Bavul Nasıl Temizlenir

Yurt dışı gezilerinizde hep sizinle birlikteydi, Antalya’ya tatile gittiğinizde kumsallarda sürüklendi ve uçakta oradan oraya atıldı. Sizce de zavallı bavulunuz bir bakımı hak etmedi mi? İşte bavulunuzu nasıl temizleyebileceğinize dair birkaç adım, bavul nasıl temizlenir, bavul temizlerken neler göz önünde bulundurulmalıdır işte bilmeniz gerekenler;

Bavul Temizleme Yöntemleri

Bavul Nasıl Temizlenir

1. Bavulun ne derece temizliğe ihtiyaç duyduğunu tespit edin. Bavulunuz çok kirli değilse temizlemekle uğraşmayın. Sadece içini boşaltın ve bir süpürgeyle içini çekin. Sonuç olarak bavulun dışının amacı içindekileri korumaktır. Bavulun materyaline bağlı olarak bavulu temizlemek bavul için zararlı olabilir. Biraz kir ve toz bavulun ne kadar kullanıldığını gösterir. Ancak bavulunuz ilk günden beri sorun çıkartmışsa, fermuarlar sıkışmışsa ve şimdi de parçalanmak üzereyse en iyisi yerine yeni bir bavul almak olabilir. Diğer yandan, eğer bavulunuzun durumu gerçekten çok kötüyse, temizlemeye çalışarak hiçbir şey kaybetmezsiniz.

2. Bavulu boşaltın. Eşi kaybolmuş çorapları, eski seyahat rehberlerini ve bavulun içine tıktığınız kullanılmış peçeteleri çıkarın. Önceki seyahatlerinizden kalan bavul etiketlerini de sökün. Sonuçta bavulunuzun bir ay önce ziyaret ettiğiniz bir yere gitmesini istemezsiniz.

3. Tozlardan kurtulun. Bir fırça ya da süpürge kullanarak özellikle kumaş bavulların yüzeylerini fırçalayarak yapışmış tozları bavuldan ayırın. Daha sonra, elektrikli süpürgenizin döşemeler ya da toz toplamak için kullanılan başlığıyla kalkmış tozları çekin. Bavulun hem içindeki hem de dışındaki bütün gözleri de çekmeyi unutmayın.

Süpürge kullanmak ceplerin içinde birikmiş bütün minik kalıntılardan ve çöplerden kurtulmanın iyi bir yoludur. Süpürmeden önce minik değerli eşyalarınızı, takılarınızı süpürgeyle çekmemek için önce elinizle bavulu kontrol edin. Bavulunuzun ne kadar kirli olduğuna bağlı olarak, tozları önceden süpürmek bavul temizliğinin ileriki aşamalarında kolaylık sağlayacak. Ancak tozları ortadan kaldırmak bavulunuz için yeterliyse, işiniz bitmiş demektir.

4. Islak bütün ürünleri önce küçük bir bölgede deneyin. Islak bir bez alın ve eğer isterseniz biraz hafif içerikli bir sıvı temizleyici de kullanarak yüzeyde çok belli olmayacak küçük bir bölgeyi ovmayı deneyin. Testiniz başarılıysa, bavulun geri kalanını da temizleyin. Arada bezi yıkayın ya da değiştirin. Daha sonra nemli bir bez kullanarak kalan sabunu mümkün olduğunca bavuldan arındırın.

  • Deri bavulları ve çantaları temizlerken eyer sabunu ya da deriler için üretilmiş yağlı sabunlar kullanarak dış yüzeyleri silin. Bu ürünleri üstlerinde yazan talimatlara göre uygulayın. Deri yüzeyleri ıslatmaktan kaçının.
  • Sert yüzeyli bavulları temizlerken, güçlü olmayan sprey bir temizleyici kullanmayı deneyin. Basitçe bavulun dışını spreyleyin ve bir bezle silin. Temizleyicinin kalıntılarından kurtulmak için bir nemli bez kullanın.
  • Sert yüzeyli bavullardaki aşınmalardan ve çizinmelerden kurtulmak için leke çıkarıcılar hatta diş macunu kullanabilirsiniz. Öncelikle küçük bir bölgeyi temizlemeyi deneyerek bavulu daha kötü bir hale getirmeyeceğinizden emin olun. Bu işlemi kalan ürünlerden kurtulmak için nemli bir bezle bavulu silerek tamamlayın.
  • Amacın bavulu tamamen ıslatmak değil genel bir yüzey temizleme olduğunu unutmayın.

5. Çok güçlü olmayan bir deterjanla bavulu elde yıkama yapın. Tamamen kaplanmış yumuşak bavullarınızı ya da su geçirmeyen kamp çantalarınızı temizliyorsanız bavulun içindeki kartonların ıslanmayacağından emin olabilirsiniz. Biraz çamaşır sabunuyla hatta biraz şampuanla çantanızı soğuk su kullanarak ıslatın. Islattıktan sonra bavulunuzu sabunlu ya da şampuanlı su bulunan bir leğende ya da küvette döndürün. Daha sonra çantanızı iyice durulayın.

  • Bavulu tamamen suyun içinde bırakmanın ve ıslatmanın bavula daha çok zarar verebileceğini unutmayın. Bavulunuz kırışabileceğinden, şekli bozulabileceğinden ya da büyük zararlar alabileceğinden bu yöntemi sadece gerçekten çok ihtiyaç olduğunu düşünüyorsanız uygulayın.
  • Plastik ya da kauçuk kenarlı bavulları asla ütülemeyin ya da tamburlu kurutma yapmayın. Bunların yerine bavulunuzu elinizde düzeltin ve havayla kurumaya bırakın.

6. Bavulu kaldırmadan önce tamamen kurumasına izin verin.

7. Bavulun içini temizleyin. Bavulunuzun içi plastik bir malzemeyle kaplıysa, bavulun dışında kullandığınız bezden farklı nemli ve temiz bir bezle içini silin, eğer gerekiyorsa bir temizleyici ürün kullanabilirsiniz. İçi kumaş kaplı bavulların içini sadece elektrik süpürgesiyle çekin ya da kuru bir bezle silin.

8. Koku giderici bir sprey kullanın. Nasıl bir koku istediğinize göre farklı bir marka kullanabilirsiniz.

9. Bavulu havalandırın. Bavulu kullanmadan önce ve kullandıktan sonra bir kaç gün boyunca bavulu ve bütün gözlerin fermuarlarını açık bırakarak havalandırın. Böylece kıyafetlerinize bavul kokusunun sinmesini önlemiş olursunuz.

10. Bavulu doğru şekilde saklayın. Yeriniz varsa bavulunuzu kullanmadığınız zamanlarda dolabınızın içinde, kilerde ya da yatağınızın altında saklayın.

  • Saklarken bavulu tozlardan uzak tutmak için gevşekçe sarın. Ancak fazla sıkı sarmayın ki bavulunuz hava alabilsin.
  • Dilerseniz bavulunuzun içine kullanılmamış bir sabun koyarak bavulun güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.
  • Sabuna alternatif olarak, bavulun içine bir miktar sedir ağacı kabuğu yerleştirin. İnce kumaşlı ya da file bir kesenin hatta eski bir çorabın içine kabukları yerleştirebilirsiniz. Sedir ağacının böcekleri uzak tutan doğal, hafif bir kokusu vardır.
  • Bavulunuzda sabun ya da sedir kokusunun olmasını istemiyorsanız, nemi ve kötü kokuyu emmesi için kömür dolu bir keseyi ya da bir gazeteyi bavulun içine koyun. Eğer nemli bir bölgede yaşıyorsanız bavulunuzun içine nem çeken keseler koyun. Temiz kedi kumu da kokuyu ve nemi başarıyla hapseder.

Kaynak: 1 (Erişim: 29 Mart 2019)

Views:
224
Article Categories:
Temizlik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir