/guides/acne/
  • http://www.wikihow.com/Treat-Acne-(Teen-Boys)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir