CV (Özgeçmiş) Yazmak

Başvurmak istediğiniz şirket sizden CV’nizi göndermenizi istedi ve ne yapacağınızı bilmiyor musunuz? Dert etmeyin! CirriculumVitae (CV), “yaşam süreci” anlamına gelen Latince bir kalıptır ve isminden de anlaşılabileceği gibi yaşamınız boyunca neler yaptığınızı kapsar. CV, geçmişinizi, sahip olduğunuz profesyonel özelliklerinizi ve tecrübelerinizi kısa ve öz şekilde anlattığınız belgedir. Bu belgenin amacı başvurduğunuz iş için gerekli özelliklere sahip olduğunuzu göstermektir. CV’niz ile yaptığınız şey aslında sahip olduğunuz özellikleri ve yetenekleri satmaktır. İyi bir CV oluşturabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

1.Kısım : CV’niz İçin Beyin Fırtınası Yapmak

1Bir CV’de bulunması gereken genel bilgileri öğrenin. Çoğu CV’de kişisel bilgiler, öğrenim geçmişi, nitelikler, iş tecrübesi, ilgi alanları, başarılar, yetenekler ve referanslar yer alır. CV’yi başvurulan işe uygun şekilde ayarlamak da güzel bir fikir olabilir. Modern ve profesyonel bir format kullanın. CV hazırlamak için sıkı kurallar yoktur, neleri dahil edeceğiniz tamamen size bağlıdır.

2Başvuracağınız işi dikkate alın. Şirket hakkında araştırma yapın. İyi bir CV, başvurulan şirkete göre hazırlanmış olandır. Bu şirketin iş yaptığı alan nedir? Misyonu nedir? Size göre çalışanlarda hangi özellikleri arıyorlar? Bu işte çalışabilmek için hangi nitelikler gerekli? Bu soruların hepsi CV yazarken aklınızda tutmanız gereken sorulardır.

3CV hakkında ek bilgi alabilmek için şirketin internet sayfasını ziyaret edin. CV’nize dahil etmenizi istedikleri ek bir bilgi olup olmadığını kontrol edin. Başvuru sayfasında eklemeniz gereken spesifik bilgiler olabilir. Her zaman 2 defa kontrol edin.

4Daha önce çalıştığınız işlerin bir listesini yapın. Bu işler hem şu an çalışıyor olduğunuz hem de geçmişte çalıştığınız işleri kapsamalıdır. Her bir iş için işe başladığınız ve işten çıktığınız tarihleri de eklemeyi unutmayın.

5Hobileriniz ve ilgi alanlarınızla ilgili beyin fırtınası yapın. Değişik ilgi alanları ve hobiler dikkat çekmenizi sağlar. Hobilerinizden yapılabilecek çıkarımların farkında olmalısınız. Hobilerinizi, sizi bireysel ve pasif gösterecek şekilde değil, takım çalışmasına yatkın biri olarak gösterecek şekilde listelemelisiniz. Şirketler her zaman takım çalışmasına yatkın çalışanlar isterler.

6Pozitif bir imaja sahip olmanızı sağlayacak hobiler ve ilgi alanları: Futbol takımınızın kaptanı olmanız, kimsesiz çocuklar için hayır işi düzenlemeniz, okul başkanı olmanız.

  • Bireysel ve pasif bir imaj çizen hobiler: TV izlemek, puzzle yapmak, kitap okumak. Bunlardan birini listeye ekleyecekseniz sebeplerinden de bahsetmelisiniz. Örneğin, bir yayınevine başvuruyorsanız, şunun gibi bir şey ekleyebilirsiniz: Twain ve Hemingway gibi Amerikalı yazarları okumaktan zevk alıyorum çünkü yazdıkları dönemde Amerikan kültürüne olan bakış açılarının farklı olduğunu düşünüyorum.

7Başvurduğunuz işe uygun yeteneklerinizi sıralayın. Bu yeteneklerden bazıları bilgisayar kullanımı ve konuştuğunuz diller üzerine veya şirketin özel olarak istediği beceriler üzerine olabilir.

  • Şirketin özel olarak isteyebileceği özelliklere örnek olarak şu verilebilir: Bir gazeteye yazar olarak başvuruyorsanız, AP stilinde iyi olduğunuzu yazabilirsiniz. Kod yazmayla alakalı bir işe başvuruyorsanız, JavaScript kullanmayı bildiğinizi ekleyebilirsiniz. 

2.Kısım : CV Yazmak

1CV’niz için bir format hazırlayın. Her kısmı bir çizgiyle mi böleceksiniz? Her bölümün kendine ait bir kutucuğu mu olacak? Bütün bilgilerinizi liste halinde mi yazacaksınız? Bu yöntemlerden birkaçını deneyerek hangisinin daha profesyonel gözüktüğüne karar verebilirsiniz. Standart bir A4 kağıdından öteye gitmemelisiniz.

2İsminizi, adresinizi, telefon numaranızı ve mail adresinizi sayfanın en başına yazın. İsminizi diğer bilgilerden daha kalın ve büyük bir puntoyla yazmak önemlidir çünkü CV’nizi okuyan kişinin kimin hakkında okuduğunu bilmesi gerekir. Bu bilgiyi formatınıza nasıl uyarlayacağınız size kalmıştır.

  • Standart formatta isim sayfanın üstüne ortada olacak şekilde yazılır. Ev adresi sol kısma yazılır. Adresin altına telefon numaranızı ve mail adresinizi eklemelisiniz. Başka bir adresiniz daha varsa (okul adresi gibi) bunu kağıdın sağ kısmına ekleyebilirsiniz.

3Kişisel bir profil oluşturun. Bu kısım okuyan kişiye hakkınızda daha fazla bilgi vermek amacıyla isteğe bağlı hazırlanır. Bu kısımda becerilerinizden, tecrübelerinizden ve kişisel özelliklerinizden bahsedebilirsiniz. Orijinal ve hatasız olmalıdır. “Uyumlu”, “kendine güvenen”, “kararlı” gibi pozitif kelimeler kullanmalısınız.

  • Yayınevine başvururken yazılmış kişisel bir yazı örneği: City Lights’ta editör olarak staj yaparak iletişim becerilerini geliştirmek isteyen yeni mezun.

4Öğrenim geçmişiniz ve nitelikleriniz için bir kısım oluşturun. Bu kısım CV’nizin en başında olabilir veya diğer kısımlardan sonuna da ekleyebilirsiniz. Bu sıranın nasıl olacağı tamamen size bağlıdır. Öğrenim geçmişinizi şuandan geçmişe olacak şekilde listelemelisiniz. Okuduğunuz üniversitesi ve hangi yıllarda orada okuduğunuzu, bölümünüzü ve ortalamanızı ekleyin.

  • Örneğin: İstanbul Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı 2009-2013, Konular: Ortaçağ Edebiyatı, Viktoryen Edebiyat, Eleştiri ve Şiir, İngiltereTarihi. Ortalama: 3,7

5İş tecrübeniz için bir kısım hazırlayın. Bu kısımda daha önce çalıştığınız işleri listelemelisiniz. Şirketin adını, lokasyonunu, çalıştığını yılları ve hangi pozisyonda çalıştığınızı ekleyin. En son çalıştığınız işten başlayarak listelemelisiniz. Çok fazla iş tecrübeniz varsa sadece başvurduğunuz işle bağlantılı olanları yazabilirsiniz.

  • Örneğin: Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, Mart 2012- Ocak 2013, Editör.

6Başarılarınız ve yeteneklerinizle ilgili bir kısım oluşturun. Bu kısımda eskiden çalıştığınız işlerde hangi başarılara imza attığınızdan ve tecrübeleriniz sayesinde hangi becerilere sahip olduğunuzdan bahsedebilirsiniz. Ayrıca basılmış eserlerinizden, verdiğiniz derslerden ve konferanslardan da bu kısımda bahsedebilirsiniz.

  • Örnek başarılar: Türkiye genelinde en çok satılan kitaplardan biri oldu.

7İlgi alanlarınız için bir kısım oluşturun. Pozitif bir imaj çizip sizi o şirket için uygun gösterecek ilgi alanlarından bahsetmelisiniz. CV’niz için beyin fırtınası yaparken listelediğiniz ilgi alanlarından seçim yapabilirsiniz.

8Diğer bilgiler için bir kısım oluşturun. CV’nizde eksik bilgiler var gibi hissediyorsanız ve ekleyecek birkaç şeyiniz daha varsa bu kısmı oluşturun. Bu kısımda çalışmadığınız süreçte ne yaptığınızdan ve yaptığınız hayır işlerinden bahsedebilirsiniz.

  • Örneğin: Kariyer planıma 2 yıl ara vererek TEFL programı aracılığıyla Brezilya’daki çocuklara İngilizce öğretmeye karar verdim.

9Referanslar için bir kısım oluşturun. Eskiden birlikte çalıştığınız profesörler, iş arkadaşlarınız sizin için referans olabilirler. Başvurduğunuz şirket bu referanslarla iletişim kurarak sizin geçmişte nasıl bir çalışan olduğunuz hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilir. Bu kısma isim eklemeden önce o kişiyle iletişime geçmelisiniz – hala aynı numarayı kullanıp kullanmadıklarını kontrol etmek ve sizin onları bu listeye eklemenize izin verip vermedikleri hakkında konuşmak iyi bir fikir olabilir. İsimlerini ve iletişim bilgilerini ( telefon numarası ve mail adresi dahil) bu kısma eklemelisiniz. 

3.Kısım : CV’yi Tamamlamak

1Yazım yanlışlarını ve anlatım bozukluklarını kontrol edin. Yazım yanlışlıkları reddedilmenize sebep olabilir. CV’niz yazım yanlışlarıyla doluysa bu işverenler üzerinde kötü bir izlenim bırakacaktır. Şirketin ismini ve geçmişte çalıştığınız şirketlerin ismini doğru yazıp yazmadığınızı 2-3 kere kontrol etmelisiniz.

2Daha kısa ve öz şekilde yazılabilecek cümleler olup olmadığını kontrol edin. Kısa ve öz ve iyi bir dille yazılan CV’ler, tekrara düşen CV’lerden her zaman daha etkileyicidir. Kendinizi tekrar etmediğinizden emin olun – sahip olduğunuz özellikleriyazmak sürekli aynı özellikten bahsetmekten her zaman daha iyidir.

3CV’nizi kendinizi başvurduğunuz şirketin yerine koyarak okuyun. Verdiğiniz bilgiler ve format hakkında ne düşünüyorsunuz? Profesyonel gözüküyor mu?

4CV’nizi başkalarına da okutun. CV’nizden ne çıkarılmalı ve CV’nize ne eklenmeli? Onlar bu şirket olsa sizi işe alırlar mıydı?

5Şirketin başvuru sayfasını kontrol edin. CV’nizle birlikte göndermenizi istedikleri başka belgeler olup olmadığını kontrol edin. Bazı şirketler ön yazı ve yaptığınız işlerin örneklerini isteyebilirler (yazdığınız makaleler gibi).

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir