Altının Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılır

Altının sahte olup olmadığını ayırt etmek hiç bilmeyen biri için elbette zordur. Altınınızın gerçek olup olmadığını bilmenin en güvenilir yolu, altını sertifikalı bir kuyumcudan almak ya da test ettirtmektir. Kendiniz test etmek istiyorsanız aşağıdaki test listesi size yardımcı olacaktır.

Yöntem1: Görsel İnceleme

Altınınızın gerçek olup olmadığını anlamanın ilk yolu onu incelemektir. Gerçek altın olduğunu gösteren işaretler bulmaya çalışın.

1Resmi markasını kontrol edin. Üzerinde ayarını (1-999) ya da karatını (10K, 14K, 18K, 22K ya da 24K) gösteren bir damga olmalıdır. Büyüteç bu damgayı okumanızda size yardımcı olacaktır.

  • Eski altın üzerindeki damga aşınmadan dolayı görünürlüğünü yitirmiş olabilir.
  • Sahte parçalardaki damga orijinal gibi gözükebilir, bu sebepten her halükarda daha fazla test etmek gerekebilir.

2Belirgin bir solma var mı diye bakın. Parçanın özellikle sürtünmeye maruz kalan yerlerinde solma var mı diye kontrol etmek oldukça önemlidir. (özellikle köşelerde)

  • Altının renginde solma varsa ve alttan farklı bir metal gözüküyorsa, büyük ihtimalle elinizdeki parça altın kaplamadır.

Yöntem2: Isırma Testi

Maden avcılarının altını test etmek için ısırdıkları filmi hepimiz izlemişizdir. Olimpiyat atletlerinin de altın madalya kazandıklarında, madalyayı dişlediklerine şahit olmuşuzdur. Bu yöntemin işe yarayıp yaramaması ise ayrı bir konudur.

1Ortalama bir baskı ile altınınızı ısırın.

2Altındaki izleri kontrol edin. Teoride, gerçek altında diş izleriniz çıkar. İzler ne kadar derinse, altın o kadar saftır.

  • Açıkcası, dişlerinize zarar verebileceğinizden; bu yöntem çok fazla önerilmemektedir. Kurşun, altından daha yumuşak bir metal olduğundan dolayı, altın kaplama parçanızı ısırdığınızda altın gibi gözükecektir.

Yöntem3: Mıktanıs Testi

Altınınızın gerçek olduğunu test etmek için kolay bir yol vardır. Ancak bu yöntem bütün mıknatıslarla test edilemeyebilir. Buzdolabı magneti gibi zayıf bir mıknatıs pek işe yaramayabilir ancak, nalburdan alabileceğiniz güçlü bir mıknatıs, kadın çantalarındaki çıtçıtlar, çocuk oyuncakları ve hatta kullanılmayan eski hard diskler bu testte kullanılabilir.

1Mıknatısı parçanıza doğru tutun. Altın, mıknatıslı bir materyal değildir; ileri ya da geriye doğru altınınızı iter ya da çekerse, altın sahtedir. Ancak altınınızın mıknatısa tepki vermemesi, gerçek olduğu anlamına gelmez. Mıknatıslı olmayan materyaller de sahte altınlarda sıklıkla kullanılmaktadır.

Yöntem4: Yoğunluk Testi

24K’lık saf bir altının yoğunluk derecesi 19,3 g/ml’dir ki bu diğer metallerden oldukça yüksek bir orandır. Elinizdeki parçanın yoğunluk derecesi altınınızın gerçek olup olmadığını tespit etmede size yardımcı olabilir. Temel kural şudur; yoğunluk ne kadar fazlaysa, altın bir o kadar saftır. Yoğunluk testini, üzerinde kıymetli taşlar bulunmayan bir parçada yaptığınızdan emin olun. Yoğunluk testi hakkındaki önemli uyarıları aşağıda bulabilirsiniz:

1Altınınızı tartın. Tartınız yok ise, kuyumcunuz sizin için tartabilir. Ağırlık gram türünden olmalıdır.

2Küçük bir ilaç şişesini su ile doldurun.

  • Şişenin üzerinde milimetre göstergelerinin olduğundan emin olun, bu tür şişeler test için gerekli ölçümleri okumanızda size yardımcı olacaktır.
  • Şişeyi ağzına kadar doldurmadığınız sürece ne kadar su kullandığınız önemli değildir. Çünkü altını suyun içine koyduğunuzda,su seviyesi yukarı çıkacaktır.
  • Altını suya koyduktan sonra ve önce su seviyesini not almak önemlidir.

3Altını şişenin içine atın. Şişenin içerisindeki yeni su seviyesini not alın ve bu iki seviye arasındaki farkı hesaplayın.

4Yoğunluğu hesaplamak için aşağıdaki formülü kullanın. Yoğunluk= kütle / hacim. 19 g/m’a yakın sonuç parçanızın, gerçek altın ya da altın benzeri materyal olduğunu göstermektedir. Aşağıda örnek bir hesaplamayı görebilirsiniz:

  • Altınınızın ağırlığı 38 gram ve su içinde 2 milimetre fark veriyor. Hacim (38 gram), kütle (2ml) 19 g/ml’ye eşit olacaktır. Bu da gerçek altın yoğunluğuna nereyse denktir.
  • Farklı saflıktaki altınların farklı g/ml oranı olduğunu göz önünde bulundurun.
  • 14K – 12.9 tı 14.6 g/ml
  • 18K sarı altın – 15.2 -15.9 g/ml
  • 18K beyaz altın – 14.7 -16.9 g/ml
  • 22K -17-7 – 17.8 g/ml

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir