Argon Lazeri Nedir?

argon-lazer-nedirÖzellikle diabet hastalarının retinapoti adı verilen bir hastalık yüzünden gözün arka kısmında bulunan damarların gözü besleyememesi durumunda oluşan görme bozukluğu yaşaması sık görülen bir durumdur. Argon lazeri bu hastalığın tedavisinde kullanılan ve kılcal damarlarda oluşan yırtılmalar ve hasarları onarmak için kullanılır.
Argon lazeri temel olarak içinde elektrik geçirilen ve argon gazı ile doldurulmuş olan bir tüpten oluşur. Bu lazer 488-514 nm dalga boyunda yeşil veya mavi-yeşil bir ışık oluşturur. Bu ışıklar da göz de bulunan renkli dokular tarafından tutulur ve pıhtılaştırıcı etkisi sayesinde hasarlı tabakaların onarılmasını sağlar.

Argon lazeri yeni gibi gözükse de esasında 1964 yılında bulunmuş bir lazer sistemidir
Özellikle tıpta kullanılan bu sistem birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Argon lazeri yeni bir teknoloji gibi görünmesine rağmen 1964 yılında bulunmuş bir lazerdir. Özellikle tıpta kullanıldığı için bir tıp terimiymiş gibi görünebilir ancak neredeyse tüm ileri teknoloji ürünler gibi argon lazeri de uzay çalışmaları ve silah çalışmaları sırasında bulunmuş ve daha sonra sivil kullanıma sürülmüş bir yöntemdir.

Argon lazeri 4. dereceden bir lazerdir
Bir çeşit iyon lazeri olan argon lazeri oluşturulan iyonların iletilmesi esasına dayanır. Ayrıca diğer lazerlerin güçlendirilmesi için de kullanılır. Bu açıdan 4. Dereceden bir lazerdir. Göz üzerine filtresiz tutulması birçok hasara neden olmaktadır. Bu sebepten ötürü uzman kişiler dışında kullanılması sakıncalıdır.

Göz hastalıklarının tedavisi esnasında göz ilk olarak bir damla ile uyuşturulur. Daha sonra mikroskobik camlar sayesinde gözde bulunan hasarlı ve yırtık kılcal damarlar tespit edilir. Bu tespit edilen hasarlı bölgeler lazer yardımı ile çevrelenir.Argon lazeri bu hasarlı kısımlar üzerinde yanıklar oluşturarak  retina sinir tabakasını altındaki pigment tabakasına yapıştırır ve böylece içinden sıvı sızması önlenir.
Argon lazeri uygulanması sırasında hastanın bayıtılması yada uyuşturulması gerekmez.Kısaca lazer ışığı kullanılarak hasarlı bölgeye kaynak yapılır. Birkaç seans uygulanan bu işlem 15-20 dakika arasında sürer.

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir