Boya Lekesi Nasıl Çıkarılır

Bir gün çocuğunuzun kreş ya da okuldan boya lekeleriyle eve gelme ihtimali çok muhtemel. Boya lekelerini çıkarmanın sırrı ise boyanın ne tür bir boya (su bazlı akrilik mi yağ bazlı mı) olduğunu saptamaktan geçer. Ne tür bir boya lekesiyle uğraştığınızı öğrenmenin en iyi yolu ise boya tüpünün arkasını okumaktır (ya da doğruca resim öğretmeniyle iletişime geçip ona sormak). Bundan sonra ise doğru yöntemle boya çıkarma işlemine başlayabilirsiniz. Akrilik ya da su bazlı boya lekeleri: Bu boyalar suda çözünebilmeleri için üretilmişlerdir. Bu da onları ebeveynlerin ve  öğretmenlerin gözdesi yapmıştır. Yağ bazlı boya lekeleri: Çıkarması çok daha zordur. Neyse ki çocukların resim derslerinde çok az kullanılır.

Bölüm1: Boya Lekelerini Kıyafet ya da Kumaştan Çıkarmak

1Çocuğunuzun kıyafetindeki taze su bazlı boya lekesinin mümkün olduğunca  çıkarabilmek için bir bezle yavaşça silmeden önce bir kaşık ya da kör bir  bıçak kullanmayı deneyin.

2Boya lekesinin kurumasını engellemeye çalışın. Bir sünger yardımıyla deterjan su karışımını doğrudan su bazlı boya lekesinin üzerine uygulayın, tamamen durulamadan önce nazikçe parmaklarınız arasında lekeyi çitileyin. Lekenin çoğu kıyafetten çıkana kadar işlemi tekrarlayın.

3Boya lekesi hala kalmışsa iyice durulamadan, yıkayıp ütülemeden önce kıyafetin üzerine emici bir kumaşla bir tutam oje çıkarıcı/aseton uygulayın ve lekeyi silin.

4Kıyafetten boya lekesini çıkarmak için diğer yöntemleri uygulayın.

  • Kurumuş su bazlı veya akrilik boya lekeleri için, temiz bir bezle vernik sökücü sürmeden veya sabunlu su karışımı uygulamadan önce mümkün olduğunca sert kıllı bir boya fırçasıyla kurumuş boya lekesini fırçalayın. Bir kere kurumuş leke yumuşadıktan sonra lekeyi kazıyarak çıkarmaya çalışın (renk haslığına bakarak test edebilirsiniz). Ardından lekeye deterjan karışımı dökün, yukarıda olduğu gibi, ve kurumuş boya lekesi çıkana kadar aynı işlemleri takip edin.
  • Hala ıslak yağ bazlı boya lekeleri için, kıyafeti ortadan kaldırmadan veya iyice durulamadan önce mümkün oldukça çok lekeyi bir bıçak veya kaşıkla çıkarın. Kıyafetin tersinden bir miktar terebentin kullanarak (gözünüz renklerde olsun, renklerin solmadığından emin olun) kıyafeti süngerle silmeden önce boya lekesini kıyafetin içinde kalacak şekilde ters yüz edin. Leke kaybolana kadar bu işleme devam edin, kıyafet ıslandığında tekrar ters yüz edin. Durulamayın. Gece boyu sıcak suda bekletmeden önce (ara ara nazikçe çitileyin), durulamadan ve kıyafet talimatlarına göre kıyafeti yıkamadan önce iyi kalitede bir çamaşır deterjanını kıyafete ovarak sürün.
  • Yağ bazlı boya lekesi kıyafette kurumuşsa, kalın kıllı bir fırçayla mümkün olduğunca çok lekeyi çıkaracak kadar fırçalayın, boya kutusuna ya da kovasına ulaşabiliyorsanız talimatlarında lekeyi çıkarmak için tercih ettikleri özel bir çıkarıcı olup olmadığını kontrol edin ve varsa uygulayın. Boya lekesi yumuşadığında ve tekrar ıslandığında ıslak yağ bazlı boya lekesini çıkarmak için yukarıdaki adımları takip etmeden önce mümkün oldukça çok lekeyi kazıyın.
  • Genellikle yağ bazlı boya lekelerine, kıyafetin ters tarafından- suni ipek, asetat veya triasetat gibi kumaşlara değil- beyaz ispirto veya terebentin uygulanarak anında müdahale edilmeli. Boya kurumaya bırakılırsa dış katman şekil almaya başlar ve lekeyi çıkarmak imkansızlaşır. Fakat unutmayın bir çok farklı tür boya vardır ve en garanti yol boya üreticisine danışmaktır.

Bölüm2: Boya Lekelerini Yıkanmaz Kumaşlardan Çıkarmak

Maalesef akrilik ve su bazlı boya lekeleri yıkanmaz kumaşlar için onların sonu demektir ama önce yapabilecekleri bir şey olup olmadığını kuru temizleyicinize sorun. 

Bölüm3: Boya Lekelerini Halı veya Mobilyalardan Çıkarmak

Çocuklarınız kanepeyi, halıları boya ile boyamaya başladıysa veya çocuğunuza parmak boyası yapması için izin verip sonrasında elinizi silmediyseniz ve dokunduğu halılar/mobilyalar boya olduysa, bu taktikleri deneyin;

1Halıdaki ve döşemedeki su bazlı boya lekeleri için, emici bir havluyla silmeden önce boyaların toplayabildiğini kadarını toplayın. Boya lekelerini en iyi şekilde çıkarabilmek için lekeyi nemli tutmaya çalışın. Kurursa, sabunlu su veya boya/vernik çıkarıcı kullanmadan önce, sert kıllı bir fırçayla mümkün olduğunca çok lekeyi çıkarmaya çalışın. Ardından arta kalan lekeleri kazıyarak çıkarmayı deneyin. Lekeyi suyla ıslatıp tuvalet ispirtosuyla kurulayın. Leke çıkana kadar adımları tekrar edin.

  • Su bazlı boya lekeleri için başka bir çözüm de yumuşamış lekeye terebentin, sabun ve su uygulamaktır. Boya lekesi sertleşirse, önceden anlatıldığı gibi fırçalayın ardından lekenin yumuşaması için biraz terebentin uygulayın. Leke ıslaksa sıvı boya çıkarıcıyı asla kullanmayın.

2Büyük boya lekeleri için, boyayı suyla ıslatın ve yukarıdaki metotu uygulamadan önce kurulamak için havluları lekenin üzerine serin.

3Halı ve döşemedeki yağ bazlı boya lekelerini çıkarmak için, ıslak boyanın mümkün olduğunca çoğunu çıkarmaya çalışın ve kurutun veya leke sertleşmişse lekeyi fırçalayın ve yumuşatmak için tavsiye edilmiş boya/ vernik çıkarıcıyı kullanın (bu bilgi boyanın etiketinde yazıyor olmalı). Lekenin kalanını da çıkarın, kurutun ve suyla ıslatın. Kuruması için biraz terebentin kullanın (gözünüz renklerde olsun, renklerin solmadığından emin olun). Leke yok olana kadar terebentinle kurutup suyla temizlemeye devam edin. Ilık bir deterjan karışımını lekeye döküp boya kalmayana kadar süngerle silip kurutmaya devam edin. Elektrik süpürgesi kullanmadan önce temiz suyla iyice silip halı ve döşemeyi kurumaya bırakın.

İpuçları

  • Lekeyi çıkarmak için ne kadar çabuk hareket ederseniz o kadar çok boya çıkarma imkanınız olur.
  • Lekeniz çok kalın bir leke değilse, soğuk su lekeleri durulamak için harikadır böylece leke bölgeye yapışıp sonradan çıkarmayı zorlaştırmaz.
  • Temizleme solüsyonunu kullanmadan önce solüsyonunun kumaşı mahvetmeyeceğinden emin olmak için kıyafetin iç kısmı gibi önemsiz bir yerinde test edin.
  • Bazı kimyasalların karıştırılmaması gerektiği için bir başkasını denemeden önce daima önceden kullandığınız temizleme solüsyonunu durulayın.
  • Güçlü bir boya çıkarıcıyı denemeden önce kıyafetin üzerindeki bakım talimatlarını okuyun. Bazı kıyafetler boya çıkarıcıların kullanılamayacağı kadar narin olabilir, doğrudan kuru temizlemeye verilmeleri daha iyi olacaktır.
  • Lekeleri çıkarmak için kumaşı çok sert çitilemeyin. Bu kumaşın aşınıp renginin atmasına neden olabilir.
  • Genellikle beyaz havlu ile silme yöntemi boya lekelerinin çıkarılması için önerilir. Basitçe temiz beyaz bir havluyu katlayın, lekeyi suyla ıslattığınızda, havlu yardımıyla nazik bir şekilde lekeyi kurulayın ve beyaz havluya ne kadar leke geçtiğini kontrol edin.
  • Dışarıdan alınan bir leke çıkarıcı ve deterjan kullanıyorsanız, almanız gereken güvenlik önlemlerini aldığınızdan ve doğru bir şekilde kullandığınızdan emin olmak için daima üzerindeki kullanım talimatlarını takip edin.
  • Yıkanabilir kumaş üzerindeki bir lekeye müdahale etmek her zaman daha kolaydır.

Kaynak

  • http://www.kidspot.com.au/lifestyle/home/home-solutions/how-to-remove-paint-stains

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir