Beyaz Uçlu Sivilceler Nasıl Tedavi Edilir

Beyaz uçlu sivilceler ciltte küçük, yuvarlak ve beyaz noktalar halinde belirirler. Bu tip sivilceler ciltteki gözeneklerin ölü deri hücreleri veya yağ salgıları tarafından tıkanması ile oluşur. Cilt uzmanlarınca kapalı komedonlar olarak bilinen beyaz uçlu sivilceler siyah noktaların aksine gözenekleri açık tutmak yerine kapatarak engeller. Sivilcenin diğer şekillerindeki gibi beyaz uçlu sivilceler de evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerle tedavi edilebilir.

Beyaz Uçlu Sivilceleri Evde Tedavi Etmek

1Dove veya Cetaphil gibi yumuşak yapılı bir sabun ile günde iki kere sivilcelerden etkilenen alanı temizleyin. Çok sık yüz yıkamak, cilde sert davranmak, yüz maskeleri veya temizleyicileri kullanmak sivilcelerinizi daha kötü bir duruma sokabilir.

2Benzoil Peroksit ve salisilik asit içeren, reçetesiz satın alınabilen sivilce tedavi ürünlerini kullanın. Herhangi bir sivilce iyileştirici ilaç kullanmadan önce yıkama işleminin üzerinden 5-15 dakika geçtiğinden emin olun. İlaçları yüzünüzü yıkadıktan hemen sonra uygularsanız, cildiniz tahriş olabilir ve beyaz uçlu sivilceleriniz artabilir.

  • Aknelere uygulanan benzoil peroksit gözeneklerin içerisindeki bakterileri yok eder. Bu kimyasal yüz yıkama jelleri, losyonlar ve merhemler gibi birçok ürünün içerisinde bulunur. Kıyafetlerinizi lekeleyebileceğinden veya renk bozukluklarına sebep olabileceğinden uygulama esnasında dikkatli olun.
  • Salisilik asit ölü deri hücrelerinin dökülmesini sağlar ve gözenekleri açar. Aynı zamanda beyaz uçlu sivilcelerin oluşmasına sebep olan fazla yağın kurutulmasını sağlar. Asit olduğundan, uygulama esnasında hafif bir kaşıntıya sebep olabilir.
  • Bahsedilen tedavi yöntemlerin herhangi birinde beklenmeyen bir durum ile karşılaşırsanız: yoğun kaşıntı, kabarcık, kızarıklık veya şişlik gibi, kullanmayı bırakın ve hemen doktorunuz ile irtibata geçin.
  • Ürünleri normalden fazla kullanmayın! Ürünleri önerilen kullanım dozundan fazla kullanmak cildinizi daha çabuk temizlemenin aksine tahriş olmasına sebep olur ve kızarıklık, iltihaplanma ve daha fazla beyaz uçlu sivilce oluşumu ile karşı karşıya kalırsınız.

3Beyaz uçlu sivilcelerle doğal yollarla başa çıkmak için cildinize çay ağacı yağı uygulayın. En az %5 oranında çay ağacı yağı içeren bir ürün kullanın. Bir parça pamuğu yağa bandırın ve günde bir kez sivilcelerden etkilenen alana uygulayın. İşe yaraması için bir süre (yaklaşık üç ay) geçmesi gerekse de yapılan araştırmalara göre uzun vadede çay ağacı yağı aynı benzoil peroksit gibi sivilcelerle savaşmakta etkilidir ancak daha az yan etkiye sahiptir.

  • Egzama veya başka bir cilt hastalığınız varsa çay ağacı yağı cildinizi daha fazla tahriş edebilir. Tüketildiği zaman zehirli olduğundan çay ağacı yağını sakın yutmayın.
  • Daha hızlı sonuçlar için, çay ağacı yağını günde iki kere yirmişer dakikalık periyotlar halinde uygulayın ve yumuşak yapılı bir temizleyici ile yıkayın. Bu rutini 45 gün boyunca devam ettirin.

4İlaçların işe yaraması için süre tanıyın. Karşıt görüşlere rağmen yine de cilt temizliği ürünlerinin bir gecede çözüme ulaştırmayacağını aklınızdan çıkarmayın. Gelişme görebilmek için 6-8 hafta beklemeniz gerekebilir. Tam anlamıyla cilt temizliği ise altı aylık bir süre kapsayabilir. Sabırlı olun ve cilt bakımı rutininizden sapmayın.

Yöntem 2: Profesyonel Yardım Alma

1Beyaz uçlu sivilcelerin neden oluştuğunu anlayın. Beyaz uçlu sivilceler cilt üzerindeki küçük, beyaz yumrulardır. Bu sivilceler genellikle sivilce türlerinin en az ciddi olan türüdür ancak diğer sivilce türleriyle birlikte de ortaya çıkabilirler. Beyaz uçlu sivilceler ve diğer akne patlakları birçok farklı sebepten olabilir. Beyaz uçlu sivilcelerin nasıl oluştuğunu anlamak size tedavi yönteminize karar verme konusunda yardımcı olabilir.

  • Ergenlik çağı, hamilelik dönemi ya da menopoz gibi dönemlerde olan vücuttaki hormonsal değişiklikler sivilce oluşumuna sebep olabilir. 12 ve 24 yaşları arasında insanların yaklaşık olarak %85’i akne sorunları yaşamaktadır. Hormonsal doğum kontrol ya da belirli psikolojik ilaçlar gibi tedavilerdeki değişiklikler de sivilce oluşumunu tetikleyebilir.
  • Aşırı sebumlu ürünler beyaz uçlu sivilceler ve diğer sivilce türlerinin oluşumunu tetikleyebilir. Sebum cildiniz tarafından çok fazla emildiğinde beyaz uçlu sivilcelere ve diğer akne türlerine sebep olabilen saç köklerinde üretilen yağlı bir maddedir. Vücudunuzdaki kıl köklerinin çoğu sebum üretir, bu yüzden yüzünüzün yanı sıra cildinizin diğer bölgeleri üzerinde de beyaz uçlu sivilceler olması mümkündür.
  • Bazı insanların cildi genetik olarak beyaz uçlu sivilcelerin oluşumuna daha yatkındır. Kafkas yöresindeki insanlar beyaz uçlu sivilce ve diğer aknelerin oluşumuna diğer ırkların insanlarından daha yatkındır ve bu sivilce oluşumuna olan yatkınlık aile boyu nesilden nesile geçer.
  • Beyaz uçlu sivilce oluşumunun birçok sebebi vardır ve bunların hepsini kendi kendinize tedavi edemezsiniz. Cildiniz evde uyguladığınız tedavilere cevap vermiyorsa, durumunuz çok ciddi değilse bile, bir doktora görünmeniz en iyisi olacaktır. Beyaz uçlu sivilce oluşumuna sebep olan başka bir sağlık sorununuz olabilir.

2Cildinizi inceleyin. Beyaz uçlu sivilcelerinizi evde kendiniz tedavi ediyorsanız ve bu 4 – 8 haftalık topikal tedavi uygulamasından sonra herhangi bir gelişme görmediyseniz büyük olasılıkla durumunuzu tekrar gözden geçirmenin zamanı gelmiştir. Amerikan Dermatoloji Akademisi internette akne belirtilerinizi anlamanıza yardım eden bir rehber yayınlamıştır ancak bu profesyonel yardımın yerini tutmamalıdır.

3Pratisyen hekiminizi ziyaret edin. Beyaz uçlu sivilceleriniz ciddiyse ya da evde tedavi yöntemlerine cevap vermiyorsa pratisyen hekiminiz size reçetesiz satılan ilaçlardan daha güçlü olan ağız yoluyla alınan ya da topikal ilaçlar yazabilir. Bu ilaçlar genelde birkaç hafta içinde sonuç gösterirler. Eğer beyaz uçlu sivilceleriniz problem olmaya devam ederse doktorunuzla bir dermatoloji uzmanını görmeniz için sizi yönlendirmesi hakkında konuşun.

  • Pratisyen hekiminiz cildinizdeki akneye sebep olan bakterilerin varlığını ve gelişimini azaltmak için antibiyotik içeren ilaçlar da yazabilir. Bazı yaygın antibiyotik haplar; eritromisin, tetrasiklin ve türevleri, (kadınlar için) doğum kontrol haplarıdır. Doktorunuz size benzoil peroksit ya da azelaik asit gibi topikal mikrop öldürücüler de yazabilir.

4Doktorunuz ile topikal retinoidler hakkında konuşun. Topikal retinoidler A vitaminden elde edilir ve gözeneklerin tıkanıklığını açarlar. Böylece beyaz uçlu sivilcelerin temizlenmesine yardımcı olurlar ve tekrar oluşmasını engellerler. Cildin tahriş olması gibi küçük yan etkileri olabilir ve bazıları ( tazaroten gibi ) hamile kadınlar tarafından kullanılmamalıdır.

  • Bazı reçetesiz satılan cilt kremleri retinoid içerirler. Ancak doktorunuz size özellikle beyaz uçlu sivilceler ve diğer sivilce sorunları ile savaşmak için olan güçlü topikal ilaçlar yazabilir. Bir doktor tavsiyesi aramak en iyisi olacaktır.

5Bir dermatoloji uzmanına görünün. Beyaz uçlu sivilceleriniz evde uyguladığınız tedavilere ya da doktorunuzun verdiği ilaç tedavisine cevap vermezse bir dermatoloji uzmanına gitmeniz gerekecek. Akne şişlikleri ya da kistleri fark ederseniz de bir dermatoloji uzmanına gitmelisiniz. Akne şişlikleri cildinizin üzerinde kabarmış ve sert yumrulardır. Kistler ise genellikle büyük, kırmızı ve dokunulduğunda acıyan kapalı gözeneklerdir. Eğer profesyonel yardım alınmadan bırakılırsa ikisi de kalıcı izlere sebep olabilir.

  • Dermatoloji uzmanının, sizin evde kendinizin uygulayamayacağı birçok tedavi seçeneği vardır. Topikal ve ağız yoluyla alınan ilaç tedavilerine ek olarak dermatoloji uzmanınız lazer tedavisi, kimyasal peeling hatta akne probleminizin ciddiyetine bağlı olarak tıbbi yöntemler de önerebilir.

6Dermatoloji uzmanınızla komedo çıkarımı ile ilgili görüşün. Dermatoloji uzmanınız gözeneklerinizi tıkayan maddeyi yerinden çıkarmak için steril bir çıkarma aleti kullanarak beyaz uçlu sivilceleri ve siyah noktaları çıkarabilir. Böylece ölü deriyi uzaklaştırmaya ve daha küçük tıkalı gözenekleri açmaya yardımcı olan bir mikrodermabrasyon da sağlar.

  • Kesinlikle beyaz uçlu sivilceleri kendi başınıza çıkarmaya çalışmayın. Sıkmak, yolmak, patlatmak ya da kendi kendinize evde herhangi bir çıkarma aleti kullanmak beyaz uçlu sivilce sorununuzu daha çok kötüleştirebilir çünkü böylece beyaz uçlu sivilcelerin içindekini cildin daha çok içine itebilirsiniz. Evde beyaz uçlu sivilceleri çıkarmaya çalışmak ciddi enfeksiyonlara da sebep olabilir ve kalıcı izler ile sonuçlanabilir.

7Dermatoloji uzmanınızdan isotretinoin hakkında bilgi isteyin. İsotretinoin; beyaz uçlu sivilcelere sebep olan tıkalı gözeneklerin sorumlusu maddelerden biri olan yüzdeki yağ (sebum) üretimini azaltarak işe yarayan bir reçeteli ilaç tedavisidir. İltihaplanmayı ve ciltte bakteri oluşumunu da azaltır. Ciddi akne sorunu yaşayan hastaların yaklaşık olarak 85% civarında isotretinoin tedavisi 4 ya da 5 ay içerisinde kalıcı olarak temiz bir cilt ile sonuçlanır.

  • İsotretinoin; Absorica, Accutane, Amnesteem, Claravis, Myorisan, Sotret ve Zenatene isimli markalar ile bilinir. Eşdeğer ürünleri de mevcuttur ve genellikle ağız yolu ile alınır.
  • İsotretinoinin iltihaplı bağırsak rahatsızlıkları ya da olası riskleri olan psikiyatrik rahatsızlık gibi ciddi yan etkilerinin olması mümkündür. Doktorlar büyük ihtimalle yalnızca çok ciddi durumlarda bu ilacı vereceklerdir.
  • İsotretinoin kullanan kadınlar hamile kalmamalıdır ve hamileyken isotretinoin tedavisine başlamamalıdır. İsotretinoin kullanan kişiler tedavi görürken kan da bağışlamamalı ve güneşten uzak durmalıdır.

8Beyaz uçlu sivilce tedavilerinin işe yaramasının zaman alacağını ve bakım gerektirdiğini unutmayın. Uzman bir kişi tarafından reçete edilmiş ağız yoluyla alınan ilaç ve topikal beyaz uçlu sivilce tedavilerinin işe yaraması zaman alır. Komedo çıkarımı daha hızlı ancak daha pahalıdır. Tüm koşullarda cildinizi temiz tutmak için tedavinizi sürdürmeniz gerekecek.

Yöntem 3: Beyaz Uçlu Sivilce Çıkmasını Önleme

1Cildinizi kibar bir şekilde yıkayın. Özellikle bir ‘soyma’ süngeri ya da lif ile ovalayarak temizleme beyaz uçlu sivilce sorununuzun daha kötü bir hale gelmesine sebep olur çünkü bu ürünler cildinizi tahriş eder. Bu konuda uzman olan kişiler sadece parmak uçlarınızı kullanmanızı ve hafif, aşındırıcı olmayan bir temizleyici ile yıkamanızı öneriyor. Parmaklarınızı kullanarak temizleyici ile cildinize masaj yapmak derinlemesine bir temizleme sağlar.

2Belirli cilt bakım ürünlerinden uzak durun. Kanamayı durduran ilaçlar, maskeler, tonikler ve deriyi soyan kremler gibi cilt bakım ürünleri cildinizi tahriş edebilir ve beyaz uçlu sivilce oluşumuna daha yatkın hale getirebilir.

  • Ovarak alkol uygulamak da cildinizi tahriş edebilir ve beyaz uçlu sivilce oluşumuna sebep olabilir.
  • Yağ içeren cilt bakım ürünleri de eğer akneye meyilli cildiniz varsa iyi bir fikir değildir. Çoğu kozmetik ürünler ve güneş kremleri gözenekleri tıkayabilen yağ içerir ve beyaz uçlu sivilceye sebep olurlar. Amerika Dermatoloji Akademisi “yağ içermeyen”, “gözenekleri tıkamaz” ya da “sivilce oluşumuna sebep olmayan” yazan ürünleri kullanmanızı öneriyor.
  • Mümkünse yoğun fondöten ve krem kozmetiklerden uzak durun. Bu ürünler gözenekleri tıkamada en kötü suçlulardır.

3Makyaj yapmadan önce topikal ilaçlarınızı uygulayın. Yağ içermeyen makyaj malzemeleri yağlı olan cildiniz için daha iyi olacaktır. Ancak makyajınız akne tedavinizin işe yaramasını engellerse yine de soruna sebep olabilir. En etkili sonuç için ilk olarak ilaçlarınızı uygulayın ve sonra makyaj yapın.

4Yağlı şeyleri yüzünüzden uzak tutun. Yağ içeren cilt bakım ürünlerini cildinizden uzak tutmanızın yanı sıra yağ içeren saç ürünleri kullanmayarak ya da cildinize dokunmayarak veya sivilceleri yolmayarak sivilce oluşumunu engellemeye yardımcı olabilirsiniz (parmaklarınızın üzerinde doğal cilt yağı ve sivilce oluşumuna sebep olabilecek bakteriler vardır.)

5Beyaz uçlu sivilcelerinizi yolmaktan ya da patlatmaktan kaçının. Patlatarak ya da yolarak sivilcelerinizi yok etme isteğine karşı direnmek zor olsa da bunları yapmak gerçekten cildinizi iltihaplandırır, beyaz uçlu sivilce probleminizi daha çok kötüleştirir ve büyük ihtimalle enfeksiyona sebep olur, cildinizin iyileşmesini geciktirir. Parmaklarınızı sivilcelerinizden uzak tutun.

6Yağ emici mendil satın alın. Yağ emici mendilleri çoğu eczane ve güzellik malzemesi mağazalarında bulabilirsiniz. Çok yağlı bir cildiniz varsa yağ emici mendil kullanmak cildinizin tahriş olmasına sebep olmadan fazla yağın birazının emilmesine yardımcı olabilir.

7Güneş ışığından uzak durun. Solaryum ve bronzlaşmak için şezlongda uzanmak güzeldir ancak bunlar cildiniz için iyi değil. Solaryuma girmek cilt kanseri riskini % 75 oranında arttırabilir. Ayrıca buna ek olarak belirli akne tedavileri cildinizi güneş ışığına karşı daha hassas yapar. Bu durumda güneşlenmek cildinizin zarar görme riskini arttırabilir.

8Cilt bakım düzeninizi uygulamaya devam edin. İşiniz bittiğinde topikal akne ilaçlarınızı kullanmayı bırakmayı düşünebilirsiniz. Dermatoloji uzmanları daha fazla sivilce çıkmasını önlemek için cildinizi yıkadıktan sonra en azından bir topikal ilacı kullanmaya devam etmenizi öneriyor. Unutmayın: Bir doz önlem zor bir tedavi değerindedir!

Kaynak

  • http://www.skincarephysicians.com/acnenet/acne.html
  • http://www.wikihow.com/Treat-Whiteheads
  • http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-vulgaris-treatment-overview

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir