Arpacık Nasıl Geçer

Arpacık, kirpik köklerindeki iltihaplanma ile birlikte göz kapağında ağrı, kaşıntı, şişlik, kızarıklık ile ortaya çıkan enfeksiyon türüdür. Bu anlamda sivilceye de benzerlik göstermekle birlikte, temelde içi irinle dolmuş olan bir apsedir. Göz kapağınızda ağrı, kaşıntı ve de doluluk hissi hissetmeye başladıysanız bu arpacık olduğunu bir işarettir. Sonraki süreçte kirpik diplerinizde acı, batma, sulanma, kızarıklık hissederek geçilen bir süreçtir. Arpacık, genellikle  dışarıdan bakıldığında görsel olarak hemen kendini belli eden bir büyüklükte olsa da, kimi zamanda göz kapağınızın derinlerinde oluşabilmektedir. Hemen hemen insanların çoğunun gözünde bir kere arpacık çıkmıştır. Alacağınız önlemler ve arpacık çıktıktan sonra tedavi yollarını buradaki makalemizde anlatacağız.

Arpacık Tedavi Yöntemleri

1. Rezene çayı kullanın. Bir pamuk veya bezi rezene çayına batırın. Bu şekilde batırdığınız bez veya pamuğu gözünüzün üzerine koyun ve bir müddet o şekilde bekleyin. Bu yöntem sizi biraz olsun rahatlatacaktır.
2. Keten tohumu çayı. Bu çay ile gözünüze kompress yapın.
3. Mümkün olduğu kadar çiğ sarımsak, sebze ve meyve yiyin.
4. Patates kullanın. Patetesleri soyun ve rendeleyin. Sonrasında rendelediğiniz patetesleri bi bezin içerisine katarak arpacık olan kısmı bu patates rendeli bezle kapatın ve bir müddet bekleyin.
5. Mayıs papatyası çayı. Bu çayı demleyin ve ılımasını bekleyin. Sonrasında bir pamuk veya bez yardımıyla gözünüzde bir müddet bekletin.
6. Lapa hazırlayın. Yumurta sarısı, sıcak süt ve haşlanmış patates ile bir lapa hazırlayın. Bu lapayı bir bez içerisine koyarak göze yatırma işlemi yapın.

Tekrar Arpacık Çıkmasını Önlemek

1. Mikroplu ve pis ortamlardan uzak durun. Arpacık temelde mikroplardan dolayı olmaktadır. Bu enfeksiyon vücudunuza dışarıdaki ortamdan gelebileceği gibi, direnci düşük olan vücudunuza bakteriler ile de geçebilmektedir. İnsan vücudunda normalde bulunan ve zarar vermeyen bakteriler vücudunuzun direncidüştüğü anda zarar vermeye başlar. Bu şekilde direnciniz düştüğü zaman, üstüne bir de uykusuz kaldıysanız bu bakteriler sizi olumsuz etkileyerek arpacık çıkmasına neden olur. Bu anlamda öncelikle hijyene önem vermelisiniz.

2. Yeterli derecede beslenmelisiniz. Vücudunuz için yetersiz gıda alımı vücudunuzun enfeksiyonlara karşı savaşamamasını sağlayacak, vücudunuz zayıf düşecektir. Bu da arpacık çıkmasını tetikleyecek durumlardan birisidir.

3. Kaygı, üzüntü ve endişeden uzak durun. Bu durumlar yine sizin bağışıklık sisteminizin düşmesine ve vücudunuzun bakterilerle savaşamamasına sebebiyet verecektir. Zaten hastalıkların büyük bir çoğunlupu stres, kaygı, üzüntü vb. psikolojik etmenlerden bir hayli etkilenmektedir.

4. Uykunuzu düzenli alın. Arpacık direk gözle alakalı bir durum olduğunda uykunuzu yeterli düzeyde almamanızda bunun çıkmasında etkili olacaktır. Fazla çalışıyorsanız buna ara vermeli, çok yorgunsanız en kısa zamanda dinlenmelisiniz.

  • Arpacık tedavisinde sarımsak kullanımı oldukça yaygındır, ama doktorla bu yöntemi pek fazla da önermemektedir. Sarımsak mikrop öldürücü özelliğinden ötürü bir çok rahatsızlıkta tedavi edici rol oynamaktadır. Gözdeki arpacık için ise pek bu şekilde göstermeyebilir.
  • Gözünüzde arpacık çıktığında mümkün olduğunca dokunmamalısınız. Özellikle de arpacık başlangıç aşamasındaysa arpacığa dokunup patlatırsanız etrafına bulaşmasına sebep olabilirsiniz.
  • Dokunacağınız eşyaların temiz olmasına mutlaka özen gösterin. Ellerinizi sık sık yıkamayı ihmal etmeyin.

Uyarılar:

  • Yukarıdaki yöntemleri uygulamanıza rağmen hala arpacık ile ilgili ağrı çekiyor ve herhangi bir azalma olmuyorsa en kısa sürede alanında uzman bir hekime başvurmalısınız. Doktorun size uygulayacağı tedavi sonrası vereceği ilaç, damla, merhem ya da antibiyotikler bu tedavi için en garanti çözümlerdir.
  • Arpacık belli evrelere sahiptir. Eğer başlangıç evresindeyseniz ve doğru şekilde tedavi edilirse ilgili bölgede daha sonra arpacık çıkma şansı hemen hemen yok denecek seviyeye gelmiş olur. Bundan dolayı evde tedavi pek tavsiye edilmemektedir.
  • Gözünüzde arpacık çıkmasının sonrasında kendi kendine geçmesini beklememelisiniz.
  • Beklediniz ve sonrasında kendi kendine geçtiğini düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Arpacık göz kapağınıza yerleşip en ufak bulduğu fırsatta tekrar çıkabilir.
Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir