Delüzyonel (Sanrısal) Bozukluk Nasıl Tanınır

Delüzyonel bozukluklar, kesinlikle yanlış olan, ancak bu rahatsızlıktan mustarip olan kişi için makul kalmaya devam eden sabit düşünceleri içerir. Ayrıca, hasta bu fikirlere çok kuvvetle inanır. Delüzyonel bozukluğa sahip olmak, şizofreninin bir şekli değildir, fakat bu ikisi genellikle karıştırılırlar. Bunun yerine, sanrılar gerçekte birey için en az bir ay veya daha fazla süre yaşanabilecek durumları içerir ve bu düşünceler genellikle hasta için normal görünür. Genel olarak, kişinin davranışları sanrısal unsur dışında genellikle normaldir. Delüzyonel bozuklukların aralarında erotomanik, görkemli, kıskanç, eziyet veren ve somatik bulunan çeşitli türleri vardır. Bu bozukluklar hakkında daha fazla bilgi edindikçe aklın inanılmaz bir kuvvet olduğunu ve bunları hayal eden kişiye gerçekçi görünen birçok garip hayali üretebilme kapasitesine sahip olduğunu unutmayın.

Delüzyonların Nasıl Tanımlandığını Anlamak

1Delüzyonun ne olduğunu bilin. Delüzyon, çelişkili kanıtlar ile bile değişmeyen sabit bir düşüncedir. Bu, delüzyonu olan bir kişi ile birlikte bu konuda akıl yürütmeye çalışsanız bile o kişinin fikrinin değişmeyeceği anlamına gelir. Delüzyon ile çelişmesi için çeşitli kanıtlar sunduğunuzda, bu kişi hala düşünceyi doğrulayacaktır.

  • Aynı toplumsal ve kültürel geçmişe sahip akranlar düşüncenin mümkün olmadığını veya anlaşılamaz olduğunu düşünebilirler.
  • Tuhaf görülen bir delüzyon örneği, görünür yara izi veya başka ameliyat işareti olmaksızın kişinin iç organlarının başka bir kişinin iç organlarıyla değiştirilmiş olduğuna inanmasıdır. Daha az tuhaf bir delüzyona örnek, polis veya hükümet yetkilileri tarafından izlenmekte olduğuna veya videoya kaydedildiğine inanmaktadır.

2Delüzyonel bozukluğun kriterlerini bilin. Gerçek delüzyonel bozukluk, bir ay ya da daha uzun süre delüzyonlara sahip olmayı içeren belirli bir bozukluktur. Kesinlikle şizofreni gibi başka bir psikotik bozukluk sırasında görülmez. Aşağıda delüzyonel bozukluğun kriterleri yer almaktadır:

  • Bir ay ya da daha uzun süre delüzyonel olma.
  • Şizofreni, delüzyonların varlığına, halüsinasyon, düzensiz konuşma, düzensiz davranış, katatonik davranış veya azalmış duygusal ifade gibi belirteçlerinin eşlik etmesini gerektirir. Bu nedenle, delüzyonlar, şizofreni kriterlerine uymaz.
  • Delüzyonlar ve delüzyonlardan etkilenen hayat dışında vücudunuzun işleyişi etkilenmez. Kişi günlük ihtiyaçları ile ilgilenmeye devam edebilir. Davranışları tuhaf ya da garip olarak sayılmaz.
  • Delüzyonlar, ruh hali semptomlarından veya halüsinasyonlardan daha uzun sürer. Bu, ruh hali değişiklikleri veya halüsinasyonların ana odak noktası veya en belirgin semptom olmadığı anlamına gelir.
  • Delüzyona bir madde, ilaç veya tıbbi durum neden olmaz.

3Bazı bozuklukların delüzyonel olabileceğini bilin. Halüsinasyonlar veya delüzyonlar veya her ikisinin de birlikte görülebildiği çeşitli resmi bozukluk vardır; bunlardan bazıları şizofreni, bipolar bozukluk, depresyon, deliryum ve demanstır.

4Delüzyon ve halüsinasyon arasındaki farkı anlayın. Halüsinasyonlar, algılamayı içeren ve bir dış uyarıcıya sahip olmayan deneyimlerdir. Çoğunlukla işitsel olmak üzere genellikle beş duyudan bir veya daha fazlasını içerir. Halüsinasyonlar görsel, dokunsal veya koku alma duyusu ile ilgili olabilir.

5Delüzyonel bozukluk ve şizofreninin farklılıklarını ayırt edin. Delüzyonel bozukluklar, şizofreni kriterlerini karşılamamaktadır. Şizofreni, halüsinasyon, düzensiz konuşma, düzensiz davranış, katatonik davranış ya da duygusal ifadenin azalması gibi diğer belirteçleri de gerektirir.

6Delüzyonel bozuklukların yaygınlığını anlayın. Delüzyonel bozukluk herhangi bir zamanda nüfusun yaklaşık % 0,2’sini etkiler. Delüzyonel bozukluk çoğu zaman bedensel işleyişi etkilemez, bir kişinin delüzyonel bir rahatsızlığı olduğunu söylemek zor olabilir, çünkü tuhaf ya da garip görünmemektedirler.

7Delüzyonların nedenlerinin belirsiz olduğunu bilin. Delüzyonların nedeni ve gidişatı ile ilgili geniş kapsamlı araştırma ve teori vardır, ancak araştırmacılar henüz bir noktayı kesin ve belirli bir nedenden biri haline getirmediler.

Kaynak

  • http://www.minddisorders.com/Br-Del/Delusional-disorder.html
  • http://www.wikihow.com/Recognize-Delusional-Disorders
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016695/

Cemre Dinsel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir