Asit Reflüsü Tedavisi Nasıl Yapılır

Asit reflüsü veya boğazda, yemek borusunda ya da ağızda oluşan mide asidinin geri akışı; gastroözofageal reflü hastalığının (GÖRH) en belirgin belirtileridir. Tedavi edilmediği sürece, bu tür kronik rahatsızlıkların çok ciddi sonuçları olabilir. Neyse ki, asit reflüsünü bazı yaşam tarzı değişikliklerini yaparak ve bazı ilaçları kullanarak tedavi edebilirsiniz. Bunların yanında elbette cerrahi işlemlerde hastalığınıza çözüm olması açısından tercih edilebilir. Mide yanması, regürjitasyon mide asidi, öksürük, postnasal damla, yutma güçlüğü ve diş minesi erozyonu dahil olmak üzere asit reflüsü problemini çözmek için okumaya devam edin.

Yaşam Tarzında Bir Takım Değişiklikler Yapmak

Asit Reflüsü Tedavisi Nasıl Yapılır (Bazı Yiyeceklerden Uzak Durmak)

1. Bazı yiyecekler fazlaca mide asiti üretilmesine sebep olabilir, bu tarz yiyeceklerden uzak durun. Asit reflüsü sorunu sürekli karşınıza çıkan bir sağlık sorunuysa demek ki belli yiyecekler siz de bu hastalığı tetikliyordur. Asit reflüsüne sebep olabilecek bazı besinler uzak durmayı deneyin:

  • Domates
  • Kızarmış patates gibi fazlaca yağ barındıran yiyecekler
  • Soğan ve sarımsak
  • Narenciye olarak kabul edilen meyveler (turunç, portakal, mandalina, greyfurt ve limon)
  • Çikolata çeşitleri
  • Nane veya nane içeren şekerler
  • Baharatlı yiyecekler

2. Öğünlerinizi sıklaştırıp her öğünde daha az yemek yemeye çalışın. Midenize bir anda fazla yiyecek girmesi midenin uzamasına neden olarak “alt özofagus sfinkteri” olarak tabir edilen yemek borusu ile mide arasındaki açık olan kısmı kontrol eden kas halkasına aşırı baskı yapımasına sebep olur. Bu da asidin yemek borusuna girmesine sebep olur. İşte bu durumu önlemek adına öğün başına tükettiğiniz besin miktarını azaltmalısınız. Kendinizi tam olarak tok hissetmeden sofradan kalkmaya alıştırmalısınız.

3. Yemek yemenin ardından direk yatmayın. Hangi öğünde olursa olsun yemek yedikten sonra birkaç saat beklemeniz reflüyü önlemek açısından oldukça önemlidir. Normalde hangi saatte yatıyorsanız en geç yatma saatinizden 2,5-3 saat önce son yiyeceğinizi yemelisiniz. Yemek yemenin akabinden uzanmadan yer çekimi ile sindirim sistemine yardımcı olmalısınız.

4. Aşırı kiloluysanız bundan kurtulmanın yollarını bulun. Obezite olarak da adlandırılan aşırı kilolu olma durumu asit reflüsünü tetikleyen bir durumdur. Vücudunuzdaki her ekstra ağırlık yemek borusu ile mide arasındaki sfinkterin olarak adlandırılan kısma baskı uygulanmasına sebep olur. Bu baskı da o kısımdaki asit miktarının artmasına sebep olur. Kişiye özel bir egzersiz ve diyet programı ile kilo vererek ekstra bir tedaviye maruz kalmaksızın asit reflüsü belirtilerini ortadan kaldırabilirsiniz.

  • Kilo vermek sanıldığı kadar basit bir iş olmadığı için bu konuda güvenli ve etkili bir yol katetmek amacıyla alanında uzman herhangi bir diyetisyene danışabilirsiniz.

5. Kahve gibi kafein içeren ve bira gibi alkol içeren içeceklerden uzak durun. Kafein veya alkol içeren içecekler özofagus ile mide arasındaki sıvı veya katı madde geçişini kontrol eden ve sfinkter olarak adlandırılan kısmın gevşemesini ve beraberinde de midedeki asidin geriye doğru gelerek asit reflüsünü oluşturması söz konusudur. Gastroözofegeal Reflü (GERD) belirtilerini hafifletmek için bu içeceklerin tüketilmesinden sonra hemen yatmamak gereklidir.

  • Alkol tüketiminin fazla olması midenin daha yavaş bir şekilde boşalmasına ve de bağırsaklarının çalışma veriminin düşmesine sebep olur. Bu durumda Gastroözofegeal Reflü olarak adlandırılan hastalığı daha da kötü bir hale getirebilir.

6. Sigara içiyorsanız, artık bırakın. Sigara içmek akciğerlerinize zarar vermenin yanında sindirim sisteminize de zarar verir. Yemek borusu da vücudunuzda sigaradan etkilenen kısımlar arasındadır. Sigarayı henüz tamamen bırakmayı başaramıyorsanız azaltmayı denemelisiniz.

  • Tek başına bırakma konusunda yeterli iradeye sahip değilseniz bir doktordan randevu alıp ya da Alo 171 sigarayı bırakma hattını arayıp destek almalısınız.

7. Rahat giysiler giymeyi tercih edin. Özellikle bel kısmı sıkı olan giysiler iç organların sıkışıp sindirim sisteminin işlevini doğru şekilde yapmasını engelleyebilir. Bundan dolayı da bel kısmı esnek olan ve sizi sıkmayacak etek ve pantolonları tercih etmeniz asit reflüsünü önleme açısından önemlidir.

  • Çalışırken gün içerisinde bu kıyafetleri giymek zorunda kalsanız bile akşam evinize geldiğiniz de ya da arkadaşlarınızla dışarı çıkarken bu kıyafetleri tercih etmemelisiniz.

Asit Reflüsünü İlaçlar ile Tedavi Etme

1. Reçetesiz satılan ilaçları deneyin. Tums ve Alka-Seltzer gibi reçetesiz ilaçlar, hazımsızlık belirtilerini azaltabilme özelliğine sahiptir. Tekrarlayan veya aşırı mide yanmalarına sebep olan reflünüzün tedavisi için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

  • Mide yanmasını veya hazımsızlık problemini 2 hafta boyunca çekerseniz, bir doktora gidin.

2. H2 önleyicileri deneyin. Ranitin(Zantac), simetidin(Tagamet) ve Famotidin(pepcid) gibi ilaçlar mide asidi üretimini önleyen ilaç çeşitleridir.

  • H2 önleyicilerini; asit reflüsü rahatsızlığını önlemek için yemekten önce, mide yanmasını tedavi etmek için yemekten sonra alınız.
  • H2 önleyicileri reçetesiz alabilirsiniz.

3. Asit reflüsünü proton pompa inhibitörleri(PPIs) ile tedavi edin. Omeprazol(Prilosec, Nexium) gibi ilaçlar mide asidinin üretimini engellerler.

  • PPIs’i en fazla 2 hafta boyunca kullanmak sadece asit reflüsünün belirlerini azaltmaz, aynı zamanda özofagus astar zarınıda onarır.
  • Bazı PPIs’leri reçetesiz alabilirsiniz. Diğerleri için reçete gerekebilir.

4. Ev ilaçlarını deneyin. Doğal bir tedavi tercih ediyorsanız, işte size bazı ev tedavi yöntemleri;

  • Bir çorba kaşığı kabartma tozunu su ile karıştırarak için.
  • Ham badem yemek, pH değerinizi dengelerken asit reflüsünü de öneleyebilir.
  • Her gün bir kaç çay kaşığı elma sirkesi içmek, sindirim sisteminizi düzenleyebilir.
  • Papatya çayı için.
  • Aloe vera meyve suyu için.

5. GÖRH için bitkisel ilaçlar: Bitki türleri mide asidi salgılanmasını azaltmak için yıllardan beri kullanılmaktadır. H2 önleyici veya PPIs kullanmadan önce bitkisel ilaçlar ile asit reflünüzü tedavi edebilirsiniz. Glycyrrhiza glabra ya da meyankökü, Kuşkonmaz Racemosus, Santalum albüm, Cyperus rotundus, Rubia cordifolia, Ficus benghalensis, Fumaria parviflora, Bauhinia variegata, Mangifera indica gibi bitkiler gastrik asit salgılanmasını önlemek, mide ve yemek borusundaki mukoza astar erozyonlarını iyileştirmek ve H.pylori etkilerini ortadan kaldımar için oldukça etkilidirler. Natrum Phos ve Argentum sirkesi gibi ev yapımı ilaçlar GÖRH gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilirler. Yapılan çalışmalar Natrum Phos’un dokuların onarımında işe yarayabileceğini önermektedirler. Argentum sirkesi üzeride yapılan araştırmalar, midedeki asiti nötralize ederek mide yanmasında etkili olabileceğini önermektedirler.

Kronik Asit Reflüsü Tedavisi

  1. Kronik ya da ileri aşamadaki asit reflüsü için etraftan duyacağınız bütün her şeyi bir köşeye atın ve doktora görünün. Kimi durumlarda evde bulunacak çözümler, yaşam tarzında yapılacak değişiklikler, reçetesiz satılan ilaçlar asit reflüsü tedavisi için yeterli olmayacaktır. Böyle bir durumda belirtiler de ağrılı şekilde gerçekleşiyor hastalık 2 haftadır geçmiyor, kronik hale gelip haftada bir tekrarlıyorsa ertelemeyin ve doktora gidin.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim: )

Article Categories:
Genel Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir