Bahçede Bitki Çayı Nasıl Üretilir

Bir çay bahçesi ile uğraşmak, kalan bitki bahçelerini tamamlayıcı özellikte sakinleştirici bir hobidir. Uğraştığınız çay bahçeniz size taze bitki çaylarının hazzını ve sakinliğini yaşatacaktır. Bir bitki çayını sade içebildiğiniz gibi, birkaç farklı tadı karıştırarak da içebilirsiniz. Bu tamamen ihtiyacınız ve damak tadınız doğrultusunda değişir. Bir parça kafein içeren lezzetli bir bitki çayı için, bahçenizdeki bir ya da birden fazla bitki ile yeşil ya da siyah çayı karıştırmayı deneyin. Kahvaltıda içtiğiniz çayın içinde birkaç yaprak bahçenizde yetiştiriğiniz bitkilerden atarak daha aromalı bir sabah kahvaltısı elde edebilirsiniz.

Bölüm 1: Çay Bahçesini Oluşturma

1Var olan bitki bahçenizden, çay yetiştireceğiniz alanı ayırın. Hali hazırda bir bahçeniz varsa, bunun bir kısmını yetiştireceğiniz çaylar için ayırın. Bu kısımdaki otları temizleyin ve küçük bir kürek yardımıyla toprağı karıştırarak havalandırın.

  • Çay bitkilerinizi, diğer bitkilere kıyasla daha küçük bir alanda yetiştirebilirsiniz. 1 ya da 2 çeşit çay bitkisi için 1 metrekare alan yeterli olacaktır.

2Çay bahçeniz için bir kısmını ayıracağınız bir bahçeniz yoksa, çay bahçenizi kendiniz yaratın. Çay bahçenizi kendiniz yapmaya karar verirseniz, ilkel bir bahçe ile başlayabilirsiniz. 4 tahtayı çivi ile birbirine çakın ve bir kare elde edin. İşte bahçe kutunuz hazır. Çoğu çay bitkisi kısmen gölgeli alanlardansa, tamamen güneş alan yerlerde daha iyi yetişmektedir. Bu yüzden bahçe kutunuzu en çok güneş alan yere kurun.

  • Limon ve nanenin, bir saksıda ya da bahçe kutusunda daha iyi yetiştiğini unutmayın. Bunun için hali hazırdaki bahçenizi kullansanız bile, limon ve nanenizi bir bahçe kutusunda ya da yeteri büyüklükte bir saksıda yetiştirmeyi deneyin.
  • Tahtalardan yapılmış bahçe fikri size güzel bir fikir gibi görünmediyse, bahçenizi oluşturmak için farklı yollar deneyin.

3Bahçeniz için toprağınızı hazırlayın. Normal bitki ekim işleminde de yaptığınız gibi toprağınızı hazırlayın. Çoğu çay bitkisi gübreli ve iyi drene edilmiş toprakta daha iyi gelişmektedir.  Gübreyi marketten hazır alabilir ya da kendi organik gübrenizi yapabilirsiniz.

  • Çay bitkiniz geliştikçe, gübrelemeyi ihmal etmeyin.
  • Çay bitkiniz olgunlaşırken, bahçenizi otlardan temiz tutmanız gerekiyor. Bitki çayınızın haricinde bir bitki görürseniz hemen temizleyin. Bu yabancı otlar, topraktaki suyu ve minerali kulanır.

Bölüm 2: Yetiştirilecek bitkileri seçme

1Çayınız için yetiştirmek üzere tamamlayıcı nitelikler farklı bitkiler seçin. Birkaç bitki ve çiçek, bitki çayı yapmak için uygundur. Ancak bunları birbiriyle karıştırarak bitki çayı sayınızı artırabilirsiniz. Seçiminizi yaparken tadını sevdiğiniz bitki çayına ve hangi bitkiyi daha kolay yetiştirebildiğinize dikkat edin.

  • Nane türlerini birbiriyle karıştırabilirsiniz.
  • Melisa ve adaçayını karışırabilirsiniz.
  • Nane ve adaçayını karıştırabilirsiniz.
  • Nane ve limon en çok bilinen bitki çaylarındandır.

2Nane yapraklarını deneyin. Nane pek çok insan için gözde bitkidir. Nane yetiştirmek kolaydır ancak bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Örneğin, doğrudan güneş ışığında tutarsanız solacaktır. Nane bitkisi bahçenin bir bölümünden diğer bölümüne kolayca yayılabilir. Bahçenizin her yeri nane olsun istemiyorsanız, naneyi yeteri büyüklükte bir saksıda yetiştirmenizi öneririz.

  • Nane çayı, nane yapraklarından yapılır. Tadı da tazeleyici ve canlandırıcıdır. Üst karnınızda hissettiğiniz ağrılara iyi gelir.

3Lavanta yetiştirin. Yatıştırıcı bir bardak çay için lavanta yaprakları uygun bir seçimdir. Hoş kokusuyla sizi ferahlatır. Doğrudan güneş alan bir yerde bulunursa çok iyi gelişecektir. Lavantanızı iyi drene edilmiş toprağa dikin ve çok sulamayın. Toprağı çok kuruduğu zaman sulama yaparsanız daha çok verim alırsınız.

  • Tomurcuk ve çiçekleri çay için kullanabilirsiniz.
  • Lavanta çayı sizi sakinleştirir ve baş ağrısı tedavisinde önerilir.

4Limon otu yetiştirin. Adından da anlaşıldığı üzere, limon otu yapraklarında tazeleyici ve keskin bir limon aroması saklıdır. Doğrudan güneş alan yere ihtiyaç duyar ve sert kışları hiç sevmez. Bulunduğunuz bölge soğuk ise, limon otunuzu evinizde bir saksıda yetiştirin. bitkinin yapraklarını çayınız için kullanabilirsiniz.

  • Sıcak yaz günlerinde çabucak gelişen bitki sayesinde, yaz aylarından birden çok hasat yapabilirsiniz.

5Kuşburnu yetiştirin. C vitamini açısından zengin olan bu bitki grip ve soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Meyve kısmını çayınız için kullanabileceğiniz bu bitki, toplamadan önce koyu turuncu – kırmızı bir renge sahip olmalıdır.

  • Topladığınız meyveleri çay için kullanmadan önce iyice yıkayın.

6Bergamot yetiştirin. Bitki çaylarının popüler seçeneklerinden olan bergamot hafif bir portakal aroması taşır. Bitkinin yaprakları geliştiğinde kırmızı, mor ya da pembe renkli olur. En iyi güneşte yetişen bitki hafif gölge alanlarda da gelişebilmektedir. Çok suyu sevmeyen bitkinizi toprağı kuruduğunda çok az sulamalısınız. Sindirimi düzenleyen yapısı ve baş ağrısına iyi gelen içeriğiyle en çok tercih edilen çaylardandır.

  • Çay için yaprak ve çiçekleri kullanabilirsiniz.

7Papatya yetiştirin. Papatya çayı, en yaygın bitki çayıdır diyebiliriz. Uyku problemi olan biriyseniz bu çayı denemelisiniz. Sakinleştirici içeriği sayesinde gece boyu rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Güneş ışığını seven bitki hafif gölge alanlarda da gelişebilir. Çay için çiçek kısımlarını tercih etmelisiniz.

  • Tadının ve faydalarının yanı sıra görüntü olarak da hoş duran papatya, ferah ve günlük bir bahçe çiçeği kokusuna sahiptir.

Bölüm 3: Daha Az Bilinen Bitkileri Deneme

1Kişniş yetiştirmeyi deneyin. Çaydan çok yemek yapmak için kullanılan bu bitki baharatlı ve asidik bir tada sahiptir. Çay için bitkinin yapraklarını kullanabilirsiniz.

  • Kişniş en iyi güneşli yerlerde yetişir. Geniş bir bahçedense bir saksıda yetiştirmek daha verimli olacaktır. Pencere kenarındaki saksılar en uygun seçeneklerdir.

2Kekik yetiştirin. Boğaz ağrısı ve mide problemleri için önerilen kekik, güneş ışığına dayanıklı bir bitkidir. Yapraklarını çayınız için kullanabilirsiniz ancak çiçek açtıysa bu çiçekleri de çayınıza ekleyebilirsiniz. Diğer çaylarla karıştırmak isterseniz nane ile karışımını deneyebilirsiniz.

  • Kekik çayının tadını, kekiği demledikten bir süre sonra alacaksınız. Aromasını zamanla bırakan bir bitkidir. Bu yüzden tadı çıkmadı diye gereğinden fazla kekik demlemeyin. Bahçenizden ihtiyacınız kadar kekiği toplayın.
  • Diğer bitkilerin aksine kekik, kesildiği yerden daha gür çıkar. Elinizdeki olgun bir kekik bitkisini 2’ye bölerek daha fazla kekik toplayabilirsiniz.

3Menekşe yetiştirin. Menekşe kokusunu seven biriyseniz, bu çay sizin yeni vazgeçilmeziniz olacak. A ve C vitaminleri açısından zengin olan bu bitki yatıştırıcı ve tazeleyici bir içeriğe sahiptir. Kuru yapraklar ve çiçekler çay için uygun kısımlardır.

  • Gölgeyi seven menekşe bitkisi, saksıda daha iyi yetişecektir. Diğer çay bitkileri güneşi sevdiği için menekşenizi ayrı bir saksıya dikin ve gölge bir yere koyun.

4Biberiye yetiştirin. Genellikle lezzetli yemekler konusunda ünlü olan biberiye bitkisi, çay için de gayet uygun bir seçenektir. Biberiye çayını demledikten sonra tadı çok keskin gelirse, birkaç damla bal ya da limon ekleyebilirsiniz. Biberiye bitkisi yetişirken iyi drene edilmiş toprağa ihtiyaç duyar ve bol güneşli ortamları sever.

  • Karışım bir çay denemek isterseniz biberiye ile limon otunu deneyebilirsiniz.

5Şeker otu yetiştirin. Bu bitki tatlandırıcı olarak bilinse de, bitki çayı için de uygundur. Evdeki saksıdan ziyade geniş bir bahçede en iyi şekilde büyüyebilen bu bitki, soğuk havaya dayanıklıdır.

  • Bitki yaprakları kendiliğinden tatlıdır.
  • Kurutulmuş yaprakları çay için kullanabilirsiniz.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir