CEO Nasıl Olunur

CEO olmak bir gecede gerçekleşecek kadar basit bir işlem değildir. CEO’lar sıkı çalışma, azim ve onları bir numaralı iş adamı yapan özellikler sayesinde başarılı olur ve zirveye ulaşırlar. Nasıl CEO olunur öğrenmek için adımları okumaya devam edin.

Bölüm 1: Ortalama Yapma

1Eğitiminizi tamamlayın. CEO olmak istiyorsanız eğitiminizi tamamlamanız ve iyi bir derece ile mezun olmanız gerekiyor. Lisans diplomasının yeterli olmadığı bu süreçte yüksek lisans ve doktora gibi programları da tamamlarsanız sizin lehinize… Katılacağınız şirket ile ilgili alanlarda çalışmalar yapmaya odaklanmalısınız; ancak bu çalışmaları genel düzeyde tutmaya çalışın ki, hayal ettiğiniz şeye ulaşamadığınız takdirde farklı alanlarda da işinize yarasın.

  • Pek çok CEO, ilk olarak üniversite eğitimini tamamlıyor, birkaç yıl normal çalışan olarak şirketlerde yer alıyor, kademe olarak yükseldiğinde ise yüksek lisans programlarına kayıt oluyor.
  • İlerde en yüksek kademesinde olmak istediğiniz bir şirket için sahip olduğunuz diploma çok önemlidir. Bu demek oluyor ki mezun olduğunuz okulun etiketi büyük bir etkiye sahip. Diploma yanında mezun olduğunuz okulun başarı seviyesi de oldukça önemli.

2Parasal durum (maliye) ile ilgilenmek için ekstra zaman harcayın. Finans hakkında sahip olunan bilgi kadar başka hiçbir şey bir CEO’ya yardımcı olamaz. Finans ve ekonomi hakkında bilgi sahibi olurken, hayatınızın hangi aşamasında olduğunuz fark etmez ancak en uygun zaman üniversite yıllarıdır. Muhasebe, ekonomi ve finans hakkında bilgi birikiminiz yoksa üniversitede bu eksiğini kapatmaya çalışın. Seçmeli olsa bile dersler alarak eksikliğinizi gidermeye çalışın.

  • İşgücünün bir parçası olur olmaz, şirketin sağladığı her türlü imkândan yararlanın ve finans bilginizi artırın: Konferanslara gidin, seminerlere katılın. Başarılı bir CEO yükselmeyi, öğrenmeyi, bilgilerini tazelemeyi asla durdurmaz.

3Bağlantılarınızı önceden yapın. Üniversite eğitiminiz süresince, yapabiliyorsanız, iş seminerlerine katılın ve bağlantılar oluşturmaya çalışın. Liderliğinizi ve sıkı çalışmaya olan isteğinizi rahatça gösterebileceğiniz her yere staj başvurusunda bulunun. Diğer iş adamları ile yan yana bulunma fırsatı yakalayabileceğiniz yerlerde gönüllü olarak çalışmalar yapın. Kısacası, daha başlamadan sanki o işin içindeymişsiniz gibi davranın ve yükselmek istediğiniz yere göre zamanınızı harcayın.

  • Asla tereddüt etmeyin. Yerel firmaları etkilemek için hiçbir zaman erken değildir. Zamanı geldiğinde size kimin referans olacağını ve yardım edeceğini asla bilemezsiniz. O yüzden elinizdeki her türlü fırsatı iyi değerlendirmeye çalışın.

4Gözünüz daima yükseklerde olsun. Üniversitedeki yeteneklerinize göre bir işe sahip olur olmaz (hala üniversitede okuyor olsanız bile) işin ya da şirketin tamamını istiyormuş gibi davranın. Şirketlerde, işlerinde ağırbaşlı ve kararlı davranan çalışanlar kolay fark edilirler. Ekstra görevleri istekle kabul edin ve mümkünse bu görevleri kendiniz için yapıyormuşçasına özveri ile yapın. Kariyerinizin ilerleyen zamanlarında ciddi ve güzel planlarınız olduğunu yöneticilere göstermeniz gerekiyor.

  • Kariyer koşuşturmacasının herhangi bir basamağında, yüksek düzeyli yöneticiler ile temas kurmaktan çekinmeyin. Onları gözlemleyin; konuşmalarını, çalışmalarını ve davranışlarını inceleyin. Sizin için danışman olmalarını rica edebilirsiniz. Söyleyebilecekleri en kötü şey “hayır” olabilir ve bu durumda sizin bir zararınız olmaz. Ancak sizi kabul ettikleri durumda kariyeriniz için önemli bir adım atmış olursunuz.

Kaynak

EnglishHow to Be a CEO

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir