Arılardan Nasıl Kurtulunur

İnsanlar, dünyanın en çok polen taşıyan hayvanlarını korumakla yükümlüdürler. Ancak hiç kimse, özellikle alerjisi olanlar, yaşam alanlarını istila eden arılar tarafından sokulma riskini göze almamalıdır. Arılardan kendi başınıza kurtulmaya çalışmanız oldukça tehlikelidir, bu yüzden profesyonel yardım almak yararınıza olacaktır. Bu makalede arıların alışkanlıkları hakkındaki bilginizi arttırmak, arılar ciddi bir sorun haline geldiğinde profesyonellerden yardım almak ve arılara karşı alınabilecek önlem teknikleri anlatılmaktadır.

Arı İstilasına mı Uğradınız?

1İstilanın, arı istilası olduğundan emin olun. Yaban arısı, eşek arısı, sarı-siyah yaban arı ve at arıları; bal arıları ile karıştırılmaktadır. Alınacak güvenlik yöntemine karar vermek için arının türünü belirlemek oldukça önemlidir. Resimlerini çekip bir uzmana bile gösterebilirsiniz! Bazı insanlar yaban arısı sürülerinin bahçelerinde hüküm sürmesinden rahatsız değildir. Bal arıları ile baş edebilmek mümkündür.

  • Hangi tür arı ile uğraştığınızı kontrol ederken, çok dikkatli olun. Bir arı kolonisi genelde yaklaşık olarak 8,000-60,000 arası arıdan oluşmaktadır. Bal arısı değil, çabuk sinirlenen yaban arısı ya da eşek arısı istilasına da uğramış olabilirsiniz. Bazı arı türleri hakkında bilgi toplarken en üst seviyede önlem aldığınızdan emin olur.
  • Arılar kahverengiye çalan turuncu renkte ve tüylülerse, bal arılarıdır. Bal arıları normalde sokmazlar. Bal arılarının siyah olduğu yerde bambus arıları sarı; bal arılarının turuncu olduğu yerde, bambus arıları siyahtır.
  • Arılar gün doğumu (şafak) ve gün batımlarında (alacakaranlık) kovanlarının etrafında uçarlar. Bu zamanlarda kovanı terk ediyor ya da kovana geri dönüyor olurlar.
  • Arıların türü yaşadığınız bölgeye göre farklılık göstermektedir. Uzun mesafeli çekim yapabilceğiniz bir fotoğraf makinesiyle arıları gözlemleyerek hangi tür olduklarını anlamak için internetten araştırma yapın.

2Hangi arı türü tarafından istila edildiğinizden emin olun. Arıların hangi tür olduğunu belirlemek ne şekilde ve hangi hızda bir önlem alacağınızı gösterir. Arıların türü normalde ve bir tehlikeyle karşılaştıklarında nasıl tepkiler vereceğini gösterir. Tek başınıza arıları kovmanın tehlikeli olup olmadığına ve profesyonel yardıma ihtiyaç duyup duymadığınıza karar verin.

  • Bahçenizde ya da evinizin dışında vızıldayan arılar mı uçuyor? Açık alanda bir futbol topu büyüklüğünde bal arısı ya da bambus arı sürüleri görüyorsanız (örneğin bir ağaç dalının etrafında toplaşan), bu bir arı istilasıdır. Arılar yeni bir yuva kurmak istediklerinde bu şekilde davranırlar. Kovandaki arıların yarısı sürü halinde başka bir kovan yaratmak için yer keşfine çıkar. Petek olmadığı sürece arılar (koruyacak evleri olmadığı için) saldırgan olmayacaktır. Bir tehlike yaratmıyorlarsa rahat bırakılmalıdırlar. Panik yapmayın. Bal arısı sürüleri onları rahat bırakıp uzak durursanız tehlikeli değillerdir. Bu safhada arıları rahatsız ederseniz, kendilerini savunmaya geçeceklerinden daha büyük bir problemle karşı karşıya kalırsınız. Arı sürüsünü yok etmeye çalışmak yerine, yerel arıcılık birliğini arayın. Bu değerli arıları alıp başka bir yere götürmekten mutluluk duyacaklardır. Bu arada arı sürüsünün bulunduğu yerden uzak durun ve özellikle çocuklarınızı ve evcil hayvanlarınızı da oradan uzak tutun.
  • Arılar arka bahçenize kovan mı yaptı? Bu bahçenizdeki aktivitelerinizi kısıtlar ancak hemen panik yapmanıza gerek yoktur. Bal arıları, ağaçtaki ya da binadaki bir oyuktan çıkıyorlarsa, orada bir arı kovanı var demektir. Bu kovan sadece profesyoneller ya da arıcılıkla uğraşanlar tarafından çıkarılabilir. Bazı durumlarda, arıları rahat bırakmak en iyi seçenektir. Ancak ilk olarak yardım çağırın.
  • Evinizin etrafından bir arı sürüsü var ve ailenizden birinin alerjisi olduğu için bu durum sizi endişelendiriyor mu? Arıların neler yaptığını gözlemleyin ve ailenizdeki insanları dışarı çıkarken kapalı ayakkabı giymeleri ve arıların bulunduğu yerde bahçe işleri ile uğraşmamaları konusunda uyarın. Alerjiniz olsa bile gerekli önemleri alırsanız, arılar ile bahçenizde uyum içerisinde yaşamanız münkündür.
  • Hareketlerinize dikkat edin. En ufak bir hareketinizin bile arıları korkutacağını ve sinirlendireceğini unutmayın. Büyük arı kovanları insanlar için çok az tehlike oluştururlar. Arılar günlük işlerini yaparken sizi rahatsız etmezler, siz de onları rahatsız etmeyin. Diğer bir yandan, arı sürüsü evinize girmişse, hemen yardım almanıza gerek kalmaz. Kısa sürede evinizi terk edeceklerdir. Ailenizde arıya karşı alerjisi olan biri varsa, evinizin ve iş yerinizin etrafındaki arılar hakkında endişelenmeye hakkınız vardır.

3Arılara ve kovana müdahele etmesi için profesyonel yardım çağırın. Çok sayıda arıyı kendi başınıza kovmaya çalışmayın, bu işi profesyonel olarak yapan insanlar vardır. Ayrıca kendinize gerekli ekipmanı almak oldukça maliyetlidir ve arıları nasıl kovacağınızı öğrenmek oldukça uzun ve acılı bir süreçtir. Arı sokması acı vericidir, en kötüsü alerjikseniz öldürücü bile olabilir. Kendi kendinize arıdan kurtulma riskini almaya değmez.

  • Arıcılıkla uğraşan insanlar arayacağınız ilk kişiler olmalıdır. Çoğu arıcılıkla uğraşan insan arı kovanını çıkarıp arıları serbest bırakmaktan mutluluk duyacaktır (Kibarlık yapmak için arıcının seyahat ve hizmet masraflarının karşılayabilirsiniz).
  • Öncelikle arıcı ile arı sürüsü hakkında görüşün. Yardım edebilir ya da etmeyebilir, ya da yardım edebilecek birine yönlendirebilir. Genel olarak çoğu arıcı kovanları sökmekten mutluluk duyacaktır.
  • Arıcılar internetten bulunabilir.
  • Üniversitenin olduğu bir şehirde yaşıyorsanız, hayvan bilimi (Zooloji) ya da ziraat bölümlerindeki uzmanlardan yardım alabilirsiniz.
  • Haşere kontrol birimlerini de arayabilirsiniz.

Kaynak

  • http://www.agjournalonline.com/article/20130428/NEWS/130429947
  • http://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Bees

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir