Beta Balığının Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız

  • Haziran 14, 2020

Uyuşukluktan beyaz lekelere kadar Beta balığının hasta olduğunu gösteren belirtiler vardır. Beta balığının hastalandığından şüphelendiğiniz zaman hemen diğer balıklardan ayırmalısınız, böylece diğer balıkları hastalık olasılığından korumuş olursunuz. Bunlara ek olarak, Beta balığının tedavisi için gereken ilacı evcil hayvan dükkanlarında, pet shoplarda bulamayabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde internette satış yapan web sitelerinden bu ilacı temin edebilirsiniz.

Hastalıklı Beta Balığının Belirtilerine Dikkat Etmek

Beta Balığının Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız (Renk Kontrolü)

1. Renginin solup solmadığını gözlemleyin. Bir Beta balığı hastalandığı zaman rengi solmaya başlar, hatta tüm rengi değişebilir.

2. Yüzgeçlerine dikkat edin. Sağlıklı bir Beta balığının yüzgecinde bir delik bulunur. Hasta bir Beta balığında bu delik sayısı artabilir ya da yüzgeç üzerinde yırtıklar oluşabilir.

3. Hareketlerine dikkat edin. Eğer Beta balığınız hastalanmışsa, hareketleri yavaşlamaya başlayacaktır. Kendisi gibi olmayacaktır.

  • Hasta  olduğunun bir başka göstergesi ise kavanozun, akvaryumun dibinde olağandan fazla durması ya da saklanmasıdır.

4. Yemek alışkanlığına dikkat edin. Bazı hastalıklar yüzünden, balığınız yemek yemeyi tamamen kesebilir. Balığınız eskiye nazaran daha az yemek yiyiyorsa bu durum hasta olduğunun bir işareti olabilir.

5. Beneklerine dikkat edin. Özellikle kafasının ve ağzının çevresinde oluşan beyaz küçük beneklere dikkat edin. Bu belirtiler, Ich denilen parazitin göstergesi olabilir.

6. Solunum aktivitelerine dikkat edin. Bir balığın solunum aktivitesine dikkat etmek saçma gelebilir ancak bu hastalığını tespit etmenin yollarından biridir. Eğer Beta balığınız aniden akvaryumun en  üstüne gelip hava almaya çalışıyorsa bu durum, hasta olduğunu gösteren bir belirti olabilir.

7. Balığınızın kaşıntı ya da sürtünme hareketlerine dikkat edin. Eğer Beta balığınız akvaryumun bir köşesine sürtünmeye  çalışıyorsa bu hasta olduğunu gösteren belirti olabilir. Benzer bir şekilde, eğer Beta balığı akvaryumun içindeki bitki ya da objelere sürtünerek kaşınmaya çalışıyorsa, hasta olabilir.

8. Diğer fiziksel belirtilere dikkat edin. Şişkin gözler hastalığın belirtileri olabilir. Betanızın baş kısmından çıkık duran gözlerine dikkat edin.

  • Fiziksel olarak gereğinden fazla büyüklük, hastalık belirtisi olabilir.
  • Solungaçlarına dikkat edin. Eğer solungaçlarını kapatamıyorsa, başka bir belirti olan; solungaçları şişmiş olabilir.

Kabızlık Sorunun Çözümü

Beta Balığının Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız (Şişkinlik Kontrolü)

1. Şişkinlik belirtilerine dikkat edin. Eğer Beta balığınız aniden şişmeye başlarsa, kabız olmuş olabilir. Bu hastalığı en kısa zamanda tedavi etmelisiniz.

2. Bir kaç günlüğüne yemek vermeyi bırakın. Bir kaç günlüğüne yemek vermemek, kabızla baş etmenin  ilk yolu olabilir. Bu süre balığa yediğini sindirmesi ve vücudundan atması için yeterli zamanı verecektir.

3. Canlı yiyeceklerle besleyin. Bir kaç gün sonra, tekrardan beslemeye başlayın. Balığınızı belli bir süreliğine canlı yiyeceklerle beslemeye özen gösterin.

  • Canlı yiyecek olarak salamura balığı ya da kan solucanı kullanabilirsiniz. Betanızı beslemek için genel kural; iki dakika içerisinde yiyebileceği kadar yemek vermektir. Bunu günde iki kez yapmanız önemlidir.

4. Çok fazla yemek vermeyin. Kabızlık, genel olarak fazla yemek verdiğiniz zaman ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Tekrardan normal besleme düzenine geçtiğiniz zaman, onu önceden verdiğinizden daha az yemek vermelisiniz.

Yüzgeç\Kuyruk Çürükleri ve Mantarları Enfeksiyonlarının Teşhisi

1. Parçalanmış yüzgeç ve kuyruklara dikkat edin. Bu teşhis sadece yüzgeci ya da kuyruğu üzerinde konulabilir. Her iki durumda da ortaya çıkan belirti aynıdır.

  • Aynı zamandan, kuyruğun uç kısmında oluşan kararmalara dikkat edin.
  • Beyaz lekelere ve mantarlara dikkat edin. Bu hastalık, beyaz lekelerle en sık belli olan rahatsızlıktır. Aynı zamanda yüzgeç toplanması ya da olağandan daha az hareketli olması da belirtilerindendir. Mantar ve yüzgeç  çürümesi farklı hastalıklar olsa da tedavileri aynıdır.

2. Suyu değiştirin. İlk adım suyu değiştirmektir. Elbette bu işi yaparken, balığınızı başka bir kaba koymalısınız. Hastalık kirli suda daha çok yayılır, bu sebepten ötürü balığınız için temiz bir ortam ayarlamalısınız. Suyu koymadan önce akvaryumu/fanusu temizlemesiniz.

  • Akvaryumu temizlemenin en iyi yolu 1 ile 20 arasında bir ölçekte ağartıcı su kullanmaktır. Karışımı yaklaşık olarak bir saat boyunca akvaryumun içinde bekletin. Sahte bitkileri ve yapıları bu karışımın içerisinde bekletebilirsiniz ama kayaları ve çakılları karışımdan uzak tutunuz çünkü karışımı emebilirler.
  • Bunu temizledikten sonra bir kaç kez duruladığınızdan emin olun.
  • Akvaryum içindeki taşları, 232 santigrat derecede bir saat boyunca bekletin. Bu işlemden sonra akvaryuma geri koymadan önce soğumalarını bekleyin.

3. İlaç kullanın. Beta balığının suyuna tetrasiklin ya da ampisilin ekleyerek tedavi edebilirsiniz. Ne kadar eklemeniz gerektiği akvaryumun büyüklüğüne göre değişir ama kullanım talimatlarını reçetesinde bulabilirsiniz.

  • Ayrıca mantar ayrıştırıcıda kullanmanız gerecektir. Bu  sayede mantar suyun dışında büyüyecektir.
  • Eğer Beta balığınızın sadece mantar hastalığı varsa, tetrasiklin ya da ampisilin tedavisine ihtiyacı yoktur ama mantar ayrıştıcıyı vermek zorundasınız.

4. Temizliği tekrarlayın. Suyu en azından üç günde bir değiştirin. Suyu her değiştirdiğinizde, ilaç ilave etmeyi unutmayın. Sadece Betanızın yüzgeçleri yeniden büyümeye başladığı zaman bu işlemi durdurabilirsiniz ama bu yaklaşık olarak bir ay sürer.

  • Mantar hastalığı için, beyaz lekelerin ve diğer belirtilerin yok olup olmadığına dikkat ediniz. Yok olduğu zaman, akvaryumu Bettazing veya Bettamax yardımı ile mantardan tamamen kurtarabilirisiniz.

Kaynak: 1 (Erişim:) 2 (Erişim: )

Article Categories:
BalıklarBeta Balığı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.