Diken Nasıl Çıkarılır

Eldiven giymeden bahçe ile ilgilenmek ya da kısa pantolonla odunların arasında dolaşmak acılı bir diken batması ile sonuçlanabilir. İyi haber ise bu dikeni evde kolayca çıkarabilirsiniz. Karbonat ile bir macun hazırlayıp dikeni çıkarmak kadar kolay ipuçları ile bu acıdan kolayca kurtulabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken şey ise mikrop kapma riskine karşı uygulama öncesi ve sonrası diken batan bölgeyi ve ellerinizi temizlemektir.

Derine Batmayan Dikenleri Çıkarma

1Cımbız kullanmayı deneyin. Dikeni çıkarmak için en basit ve kolay yol budur. Cımbızın temiz olduğundan emin olun. Cımbızı alın, dikenin bir ucundan tutun ve çekin. Batış yönünün zıt yönünde çektiğinizden emin olun.

  • Hangi tarafa çekeceğinizi bilmiyorsanız bu adımı geçin, aşağıdaki yöntemlerden birini kullanın.
  • Cımbız ile diken batan yeri açmaya çalışmayın. Diken çıktıktan sonra o bölgede yara oluşmasını istemezsiniz.

2Bant kullanmayı deneyin. Dikeni çıkarmanın bir diğer etkili yolu da yapışkanlı bant kullanmaktır. Küçük bir parça bandı dikenin üzerine yapıştırın. Yavaşça dikenin üzerine baskı uygulayın, ardından bandı çekin.

  • Çok fazla baskı uygulamamaya dikkat edin. Dikeni daha derine itebilirsiniz.
  • Kalıntı bırakabilecek bantları kullanmayın. Dikeni çıkarmanız zorlaşır.

3İhtamol merhem, kara yağ, kullanmayı deneyin. Diken tamamen etinizin içindeyse, yani ucu görünmüyorsa, kara yağ olarak da bilinen ihtamol merhem uygulayın. Bu dikenin ucunu dışarı çıkaracaktır. Bu yöntem diğerlerinden biraz daha uzun süre alacaktır ancak dikenin girdiği yer iyileşmediyse, dikeni kolayca çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

  • İhtamol merhemi dikenin üzerine uygulayın ve bir yara bandı yapıştırın.
  • Gece boyunca bekletin. Dikenin ucu sabaha çıkmış olacaktır. Cımbız yardımıyla dikeni çekebilirsiniz.

4Karbonat kullanın. Kara yağ merhem yoksa karbonat da işe yarayacaktır. Su ile karbonatı karıştırarak yoğun bir macun kıvamına getirin. Diken batan bölgeye bu macunu uygulayın. Yara bandı yapıştırın ve gece boyunca bekletin. Sabah yara bandını çıkarın ve bölgeyi suyla yıkayın. Daha sonra cımbız yardımıyla dikeni çekip alın.

5Çiğ patatesi deneyin. Çiğ patates de ihtamol merhem ve karbonat gibi ucu görünmeyen dikenleri çıkarmanıza yardımcı olur. Küçük taze bir patatesin kabuğunu soyun ve ince ince doğrayın. Rendelemek de işe yarayacaktır. Diken batan bölgeye bu patatesten koyup bir bandaj ile üzerini kapatın. Yine gece boyunca bekletin. Sabah bandajı çıkarın, patatesleri temizleyin. Cımbız ile dikeni çekip alın.

6Sirkeli suyu deneyin. Bir kaba beyaz sirke koyun ve diken batan bölgeyi bu sirkeye sokun. 20 dakika kadar bekledikten sonra diken biraz daha dışarı doğru çıkmış olacaktır. Yine bir cımbız yardımıyla dikeni alabilirsiniz.

7Beyaz uhuyu deneyin. Küçükken uhu ile oynamışsınızdır. Bir yüzeye sıkıp kurumasını beklediğinizde bir kabuk gibi olur. Ucundan tutup çektiğinizde parçalanmadan kurumuş tüm uhu kalkar. İşte bunu dikeni çıkarırken de kullanabilirsiniz. Dikenin üstüne biraz uhu sıkın ve kurumasını bekleyin. Kuruyan uhuyu kaldırdığınızda diken de uhu ile beraber gelecektir.

  • Başka bir yapıştırıcı ile bunu denemeyin.

Uhu, diken çok derin değil ve yüzeye yakınsa işe yarayacaktır, unutmayın.

Kaynak

http://www.wikihow.com/Remove-a-Thorn

Ayşegül Karakaya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir