Bilgisayar Kullanırken Gözler Nasıl Korunur

Artık çoğu iş belli bir seviyede bilgisayar kullanımını gerektirmektedir. Bu da bilgisayar karşısında zaman geçirmeyi zorunlu kılar. Maalesef bu durum göz yorgunluğuna ve hastalıklara sebep olabilir. Bu durumu önlemek için gözlerinizi bilgisayar karşısındayken ve bilgisayardan uzaktayken korumanız gerekir.

Adımlar

1 Bilgisayardan uzakta oturun. Bu uzaklık genel olarak bilgisayar ekranından bir kol uzaklığı kadar değerlendirilir. Bilgisayarınızın doğru konumda olduğundan emin olmak için ‘çak bir beşlik’ high five yöntemini kullanabilirsiniz. Eğer elinizi bu şekilde bilgisayarınıza uzatarak ekrana erişemiyorsanız uygun bir mesafede bulunuyorsunuz demektir.

2 Bilgisayar ekranını göz hizanızdan 10-15 cm aşağıya yerleştirin. Bilgisayarınızın göz hizanızın  15-20 derece kadar altında olması idealdir.  Bu sayede göz kürenizin büyük bir kısmı göz kapağınızla kapalı bir pozisyonda olur, bu da gözlerinizin nemini kaybetmesini önleyerek sağlıklı kalmasını sağlar.

3 Kullanacağınız diğer objeleri doğru yerleştirin. Eğer bilgisayarınızı kullanırken başka bir yazılı kaynak da kullanacaksanız, bu objeleri doğru yerleştirmediğiniz takdirde gözlerinizde göz yorgunluğu oluşabilir. Eğer bu objeler çok aşağıda kalırsa, gözleriniz her seferinde tekrar odaklanmaya çalışacaktır. Bu durum da göz yorgunluğuna sebep olur. Aynı zamanda aşağıya uzun süre bakmanız boynunuzu gerecektir. Bu nedenle kullanacağınız diğer objeler ve materyaller klavyenizin üstü ile monitörün altı arasında bir yerde olmalıdır. Bunu ayarlamanıza yardımcı olacak herhangi bir dosya tutucu kullanabilirsiniz. Veya materyallerin yüksekliğini ayarlayabilmek için altına kitaplar koyabilirsiniz. Bu sayede gözleriniz çok yorulmamış olacaktır.

4 Gözlerinizi sık sık kırpın. Normalde dakika başına 20 kez gözümüzü kırparız. Fakat bir şeye odaklandığımızda bu sayı yarı yarıya düşer. Bu da bilgisayar ile çalışırken gözlerinizin çok daha büyük bir risk altında olduğunu gösterir. Odaklanırken vücudunuz kendiliğinden gözlerinizi normal seviyede kırpmayacağı için bunu bilinçli olarak sizin sağlamanız gerekir.

  • Her 5 saniyede bir gözünüzü kırpın.
  • Eğer bunu yaparken dikkatiniz çok dağılıyorsa ara vererek yapmayı deneyin. Her 20 dakikada bir ekrandan 20 saniye boyunca uzağa bakın. Bu gözlerinizi normal bir seviyede kırpmanızı ve gözlerinizin tekrar nemlenmesini sağlayacaktır.

5 Ekran ışığınızı ayarlayın. Ekranınızın ışığı bulunduğunuz ortama uygun bir seviyede olmalıdır. Eğer çok iyi aydınlanmış bir odada çalışıyorsanız ekranınızın parlaklık seviyesini açabilirsiniz. Eğer odanız daha loş ise parlaklık seviyesini düşürebilirsiniz. Ekran odadaki en aydınlık obje olmalıdır fakat karanlık bir odada ekranın en aydınlık obje olması sakıncalıdır.

  • Eğer ekranınızın parlaklık/ışık seviyesi uygun değilse gözleriniz bunu size sıklıkla söyleyecektir. Eğer gözleriniz gergin ve kasılmış hissediyorsa ekranınızın parlaklık seviyesini bulunduğunuz ortama göre değiştirmeniz gerekir.

6 Ekranınızın gözünüzü rahatsız etmesini engelleyin. Etrafta bulunan diğer ışıklar ekranınıza yansıyabilir ve gözünüzü rahatsız edebilir. Bunu engellemek ve gözlerinizi sağlıklı tutmak için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vardır.

  • Bilgisayarınızın ekranını temiz tutun. Ekranın üzerindeki tozlar etraftaki ışıkların ekrandan gözünüze yansımasına sebep olabilir. Bu nedenle ekranınızın üzerindeki tozları düzenli olarak silmelisiniz.
  • Otururken arka tarafınızda pencere olmamasına dikkat edin. Güneş ışınları ekrandan direkt olarak gözünüze yansıyacaktır. Pencereyi bir perdeyle kapatarak yansımayı engelleyin.
  • Daha düşük güçlü ampüller kullanın. Çok parlak ışık saçan masa lambaları ve oda lambalarının ışıkları ekrandan gözünüze yansıyacaktır. Eğer çalıştığınız yer çok aydınlıksa, daha güçsüz aydınlatmalar kullanarak aydınlığı biraz daha kısmaya çalışın.

7 Düzenli olarak ara verin. Göz doktorları her iki saatte bir ekrandan uzaklaşarak 15 dakika ara vermenizi önermektedir. Bu ara sırasında gözlerinizi kırpmalı, kapatmalı ve dinlenmesine izin vermelisiniz.

  • Bu sadece göz sağlığınız için değil genel olarak sağlığınız için de faydalı olacaktır. Uzun bir süre boyunca sabit bir şekilde oturmak sırtınızı, eklemlerinizi ağrıtabilir ve sağlığınız için sakıncalı olabilir. Uzun süreli sabit oturmanın zararlarını azaltmak için düzenli olarak ara vermeyi unutmayın.

8 Göz doktorunuza özel gözlükler hakkında danışın. Bazı gözlükler bilgisayar ekranından yansıyan ışıktan sizi koruyabilecek özelliğe sahiptir. Göz doktorunuz, gözlerinizi koruyacak özel gözlüklerden önerebilir.

  • Özellikle bilgisayar ışığından ve mavi ışıktan koruyacak gözlük tavsiyesi istemeyi unutmayın. Standart okuma gözlükleri bilgisayar ekranı ışığından korumakta faydalı olmayacaktır.

9 Eğer dijital göz yorgunluğu belirtileri gösteriyorsanız çalışmayı bırakın. Göz doktorları bu terimi uzun süreli bilgisayar kullanımı sonucu oluşan semptomları tanımlamak için kullanır. Bu semptomlar kalıcı değildir fakat bu semptomları görüyorsanız bilgisayar kullanımına birkaç saat ara vererek gözlerinizi dinlendirmeniz gerekir. Bu durum gözardı edildiği zaman kalıcı göz hastalıklarına yol açabilmektedir.

  • Semptomlar içinde baş ağrısı, göz kasılması, bulanık görme, karanlık görme, omuz ve boyun ağrısı vardır.
  • Bu adımları izleyerek bilgisayar kullanımınız sırasında oluşabilecek şikayetleri en aza indirebilir, göz sağlığınızı koruyabilirsiniz. Fakat yine de bazen izleyebileceğiniz en iyi adım uzun bir ara vererek gözlerinizi dinlendirmektir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir