Diş Eti Kanaması, Diş Eti İltihabı, Periodontit Nasıl Durdurulur

Kanayan diş etleri, diş eti iltihabı ve  şiddetli periyodontit gibi diş eti hastalıklarının ilk belirtisidir. Nüfusun dörtte üçü hayatı boyunca en az bir kez diş eti hastalığı geçirir. Ağız temizliğine çok önem verirseniz tedavi edilebilir. Şu an kanayan diş etleriyle ya da diş eti hastalığıyla savaşıyorsanız Adım 1’i okuyunuz.

Diş Eti Kanamasını ve Hastalıklarını Durdurmak için Diş Hekimi Onaylı Yöntemler

1Diş fırçamala şeklinizi değiştirin. Dişinizi ne kadar sert fırçalarsanız o kadar temizlenir gibi bir düşünceniz varsa, diş eti sorunlarından diş fırçalama alışkanlığınız sorumlu demektir. Diş etleri oldukça yumuşak ve narin bir dokudan oluştuğundan dolayı sert bir şekilde temizlenmemelidir. Yumuşak kıllı diş fırçaları tercih edin. Asla “orta” ya da “sert” etkili diş fırçaları kullanmayın. Dişlerinizi günde iki defa doğru şekilde – yumuşak dairesel hareketlerle bütün diş ve diş eti kenarlarını kapsayacak şekilde – fırçalayın.

  • Elektrikli diş fırçası almayı düşünün. Elektrikli diş fırçaları dişlerinizi nazikçe fırçalar ve tartarları temizler. Türkiye Diş Hekimleri Birliği’nin onayladığı diş fırçalarını tercih edin.
  • Ağzınızda özellikle hassas olan ya da sürekli kanayan bir bölge varsa, o bölgeyi daha nazik bir şekilde ve uzun sürede temizleyin. O bölgeye diş fırçanızla üç dakika masaj yapın. Böylece buradaki zararlı plak temizlenecektir.

2Diş etlerinize zarar vermeyecek şekilde diş ipi kullanın. Günde bir defa diş ipi kullanmak diş etlerinizin kanamasını engeller. Dişlerinizin arasına giren yiyecek kalıntılarını ve oluşan tartarı temizlemenin başka yolu yoktur. Diş ipi kullanmanın doğru ve yanlış şekilleri vardır. Diş ipini doğru şekilde kullanmak diş etlerinin kanamasını durdurmada oldukça etkilidir.

  • Diş ipini sert bir şekilde dişlerinizin arasına sokmayın. Bu dişlerinizin daha temiz olacağı anlamına gelmez, tam tersi hassas diş etlerinize zarar verir.
  • Nazik bir şekilde diş ipini dişlerinizin arasına geçirin. Ön dişlerinizi diş ipini U şeklinde tutarak temizleyin.

3Diş eti temizleme aleti kullanın. Birçok insan basınçlı su ile dişleri temizlemeye yarayan aygıtın dişleri daha iyi temizlediğini düşünmektedir. Diş eti temizleme aletini lavobonuza monte ettirilebilir ve her diş fırçaladıktan sonra diş etlerinizi iyice temizlemek için kullanılabilirsiniz.

4Alkolsüz gargara kullanın. Alkollü gargaralar diş etlerini kurutarak daha fazla acımasına ve kanamasına sebep olur. Bu sebeple alkolsüz oksijen içerikli gargara kullanmak daha iyidir. Tuzlu suyu da gargara olarak kullanabilirsiniz.

5Profosyonel tıbbi yardım olmayı düşünün. Diş etlerinizin kanaması durmuyorsa ve ağız temizliğine dikkat etmenize rağmen herhangi bir fark göremediyseniz, diş hekiminiz diş etlerinizdeki plakların yok edilmesinde size yardımcı olabilir. Seçenekler şunlardır:

  • Diş taşı temizliği ve kök düzeltmesi. Diş hekimi ağzınıza lokal anestezi uygular ve dişinizdeki diş plaklarını kazıyarak engebeli bölgeleri düzeltir. Bu genellikle plaklar diş etinin altındaysa uygulanır.
  • Diş eti ameliyatı ve boşluk azaltma. İlerlemiş diş eti hastalığınız varsa, diş hekimiz ameliyatın en iyi çözüm olduğunu düşünebilir. Diş eti ameliyatı diş eti ve diş arasındaki boşluğı azalatarak buradaki plak oluşumunu önler.
  • Doku ve kemik grefti. Periyodontit diş etlerinizin geri çekilmesine ve kemiklerinizin bozulmasına sebep olduysa, ağzınızın diğer bölümlerinden bu bölgeye doku ve kemik nakli yapılabilir.

Kaynak

ece toprakçı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir