Çinekop ve Lüfer Nasıl Tutulur?

cinekop-ve-lufer-nasil-tutulurÇinekop, mevsimi kısa süren bir balık türüdür, eylül ve aralık ayları arasında yağlı ve lezzetlidir. Çinekop lüferin yavrusudur diyebiliriz. Yaklaşık 10-15 cm uzunluğunda olan çinekoplar lezzet ve besin değeri bakımından oldukça tercih edilen balık türleridir. Çinekop ülkemizde “Karadeniz ve Maramara denizinde yaşamaktadır ve bu balıkların göç maceraları ‘Ağustos’ aynın sonundan ‘Ekim’ ayına kadar devam etmektedir. Bu göç sırasında Karadeniz’den Marmara Deniz’ine doğru yol almaya başlarlar. Marmara denizinde kısa bir süre yayılım yaptıktan sonra Çanakkale’ye doğru göçleri başlar. Bu sırada İstanbul’daki balık avcıları ve meraklıları için tam bir fırsattır ve av başlamıştır. Çanakkale göçü sırasında geçiş olarak, İstanbul Boğaz’ını kullanacağını bilen balık avcıları hemen hemen her gün ‘Ava’ çıkarlar ve çoğunlukla bol nasipli bir av olur.

Çinekop’un en verimli zamanı sabahın ilk ışıkları (Gün doğumu) ve akşam çöküşünden(Gün batımı) itibarendir.

Çinekop’u avlama teknikleri:

Herkes farklı taktik ve yöntemlerle balık avlar; fakat en yaygın av biçimi ve en sağlam teknik, yemli takım ile çinekop avlamaktır. Bunun sebebi ise çinekop istavrit’i ve sardalya’yı seven bir balıktır.

Nasıl bir takım kullanılmalıdır?

  • Klasik mantarlı hırsızlı iğne ,
  • genelde yem olarak fileto şeklinde kesilmiş istavrit ve sardalya,
  • son zamanlarda suni yemler ve rapala’da

kullanılmaktadır.

Takım şekillerinden bahsedecek olursak:

Benim önerim tek köstekli takım ve çift köstekli takım çeşitleri olacaktır. Birçok kişi Çinekop avında iğne olarak No:1 tavsiye eder; fakat ben sürekli bu işlerle uğraşan biri olarak bunun kullanılmasını tavsiye etmiyorum. Sebebi ise çinekop’ların çoğu büyük iğneyi kavrayamayıp iğneden kurtuluyor, bu anlamda benim sizlere önerim No: 3-4 düz ya da çapraz paslanmaz çelik iğne kullanmanızdır. Misina olarak da 30-40 mm fakat kaliteli misina olması şartı ile kullanmanızı tavsiye ederim.

Bir başka çinekop tutma yöntemi ise sahte yem kullanmak:

Bu yöntemlele kullanılan yapay yemler: rapala ve kaşıktır. Bu yapay yemler özellikle lüfer balığının yem olarak yediği uskumru , hamsi , istavrit gibi balıkların imitasyonları olarak geliştirilir. Fakat İstanbul’da avlandığınız yer kalabalıksa maddi açıdan rapala ve suni yemler sizleri zarara uğratır sebebi ise avcıların kalabalık olduğu yerlerde oltaların birbirine girmesidir. Oltaların birbirine girmsinden dolayı da sürekli takım lar kopacaktır.

Bütün balık avcılarına rastgele, nasibiniz bol olsun…

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir