Deri Kokusu Nasıl Giderilir

Deri, tabaklanmış hayvan postundan elde edilen bir materyaldir ve ceket, döşeme, ayakkabı, çanta, kemer ve birçok diğer ürünün ham maddesi olarak kullanılır. Oldukça sağlam ve dayanıklı bir madde olmakla beraber temizliği ise oldukça zordur. Derinin içerisindeki tanecikler duman, sigara, yemek artığı, parfüme, ter ve benzeri kokuları kolaylıkla tutar ve bu kokuların ortadan tamamen kalkması kimi durumlarda zor olabilir. Eğer temizlikten şüphe ederseniz, profesyonel temizliğe başvurabilirsiniz.

Yöntem1: Ev Yapımı Yöntemler

1Islanmış deriyi bir an önce kurutun. Eğer deri ıslaksa veya küf ile kaplanmış görünüyorsa, üzerindeki rutubetten hemen kurtulmanız gerekir. Nem, deriyi kötü etkileyebilir ve geri dönülmez bozulmalara yol açabilir. Derinin kurutulması için birkaç yöntem mevcuttur:

  • Deri ceketinizi güneş ışığını direkt olarak almayan bir bölgeye yerleştirin. Direkt temas derinin kırılmasına ve ufalanıp dökülmesine sebep olabilir. Bu yüzden seçeceğiniz bölgenin pencere kenarında veya arkasında olmasına gayret edin.
  • Fön makinesini düşük ısıda çalıştırın ve kurutma işlemine başlayın. Çatlama ve dökülmelere sebep olabileceğinden kurutucuyu deriye çok yakınlaştırmayın. Belirli bir uzaklıktan tutulan saç kurutma makinesi derinin üzerindeki nemi kurutur ve üzerinde leke oluşumunu engeller.
  • Temiz bir kumaş parçası ile derinin üzerini temizleyin, özellikle bu işlemi ayakkabılar, deri ceket veya deri çanta için uygulayabilirsiniz. Alkol veya parfüm içerikli ıslak ürünlerle deri temizlemeyin. Bu kimyasallar derinin içerisindeki gözeneklere dolarak zarar verir.

2Deri ürünü gazete veya paket kağıdına sarın. Bu ürünleri yapıları gereği derinin üzerine sinen kötü kokuları emer ve ortadan kaldırır. İşleme başlamadan önce derinin ve kullandığınız kağıdın tamamen kuru olduğundan emin olun. Gazete kağıdının yapısı, ofis kağıtlarından daha yumuşak ve emicidir bu yüzden daha etkilidir.

  • Bir kutunun içerisine bir miktar gazete kağıdını buruşturun ve deri ürünü içerisine yerleştirin. Kutuyu kapatın ve bir ila iki gün boyunca bekletin.
  • İşlemin ardından kutuyu açın ve kokunun giderilip giderilmediğini kontrol edin. Deriyi birkaç gün daha kutunun içerisinde tutmanız gerekebilir.

3Deriyi sirke solüsyonu ile temizleyin. Sirkenin içerisindeki asit kötü kokularla etkileşime geçer ve sirke kokusu, kimi zaman oldukça kötü olsa da, derinin üzerine sinen diğer kötü kokuları dağıtır. Deri ürüne asit bazlı bir temizleyici uygulamadan önce, temizleyicinin renk değişimine sebep olmayacağından emin olunması gerekir. Distile su ve bir miktar sirkeyi karıştırın. Derinin üzerinde küçük bir alan seçin ve hazırladığınız karışımı bu alana uygulayın. Eğer herhangi bir renk değişimi görülmezse, işleme devam edebilirsiniz.

  • Sirke uygulanmış derinin üzerini bir parça kumaş ile temizleyin.
  • Sprey şişe kullanarak da derinin üzerini sirke ile kaplayabilir ve ardından bir bez ile temizleyebilirsiniz.
  • Eğer koku dayanılamayacak kadar ağırsa, 5- 10 dakika boyunca deri ürünü sirke dolu bir kova içerisine yerleştirin ve ardından iyice kurutun.

4Deriyi karbonat solüsyonu içerisinde mühürleyin. Bu kimyasal kötü kokuların emilmesi için oldukça güvenli bir yöntemdir. Bu işlem için karbonat ile bir yastık kılıfı veya kilitli poşete ihtiyacınız olacak.

  • Deri ürünü yastık kılıfının içerisine yerleştirin ve üzerine kaplayacak kadar karbonat serpin. Aynı zamanda deri ürünün iç kısmına da koku halinde karbonat serpebilirsiniz.
  • Yastık kılıfının bir ucunu bağlayın ve bir gece boyunca bekletin.
  • Vakum ile veya temiz bir bezle karbonatı temizleyin ve derinin üzerini hafifçe fırçalayarak tamamından kurtulun.
  • Kötü kokunun tamamından kurtulana kadar karbonatla temizleme işlemine devam edin.

5Zaman geçtikçe derinin üzerindeki kötü koku azalacaktır. Doğası gereği, yeni bir kokuyla karşılaşıldığı zaman, deri bu kokuyu emer ve etki zamanla giderek azalır. Kokuyu parfüm veya koku bastırıcı diğer ürünlerle kaplamak yerine, deri ürününüzü sıklıkla kullanarak kokunun azalmasını sağlayabilirsiniz. Eğer kokuya dayanabilecek gibiyseniz, ceketinizi, ayakkabılarınızı giyebilirsiniz. Bu zaman zarfında deri yumuşayabilir, üzerindeki gözenekler açılabilir ve bu sayede kötü koku dağılır.

Yöntem2: Profesyonel Ürün Kullanımı

1Deri temizleyici ürün satın alın. Ayakkabı mağazaları veya marketlerden size uygun deri temizleyicisini satın alabilirsiniz. Temizleyiciyi uygularken kuru ve temiz bir bez kullanmanız gerekecektir. Birçok temizleyici kötü kokuların uzaklaştırılmasına yardımcı olur, renk değişimine sebep olmaz ve derinin yapısını bozmaz.

2Deri ürününüzü uygun hale getirin. Temizliğin ardından bütünleyici ürünlerle deri ürününüzü korumalı hale getirmeniz gerekir. Bu sayede kötü kokuların uzaklaştırıldığından emin olunur ve renk korunur. Bunun için birçok seçenek mevcuttur:

  • Yüksek kaliteli keten tohumu yağı: oldukça etkili bu doğal yağ deri giysileriniz ve diğer deri ürünlerinizin tamamlayıcısıdır. Ucuz yağları kullanmaktan kaçının, zira etkili olmayacaklardır. Bir bez yardımı ile yağı deri üzerine yayın ve emilmesini sağlayın.
  • Ayakkabı cilası: en eskilerden olan bu yöntem aslında en iyilerinden biridir. Deri ayakkabılarınız için sıvı ayakkabı cilası kullanılabildiği gibi aynı zamanda ceket veya çantalarınız için de kullanabilirsiniz. Eğer hakiki deri temizliyorsanız, doğal ve bitkisel içerikli ürünlerden yararlanın.
  • Profesyonel deri temizleyicisi: bu ürün yerel marketlerde kolaylıkla bulunabilir ve genelde sprey şeklinde bulunur. Spreyi derinin üzerine sıkın ve içerisindeki kimyasalların deri gözeneklerine ulaşmasına izin verin. Bu sayede kokular uzaklaştırılır.
  • Deri ürünleriniz üzerinde sabun kullanımından kaçının. Bu kimyasal fazlaca durulanma gerektirir ve deride damarlı bir görünüme sebep olabilir.

3Ürününüzün temizliği için profesyonel temizlik şirketinden yardım alın. Yukarıda sıralanan yöntemler herhangi bir çözüm vermediği takdirde, ürününüzü ilgili temizleyiciye göndermeniz vakti gelmiş olabilir. Derinin cinsine ve kokunun seviyesine göre, belirli bir ücret karşılığında temizlik sağlanmış olur.

Video:

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir