Avokado Ağacı Nasıl Dikilir

Bir tarifiniz için avokado satın aldığınız zaman çekirdeğini atmayın! Kendi avokado ağacınıza sahip olmak hem çok kolay hem de çok eğlenceli bir yolculuk olacaktır. Bütün yaş grupları için uygun bir aktivite olan avokado ağacı dikmek hem iç mekanda hem de dış mekanda kolay bir biçimde gerçekleştirilebilmektedir. Evinizi veya sınıfınızı daha verimli bir alan haline dönüştürmek istiyorsanız avokado dikme etkinliğini göz önünde bulundurabilirsiniz.

Bölüm1: Filizlenmeyi Gerçekleştirin

Tohumu Hazırlayın

1Meyvenin içerisinde bulunan çekirdeği bir bıçak yardımı ile dışarı çıkarın. Avokadonun çekirdeğine zarar vermemeye özen göstererek ortadan ikiye ayırın. Meyveyi iki tam yarıya ayırmak için çekirdeğin etrafından tam bir yuvarlak çizerek bıçak ile belirleme ve kesme işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. bu işlemden sonra dikkatli bir biçimde çekirdeği yuvasından çıkartmalısınız.

  • Çekirdeğini çıkarttıktan sonra meyveyi ziyan etmeyin ve istediğiniz bir yemeğin içerisine avokadonuzu doğramaya başlayın. Limon ile tatlandırılmış avokado salatası en çok sevilen tariflerden bir tanesidir.

2Çekirdeği yıkayın. Çekirdeğin üzerinde bulunan avokado kalıntılarını ortadan kaldırmak için kibar bir biçimde su ile temizleme işlemine başlayın. Ilık su ve ellerinizi kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Yıkama sırasında kesinlikle sabun kullanımından kaçınmanız gerekmektedir. Çekirdeğin dış kısmını oluşturan kahverengi ince tabakaya zarar vermemeye özen göstermeniz gerekmektedir. Bu katmana zarar verirseniz avokadonun yetişme ve filizlenme olasılığının çok daha düşük olacağını bilmeniz gerekmektedir.

3Kürdanları çekirdeğin içerisine geçirmeye başlayın. Dört adet kürdanı kullanarak avokado çekirdeğini dört bir yandan delmelisiniz. Bunu yaparken avokadonun dış dokusuna zarar vermemeye özen göstermeniz gerekmektedir. Bu işlem sayesinde geçirdiğiniz 4 adet kürdan avokado çekirdeğinin bardak içerisinde dengede kalmasını sağlayacaktır. Bu şekilde çekirdek bardağın içerisine düşmeden dengeli bir biçimde durabilecektir.

4Bir bardağı su ile doldurun. Cam bir bardağın içerisini yarısına adar su ile doldurun. Bardağın ağız kısmı avokado çekirdeğinin yerleşebileceği kadar geniş olmalıdır. Buna rağmen bardağın ağzının çok da geniş olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde bardakta dengede kalması için kullandığınız kürdanlar işe yaramaz hale gelmiş olur ve çekirdek bardağın içerisine düşer.

5Avokado çekirdeğini bardağın içerisine yerleştirin. Avokadonun çekirdeğinin yarısını bardağın içerisinde kalmasını sağlayarak bardağa yerleştirmeye başlayın. Kürdanlar bu aşamada sizin en büyük yardımcılarınızdan bir tanesi olacaktır. Çekirdeğin alt kısmının bardağın içerisinde bulunan suya temas ettiğinden ve su içerisinde bulunduğundan emin olmanız gerekmektedir. Bu gerçekleşmezse avokado ağacınızın yetişmeyeceğini de bilmeli ve özen göstermelisiniz.

6Çekirdek filiz verene kadar bekleyin. Oda sıcaklığında olan ne çok sıcak ne de çok soğuk olan bir ortama çekirdeği yerleştirin. Bu ortamda çekirdeğinizin zarar görmeyeceğinden de emin olmalısınız. İyi ışık alan yerlerde avokado çekirdeğinin çok daha kolay bir biçimde filizleneceğini unutmamanız gerekir. Pencere kenarları bu süreç için en uygun alanlardan bir tanesidir.

71-2 gün aralıklar ile bardak içerisinde bulunan suyu değiştirmeyi ihmal etmeyin. Avokadonuzun gelişim sürecinin olumsuz yönde etkilenmemesi için çekirdek kısmını bakterilerden ve küften tam olarak korumanız gerekmektedir. Bunun için de düzenli aralıklar ile su değişimini gerçekleştirmek elzemdir.

8Çekirdek filizleninceye kadar sabırlı bir biçimde bekleyin. 2-3 hafta içerisinde avokadonun dış çeperinde bulunan kahverengi katman buruşup yok çekirdeği ortaya çıkarmaya başlayacaktır. Bu aşamadan sonra çekirdek yavaş yavaş açılmaya başlayacaktır. Hem alt kısımdan hem de üst kısımdan açılma gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir süre daha bekledikten sonra avokado ağacınızın kökü ve üst filizleri tam olarak meydana çıkmaya başlayacaktır.

9Bitkiyi düzenli bir biçimde sulamaya devam edin. Üst kısımdan meydana çıkan filizlere zarar vermemeye özen göstermeniz gerekmektedir. Avokado çekirdeğinize biraz daha zaman verin ve köklerin tam olarak oluşması için gelişim sürecini tetikleyin. Kısa bir süre çerisinde üst kısımda yeni yapraklar meydana çıkmaya başlayacak ve bu yapraklar sayesinde avokado ağacınızın başarılı bir biçimde kök salmaya hazır olduğunu anlayacaksınız.

Avokado Ağacını Dikme İşlemi

  1. Uygun bir bölge seçin. Avokado ağacının verimli bir biçimde büyümesi için özel kondisyonların yerine getirilmesi gerekmektedir. Hem dikim işleminin gerçekleştirileceği bölge hem de iklim koşulları bu nedenle büyük bir önem arz etmektedir. Ağacınızın daha verimli bir şekilde yetişmesini istiyorsanız avokadonuzu öncelikli olarak bir saksının içine dikmeli ve iklim koşullarına göre zaman zaman bulunduğu yeri değiştirmelisiniz. Ağacınızın dış mekânda yetiştirmek istiyorsanız en çok dikkat etmeniz gereken konu hava sıcaklığının asla 10 derecenin altına düşmemesi gerektiğidir.
  2. Toprağı hazırlayın. Avokado ağacınızı dikeceğiniz toprağın Ph derecesi çok da önemli değildir. Bu bitki genel olarak bütün Ph derecelerinde varlıklarını sürdürebilir. Fakat kullanacağınız toprağın tuz açısından zayıf drenaj açısından ise yüksek olması sizin için avantajlı olacaktır. Ağacınız 1 yaşına gelinceye kadar çok gübreli toprak kullanmak gibi bir zorunluluğunuzun olmadığını belirtmek gerekmektedir. Avokado ağacınızın dip kısmına biraz taş koyarak köklerin suya ulaşımını kolaylaştırabilir ve ağacınızın her daim yeşil kalması için gerekli olanı yapabilirsiniz.
  3. Saksınızın içeriğini hazırlayın. 20-25 santim uzunluğunda bir saksı kullanmanız bu amaç için uygun olacaktır. Toprağınızı %50 oranında Hindistan cevizi lifi ile harmanlamalısınız. Yeterince toprak koyduğunuzdan emin olduktan sonra avokadonuzun kökleri ve filizleri iyi bir biçimde yerleşecek kadar derin bir çukur kazıp çekirdeğinizi yerleştireceğiniz bölgeyi hazırlayın.
  4. Çekirdeği hazır hale getirin. Çekirdeğin üst kısmında filizler meydana geldiği zaman ve kök yavaş yavaş oluşmaya başladığı zaman çekirdeği dikim işlemine hazırlamalı ve ona yeniden bir ağaç olma şansını vermelisiniz. Öncelikle çekirdeği su ile dolu olan bardağın içerisinden nazik bir biçimde çıkarın. Çekirdeğe takılı olan kürdanları da nazik bir biçimde sökmeye özen gösterin.
  5. Çekirdeği dikin. Avokado çekirdeğinin köklerini dikkatli bir biçimde önceden hazırladığınız çukurun içerisine yerleştirin. Avokado çekirdeğinin üst kısmından bir bölümün toprağın üstünde kalması gerektiğini de unutmamalısınız. Dikme işlemini gerçekleştirirken köke zarar vermediğinizden ve kökün tam manası ile toprağa oturmuş olmasından emin olmalısınız.
  6. Bitkinizi sulamayı unutmamalısınız. Toprağı nemli tutacak kadar günlük sulama işlemini düzenli olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Çok fazla sulama yaparak toprağı çamur haline getirmekten de kaçınmanız gerekmektedir. Bitkinizin yaprakları kahverengi bir hal almaya başladı ise avokado ağacınızın daha fazla suya ihtiyacı var demektir. Bitkinizin yaprakları sarı bir hal almaya başladı ise eğer bitkinize fazla su verdiğinizi anlamanız gerekmektedir. Bu nedenle sarı yaprak gördünüz gün ve bir sonraki gün bitkinize su vermeyi bırakabilirsiniz.
  7. Ağacınızın bakımını yapmayı ihmal etmeyin. Ağacınızın etrafında bulunan zararlı otlardan kurtulmayı ihmal etmemelisiniz. Bakımı kötü olan bir avokado ağacının veriminin de yüksek olmayacağının altın çizmek gerekmektedir. iyi bir bakım yaparsanız aieniz ve arkadaşlarınız bir avokado çekirdeğinden harika bir ağaç ortaya çıkardığınızı öğrendiği anda size ve eserinize hayran kalacaklardır.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Plant-an-Avocado-Tree

Kübra.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir