Banyo Nasıl Temizlenir?

Kimse banyo temizlemeyi sevmez, haklısınız. Banyolar evin en nemli ve sıklıkla kirlenen bölgeleridir. Banyolarda saçlar zaman zaman can sıkarken çoğunlukla ıslaklık ile oluşan kirler hepimizi çileden çıkarır. Banyo temizliğinin püf noktalarını öğrenerek banyo temizliği yapmayı daha kolay hale getirmeniz mümkün! Peki banyo temizliği nasıl yapılır, nelere dikkat edilir işte sırasıyla banyo temizliği;

Bölüm1: Banyo Temizliği için Ön Hazırlık

1Banyodaki gereksiz tüm öğeleri kaldırın. Çamaşırlarınız, kozmetik ve bakım ürünleriniz, havlularınız banyonuzda sıklıkla kullandığınız ürünlerin hepsini banyonuzdan çıkarın ve temizliğe hazır olun. Banyonuzda varsa çamaşır makinesinin de yerini değiştirerek derinlemesine bir temizliğe imza atabilirsiniz.

2Tuvalet temizliği için öncesinde çamaşır suyu ya da cif gibi güçlü temizleyicilerden birini klozetinizin ya da tuvalet giderinizin içine dökün. Böylelikle banyo temizliğiniz esnasında fırçalarken daha steril bir ortamı hazırlamış olursunuz.

  • Tuvalet giderinizin içerisine çamaşır suyu dökecekseniz banyo havalandırmalarınızın açık olduğundan emin olun. Kimyasal temizleyicilerin bulunduğu banyonuzda solunumunuzu sağlıklı gerçekleştirebilmeniz için bu büyük önem taşır.
  • Tuvalet temizliğinizi kimyasal temizleyicilerden uzak bir şekilde yapmak isterseniz, yeşil temizlik olarak geçen doğaya ve insanlara faydalı alternatifler deneyebilirsiniz. 1e 3 gelecek şekilde sirkeli su hazırlayın. 1 ölçek sirkeye 3 ölçek su ile oluşturduğunuz sirkeli suyun içerisine 1 çorba kaşığı kabartma tozu dökerek dezenfektan özelliği taşıyan bir temizleyici oluşturabilirsiniz.

3Tozlardan kurtulun. Evinizin herhangi bir odasını temizlerken yukarıdan aşağıya bir temizlik sırası izlenir. Banyo için de bu kural geçerlidir. Banyonuzun önce yer zeminini silerseniz daha sonra duvarlarını temizlersiniz banyonun yer zemini tekrar kirlenir ve tüm çabanız boşa gitmiş olur. Bu sebepten dolayı banyonuzu temizlemeden önce diş fırçalığınızı ya da dolap içlerinizi temizleyin ve uçuşan tozların zeminde toplanmasını sağlayın. Banyo havlularını silkebilir, banyo aynalarınızı silebilirsiniz. Özellikle banyo aydınlatmalarını temizlik esnasında hassas bir bez ile temizledikten sonra silebilirsiniz.

4Banyonuzda kirli alanlardaki toz birikmelerini süpürün. Özellikle küvet etrafında biriken kirler için ya da banyo tavanı ve duvarlarındaki kireçlenmeler için banyo temizliğinizden önce tıpkı tuvalet temizliğinde olduğu gibi ön bir hazırlık yapmanız gerekir. Bir ovma fırçası ve çamaşır sulu jel bir temizleyici ile bu kirlerin üzerinden geçmeli 10-15 dakika kadar bekleyerek temizlenmeye hazır hale getirmelisiniz.

Bölüm2: Banyoda Yüzey Temizliği

1Banyo duvarları, pencereleri ve tavanı temizlemekle başlayın.

  • Tavanınız duvarsa yani bir kireç sıvası ile boyanmışsa öncelikle su ağartıcı bir dezenfektan ile spreyli bir şişe yardımı ile tavana temizleyici püskürtmeli ve birkaç dakika bekletmelisiniz. Bekleme süresi dolduktan sonra uzun saplı bir banyo fırçası ile tavanınızı iyice fırçalayın.
  • Tavanınız fayans ise püskürtücü kullanmak çok doğru olmayacaktır. Bir süngeri vileda sapının ucuna takarak tavan yüzeylerini silebilirsiniz. Fayanslar arasındaki derzlerin temizleyici ürün ile kalmaması için temiz bir süngerle aynı işlemi tekrarlamalı ve durulayarak kurulamalısınız.
  • Kuvvetli kimyasal temizleyiciler kullanıyorsanız ellerine eldiven takarak cildinizi koruyabilirsiniz.

2Duş aldığınız bölgeyi temizleyin. Banyonuzda duş almak için kullandığınız bölgeyi küvet duşakabin ya da duş perdesi her yeri temizleme zamanı! Özellikle küvetler de ve duşa kabin zeminlerinde yeşil ya da gri yosunsu tortular ve küflenmeler var ise çelikten yapılma tel bezler edinmeli ve seçeceğiniz ağartıcı deterjan ile banyo yüzeylerinizi iyice sürtün. Genellikle beyaz olan ve porselen malzemelerden oluşturulan küvetler için fırçalama yaparak kaybolan beyazlığınızı geri kazanabilirsiniz.

  • Duş başlığınızı tüm ayrıntıları ile detaylı olarak temizlemelisiniz. Banyonuzda duş esnasında en sık kullandığınız parçalardan biri olan duş başlığının hortumunu eski bir diş fırçası ile temizleyici dökerek iyice fırçalamanız da fayda var. Genellikle metalden oluşan duş başlıklarınızın lekelenmemesi ve su damlası bırakmaması için su tutmayan temizleyiciler seçebilirsiniz. Temizledikten sonra durulama aşaması da son derece büyük önem taşımaktadır. Banyonuzda temizliğini yaptığınız hiçbir yüzeyi ya da bölümü durulamadan temizliğinizi sonlandırmayın. Su ile duruladıktan sonra iplik bırakmayan bir havlu ile kurulayın ve parlaklık verin.
  • Banyonuzda duş alma bölümlerindeki en tehlikeli ve bakteri tutan parçalardan birisi de duş perdeleridir. Duş perdelerinin temizliğini doğru yapmadığınız takdirde küflenmeye son derece müsaittirler. Sabun ve çamaşır suyu ile hazırlayacağınız bir çözeltiyi sulandırarak duş perdenizi silin ve tamamen arındığından emin olduktan sonra durulayarak tekrar asın.

3Banyonuzda lavabo içini ve ve lavabo çevresini temizleyin. Bir süngere az miktarda bir temizleyici ürün alarak burada tavsiye edilen en iyi temizlik ürünü ciftir lavabonuzun içerisindeki sabun izlerini, diş macunu lekelerini rahatlıkla temizleyebilirsiniz.

  • Lavabo giderini temizlemek içinse kulak çubuğu ya da eski diş fırçalarını temizleyebilirsiniz. Lavabo giderlerinde lavabonuzdan baktığında görülmeyen ancak gider altında tıkanmış saç yumakları ya da kirler olabilir. Kulak çöpünü içine sokarak bu kirlerden lavabonuzu arındırabilirsiniz.
  • Lavabonuz bir üniteye takılı raflı ve çekmeceli ise lavaboya bağlı dolapları ve rafları da sabunlu sudan oluşan bir bez ile temizleyebilirsiniz. Temizliğe her zaman olduğu gibi en üstten başlamanız gerekmektedir haliyle lavabonuzun üzerinde dolaplar var ise dolap içlerini temizledikten sonra lavaboyu temizlemeli ve varsa alt dolaplara geçmelisiniz.

4Banyo aynanızı iplik bırakmayan bir bez ile silebilir sonrasında da parlatmak için durulama sulu bezinize biraz sirke damlatabilirsiniz. Aynanız pırıl pırıl parlasın ki banyo temizliğinizde kat ettiğiniz yollara değsin.

5Klozetin dış kapaklarını temizleyin. Klozet kapakları hem klozete oturulduğu yer hem de kapak sürekli eller ile temas halinde olduğundan hijyeni de son derece önemlidir. Klozet kapaklarını temizlemek için klozet kapağını tamamen çıkarma şansınız varsa çıkarın ve çamaşır sulu bir bez ile temizleyin, banyo küveti içerisinde su ile yıkayarak temizliğinizi sonlandırın. Klozet kapaklarını çıkarma şansınız yoksa her ayrıntısına kadar sildiğinizden emin olun ve daha sonra durulamak için yalnızca sulu biz bez ile dezenfekte edin.

6Klozetin içini temizleyin. Klozetin içini temizlerken derinlemesine bir temizlik için tuvalet fırçanızı çamaşır sulu bir kovaya batırın ve tüm iç klozent fayansını sürtün. Durulamak için sifonu çekerek bu işlemi bir kaç kez tekrarlayabilirsiniz.

Kaynak:

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir