Diş Fırçası Nasıl Temiz Tutulur

Eğer siz de diğer insanlar gibiyseniz, her gece kullanıp ağzınızı temiz tutan diş fırçanızın kendisi temiz olmayabilir. Aslında, Merkezi hastalık kontrol sistemine göre ” Son zamanlardaki araştırmalar göstermektedir ki gözle görülebilir düzeyde temiz olan diş fırçaları bile üzerlerinde olası patojenik organizmalar barındırmaktadır.” Şanslısınız ki, düzgün bir temizleme ve saklama alışkanlığı ile diş fırçanızı temiz tutma hakkındaki endişeleriniz de bir kenara fırçalanacaktır.

Diş Fırçasını Düzgünce Saklamak

1 Diş fırçanızı evinizde kapalı bir kap içerisinde saklamayın. Kapalı kap içerisindeki artan nem miktarı bir bakterinin büyümesi için ihtiyacı olan çevre koşullarını sağlayacaktır.

  • Seyahat ettiğiniz müddetçe diş fırçanızı bir kap içerisinde tutun ki kir ve bakteriden uzak dursun. Bir çanta ya da koruyucu kaba koymadan önce diş fırçanızın kuru olduğundan emin olun.
  • Aynı zamanda, diş fırçanızı koyduğunuz koruyucu kabı da düzenli olarak temizlediğinizden emin olun. Klorheksidin (gargarada bulunur) diş fırçası kabınızı temiz tutabilecek en iyi antibakteriyel maddedir.

2 Diş fırçanızı baş kısmı yukarı gelecek şekilde koyun. Böylelikle fırçanın üzerindeki su aşağıya doğru damlayacaktır. Ve aynı zamanda diş fırçanızı aşağı tarafta birikebilecek olan sudan gelebilecek bakterilerden de koruyacaktır. Eğer diş fırçanızı bir bardak gibi bir kapta saklıyorsanız farketmişsinizdir ki tüm kirler ve atıklar dip kısımda toplanır. Bu durumda eğer diş fırçanızın fırça kısmını aşağı bakacak şekilde kaba koyarsanız, basitçe fırçanızı pisliğe daldırmış gibi olursunuz.

3 Diş fırçanızı tuvaletten en az 60 cm yukarıda saklayın. Eğer diş fırçanız tuvalete çok yakın bulunursa, sifonu çektiğinizde pislik içeren su partikülleri sıçrayarak diş fırçanızın üzerine yapışabilir. Bu bakterilerin hastalığa sebep olması hakkında yetersiz kanıt olmasına rağmen güvenli olmasını sağlamak en iyi seçenektir.

4 Diş fırçası kabınızı haftada bir temizleyin. Diş fırçası kabınızda biriken bakteriler fırçanıza ve daha sonrasında ise ağzınıza geçebilir. Eğer bardak gibi alt kısmı kapalı bir diş fırçası saklama kabı kullanıyorsanız en azından haftada bir temizlemeniz oldukça önemlidir.

  • Diş fırçası kabınızı su ve sabun ile yıkayın. Üzerinde bulaşık makinesinde yıkanabilir yazmadığı sürece bulaşık makinesine koymayın.

5 Diş fırçalarınızın birbiri ile temas etmemesini sağlayın. Eğer bir kap içerisinde birden fazla sayıda diş fırçası barındırıyorsanız, birbirlerine dokunmamalarından emin olun ki böylelikle vücut sıvıları ile oluşan bakteriler fırça yolu ile taşınmamış olsun.

Kaynak

Uğur Kuzak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir