Bebek Egzaması Tedavisi Nasıl Yapılır

Bebeklerde egzama oldukça yaygındır, yeni doğan bebeklerin neredeyse %10 ila 15 inde görülür. Kızarıklık, kabuk ve kaşıntıya sebep olan ezama çoğunlukla yüz bölgesinde ve kollarla bacakların eklem bölgelerinde belirir. Kuruluk ve pürüzlü bir cilde sebep olur. Egzama zamanla iyileşebilir ve çocuğunuz büyüdükçe ortadan kaybolabilir. Bu süre içerisinde, bebeğinizdeki egzama belirtilerini biraz olsun yatıştırabilmek için tıbbi tedaviler uygulayabilir veya hayat tarzınızda değişiklikler yapabilirsiniz.

Hayat Tarzında Değişiklikler Yaparak Tedavi

1Bebeğinizde egzamayı tetikleyen unsurları belirleyin. Bazı bebekler genetik durumlar sebebiyle diğer bebeklere göre egzamaya daha yatkındır. Yine de, gereken dikkati gösterdiğinizde bebeğinizin egzamasını azdıran ve tetikleyen çevresel faktörler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Dikkatle izlemeniz ve mümkünse kaçınmanız gereken yaygın tetikleyiciler:

  • Sabun ve deterjanlar. Bu ürünlerin bebeğiniz için tetikleyici unsur olduğunu düşünüyorsanız, özel olarak hassas cilde sahip bebekler için tasarlanan kokusuz ve yumuşak yapıda sabunlar kullanın.
  • Yün ve polyester gibi belirli kumaşlar
  • Kuru cilt
  • Sıcaklık ve terleme
  • Beslenme düzenine ait tetikleyiciler

2Olası besin alerjileri için bebeğinizin beslenme düzenini tekrar gözden geçirin. Beslenme ve egzama arasındaki bağlantı her ne kadar tartışmalı olsa da besin alerjileri ve hassasiyetinin egzama ile bağlantılı olduğu söylenmektedir. Problemli yiyecekler arasında süt ve süt ürünleri, tam buğday, soya ürünleri, yumurta, fındık ve tohumlu besinler yer alır.

  • Problemli besinleri bebeğinizin beslenme düzeninden birer birer çıkarın ve egzamasında bir iyileşme görüp görmediğinizi not edin.
  • Bebeğinizde egzamayı tetikleyen unsuru belirlemek için, belirli bir süre boyunca yalnızca bir besin grubunu günlük düzenden çıkarmanız ve bu sayede problemli olan besini belirlemeniz gerekir (Bu noktada bebeğinizin bir veya birden fazla besine karşı alerjisi olabileceğini aklınızdan çıkarmayın).
  • Bebeğinizde besin alerjisi olup olmadığını doğrulamak için doktorunuza başvurun. Doktorunuz belirli kan testleri yürütecek ve sonucunda bebeğinizde bir alerji tespit ederse ilgili ilacı verecektir.

3Bebeğinize kısa ve ılık bir duş aldırın. Sıcak su cilt kuruluğuna sebep olduğundan ve bu durum bebeğinizde egzamayı artıracağından sıcak su yerine ılık suyu tercih edin. Ayrıca, ılık suya uzun süre boyunca maruz kalmak cildinizin doğal nemini korumasını engelleyeceğinden kısa (ideal olarak 10 dakikadan daha az süren) duşlar aldırın. Bebeğinize her iki ila üç günde bir banyo yaptırmanız gerekir.

  • Banyonun ardından bir havlu yardımıyla bebeğinizin cildini tampon hareketlerle kurulayın. Ovalama işlemi yapmayın, aksi takdirde bebeğinizin cilt tahrişi artabilir ve bu durum egzamayı kötüleştirir.
  • Kaşıntıyı azaltması adına bebeğinizin banyosuna yulaf ezmesi içeren ürünler ekleyebilirsiniz.
  • Kokulu banyo ürünleri kullanmaktan kaçının. Aveeno, Cetaphil veya Eucerin gibi hassas ciltlere sahip bebekler için üretilen nazik ürünlere bağlı kalın.

4Nemlendirici krem uygulayın. Cildin doğal nemini koruyabilmek adına günde bir kere ve banyodan sonra nemlendirici krem uygulamayı unutmayın. İş görecek nemlendirici örnekleri arasında Eucerin, Cetaphil, Nutraderm ve Aveeno yer alır.

5Bebeğinize rahat kıyafetler giydirin. Sıkı kıyafetler tahriş edici olabilir, bu yüzden en iyi seçenek bebeğinize içerisinde nefes alabileceği rahat kıyafetler giydirmek olacaktır. Ayrıca, üst üste birçok kıyafeti katlar halinde giydirmek bebeğinizi terleteceğinden beraberinde kaşıntı ve tahrişe sebep olup egzamayı kötüleştirecektir.

6Nemlendirici cihaz kullanmayı deneyin. Egzama rahatsızlığı kuru ciltlerde arttığından havadaki nemi artırabilmek adına nemlendirici bir cihaz kullanmak bebeğinizdeki egzama oluşumunu azaltabilir. Hava nemlendiriciyi gece boyunca bebeğinizin uyuduğu odada açık tutun.

  • Kuru iklimlerde veya soğuk ve kuru havalarda hava nemlendirici cihazı kullanmak oldukça önemlidir.

7Kazımayı azaltmak için bebeğinizin tırnaklarını kısa kesin. Egzama kaşıntılı bir rahatsızlıktır ve cildinizi kazımak yalnızca durumu kötüleştirir. Bu yüzden, bebeğinizin cildinde kaşıyarak kazımayı azaltmak için tırnaklarını kısaca kestiğinizden emin olun.

  • Egzama ilerlemiş durumdaysa bebeğinizin ellerine eldiven giydirerek cildini kaşımasını engelleyebilirsiniz.
  • Başka bir koruma yöntemi ise egzama kızarıklıklarının bulunduğu bölgelere ıslak sargı uygulamaktır. Bu sayede cildiniz nemli tutulacak ve bebeğinizin ilgili bölgeyi kaşıyarak kazıması engellenecektir. Her sekiz saatte bir sargıları değiştirdiğinizden emin olun. Bebeğiniz için ıslak sargı kullanmadan önce doktorunuza danıştığınızdan emin olun.

8Bebeğinizin teşhisini doğrulamak için doktorunuza kontrole gidin. Egzama oldukça yaygın bir rahatsızlık olmakla beraber bebeğinizin teşhisini doğrulamak için bir doktorla görüşmeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca, hayat tarzınızda yaptığınız değişikliklerin yeterli kalmadığı durumlarda doktorunuz bazı tıbbi tedaviler önerebilir.

Kaynak

  • http://www.webmd.com/parenting/baby/baby-eczema-questions-answers
  • https://nationaleczema.org/eczema/causes-and-triggers-of-eczema/
  • http://www.wikihow.com/Treat-Baby-Eczema

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir