Ayak Kokusundan Kurtulmak

Ayak kokusu ve ayak teri sağlığınızı etkileyip ayak hastalıklarına yakalanmanıza neden olabileceği gibi sosyal yaşantınızı da etkileyebilir. Oysa ki düzgün bir ayakkabı bakımı ve ayak temizleme yöntemleri ile bu sorun kolayca aşılabilir. Peki ayak kokusu nasıl geçer, ayakların kokmaması için nelere dikkat etmek gerekir, önüne geçilemediğini düşündüğünüz ayak kokusu ile nasıl mücadele edebilirsiniz işte bilmeniz gerekenler;

Bölüm 1 : Ayakkabıların (Ayakkabı, Sandalet, Çorap vb.) Havalandırılması

1Sandalet gibi parmaklarınızı açık bırakacak ayakkabıları tercih edin. Açık ayakkabılar giymek havanın ayaklarınızda akmasını sağlayarak ayaklarınızı serin tutar ve ter üretmenizi engeller. Terlediğinizde ise hava akımından dolayı hemen buharlaşacak ve size rahatsızlık vermeyecektir. Soğuk havalarda ise deri ya da kanvas ayakkabılar tercih ederek ayaklarınızın hava almasını sağlayabilirsiniz. Lastik ve plastik ayakkabılar ise ayaklarınızı daha çok terleyecek ve hava alımını engelleyecektir.

2Çoraplarınızı her gün değiştirin. Çoraplarınız ayaklarınızdaki teri emer ve çıkardığınızda kururlar. İkinci gün kirli çorapları tekrar giymeniz kuruyan teri tekrar ısıtacak böylece pis bir koku oluşturacaktır. Bu yüzden çoraplarınızı özellikle ayaklarınız çok terliyorsa her gün değiştirmeye özen gösterin.

  • Eğer açık ayakkabı giymeyecekseniz mutlaka çorap giyin.
  • Çoraplarınızı yıkama makinesine ters çevirerek koyun. Böylece çorabınıza yapışan ölü deri parçaları daha iyi temizlenir.
  • Emici özelliği olan yün veya pamuklu çorapları tercih edin. Naylon gibi çoraplar ise nemi ayağınıza hapsederek bakterilerin üremesi için gerekli ortamı oluşturur.

3Ayakkabılarınızı ve çoraplarınızı da karbonatlayın. Karbonat nemi ve kötü kokuları çeker. Bu işlemi yaparken çok fazla dökmemeye dikkat edin ayrıca yeni karbonatı dökmeden dün döktüğünüz ve ayakkabınızda kalanları iyice vurarak dökün.

4Karanfil veya sedir parçaları kullanarak ayakkabılarınızı ferah tutun. Ayakkabılarınızı kullanmayacağınız bir zaman karanfil ya da sedir parçalarını ayakkabılarınıza koyun ve birkaç gün bekleyin. Bu sayede ayakkabılarınızda koku kalmayacaktır.

5Sedirden yapılmış ayakkabı astarlarını kullanın. Doğal sedir yağlarının ve esanslarının anti bakteriyel ve mantar önleyici etkileri vardır. Sedirden yapılan ayakkabı astarları ayak kokusu, ayak mantarı ve bazı ayak hastalıklarına yakalanmanıza engel olur. Ayrıca bu astarları kullanırsanız günlük olarak ayakkabılarınızı pudralamanıza da gerek kalmaz.

6Ayakkabılarınızı en az 24 saat boyunca kurutun. Ayakkabılarınızı tamamen kurutun ki bakterilerin yerleşmesine olanak bırakmayın. Kurutma süreci boyunca ayakkabıların astarını çıkartın. Ayakkabıları en az 24 saat boyunca kurumasına izin vermezseniz bir süre sonra ayaklarınız ve ayakkabılarınız kurumaya başlar. Eğer ertesi gün de ayakkabılarınızı giymeniz gerekiyorsa veya ayakkabılarınız gerçekten çok ıslanmışsa içine gazete kâğıdı sıkıştırın. Gazete kâğıdı ayakkabılarınızın bir gecede kurumasına yardımcı olur.

7Düzenli olarak ayakkabılarınızı yıkayın. Çoğu ayakkabı çamaşır makinesinde yıkanabiliyor. Ayakkabılarınızı giymeden önce iyice kuruduklarından emin olun.

8Mümkün olduğunca ayakkabılarınızı çıkartın. Kimse bakmadığı ya da yalnız ve müsait olduğunuz bir zamanlarda ayakkabılarınızı çıkardın. Bu işlem ayakkabılarınızın ve ayaklarınızın kuru kalmasına yardımcı olacaktır.

9Ayakkabı kurutucu kullanın. Ayakkabılar için tasarlanmış fazla elektrik kullanmayan küçük kurutucular ayakkabılarınızı düzgün ve yavaş bir hava akımı yaratarak terli ve ıslak ayakkabılarınızı güzelce kurutur. Uzun bir günün ya da sporun ardından ayakkabılarınızı bu makinelerle kurutup 8 saat sonra tekrardan tertemiz bir halde kullanabilirsiniz bu sayede ayakkabılarınızın eskimesi de gecikecektir.

Bölüm 2 : Ayakları Temizleme / Temiz Tutma

1Ayağınızı iyice ovalayarak temizleyin. Ayaklarınızı duştan çıkmadan önce sabunla yıkayıp ovalamanız yeterli değildir çünkü ayaklarınızdaki bakterilerden ve bakterilerin beslendiği ölü derilerden kurtulmadan ayaklarınızı temizlemiş sayılmazsınız. Lif, fırça, ponza taşı ya da kese kullanarak ayağınızdaki derilerden kurtulun; parmak aralarınızı da unutmayın. Ayaklarınızı anti bakteriyel sabunla yıkayın.

3Ayaklarınızı kurutun. Sulu veya terli nemli bölgeler bakteriler için çoğalma açısından en uygun yerlerdir. Ayaklarınızı tamamen kurutmaya özen gösterin; parmak aralarınızı da kurutmayı unutmayın.

3El dezenfektanı kullanın. İyi ve güçlü bir el dezenfektanı ayaklarınızdaki mikropları öldürür ve bakteri gelişimini kısıtlar.

4Ter önleyici ürünler kullanın. Ter önleyici ürünler terdeki elektrolitleri uyararak terin ter kanallarını tıkamasını engeller. Bu sayede ayaklarınız koku yapmaz ve temiz kalır. Koltukaltı için üretilen ter önleyici ürünleri ayaklarınız için de kullanabilirsiniz. Eğer stick ürünler kullanıyorsanız için ayaklarınız ve koltukaltınız için ayrı stickler kullanmayı ihmal etmeyin. Ürünü iyice temizlediğiniz ayağınıza gece uygulayın. Sabah ise her zamanki gibi çoraplarınızı ve ayakkabılarınız giyebilirsiniz. Bu sayede gün içinde ayaklarınız kuru ve temiz kalacaktır. Dışarı çıkmadan hemen önce uygulamayın, ayaklarınız ürünü yeterince sindiremez ve bu kaymanıza neden olabilir.

5Ayağınızdaki bakteriler ve mantar için evde kendi karışımınızı hazırlayın. Sirke ve izopropil alkolü eşit miktarlarda karıştırın. Bu karışım cildinize zarar vermez; hatta sirke mantarı öldürürken alkol bakterileri öldürür ve engeller. Bir damlatıcı yardımıyla ayaklarınıza, ayak parmaklarınızın arasına damlatın ve yayın. Eğer alkol kokusundan rahatsız olduysanız alkol yerine su da kullanabilirsiniz. Ayrıca birkaç kaşık karbonat ve birkaç damla kekik yağı da kötü kokulardan kurtulmanıza yardımcı olur.

6Ayaklarınızı pudrayla ovalayın. Bazı özel pudraların ayaklarınızda farklı etkileri olabilir. Bu pudralardan bir veya birkaçını kullanarak ayaklarınızı ovalayın. Parmak aralarınızı unutmayın. Çoğu ayak pudraları ve spreyleri bu pudralardan içermektedir.

  • Talk Pudrası: Damarları sıkılaştırıcı etkisi vardır; bu sayede ayaklarınızı kurutur.
  • Karbonat: ayağınızdaki alkalin oranını arttırır böylece bakterilerin üremesi ve çoğalması engellenmiş olur.
  • Mısır Nişastası: Teri çeker.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir