Doğal Parfüm Nasıl Yapılır

Bugünlerde parfüm fiyatları biraz fahiş gözükebilir. Ralph Lauren veya Chanel gibi popüler parfümlerin bir şişesi için 50 ilâ 100 dolar arasında bir fiyat ödemeniz gerekiyor. Eşsiz bile olmayan bir parfüm için çok yüksek bir ücret bu! Çok daha ucuza ve daha az katkı maddesiyle siz de kendinize özel parfümünüzü yapabilir ve içine ne girip çıktığını rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

Adımlar

%15-%30’luk çiçek yağı, %70-%80’lik saf ispirto (örneğin votka), ve %5’lik damıtma veya şişelenmiş kaynak suyu formülünü kullanın. Daha hesaplı bir kalite ve fiyat için çiçek yağı yerine aroma yağı kullanılabilir. Fakat aroma yağları doğal değildir ve parfümünüz doğal olmaz. Çiçek yağı kırtasiyelerde veya doğal besin satan yerlerde bulunabilir. Kırtasiyelerdeki çiçek yağı da çoğunlukla doğal değildir, fakat doğallık sizin olmazsa olmazınız değilse işe yarayacaklardır. Parfümünüzü küçük bir şişe veya plastik kapta muhafaza edin. Bu tür kapları spreyleriyle beraber etrafınızdaki neredeyse her kırtasiyede bulabilirsiniz. Hatta ikinci el dükkanlarında ve pazarlarda belki nostaljik parfüm şişeleri bile elde etme şansınız var.

Mükemmel kokuyu bulmak için yağlarla bolca haşır neşir olmak zorunda kalacağınızı da yazın bir kenara. İlk olarak, bir çeyrek bardak saf votkayı 5 damla çiçek yağı veya seçtiğiniz yağ ile karıştırın. Parfümü ne kadar sert istediğinize bağlı olarak, karışımı 48 saatten bir aylık bir süreye kadar bekletebilirsiniz. Ne kadar uzun bekletilirse o kadar sert olacaktır. İstediğiniz müddet beklettikten sonra,  2 yemek kaşığı seyreltilmiş su katın. Parfüm sizin için çok sertse, istediğiniz sertliğe ulaşana kadar su katmaya devam edin. Kokunun uzun süreli olması için, karışıma bir yemek kaşığı gliserin ekleyin. Gliserin nötr, renksiz ve yoğun bir sıvıdır. Temizlik malzemesi satan herhangi bir yerde bulunabilir. Su ve alkol ile karıştırılınca, gliserin sıvı formunu korur ve başka malzemelerin daha hızlı ve daha güzelce çözünmelerine yardımcı olur.

Aroma veya çiçek yağlarını eşsiz bir koku için birleştirmeye başlamaya hazır hissettiğinizde, kokulu yağlarla ilgili bilmeniz gereken üç farklı not olduğunu hatırlayın. İlki, derinizde en çok süre duracak olan temel notlar. Vanilya, tarçın, sandal ağacı bunlara örnektir. İkincisi, kokuya bir süre katkısı olanlar fakat temel notlar kadar uzun süreli olmayan ortanca notlardır. Limon otu, sardunya, portakal çiçeği, ylang-ylang (aromatik asya ağacı) da bu tür yağlara örnektir. Son notlar ise önceki ikisi kadar uzun sürmeyen fakat kokuya inanılmaz bir katkı sağlayan notlardır ve tabiri caizse parfümü parfüm yaparlar. Bunlara örnek olarak da gül, lavanta, yasemin, bergamot, bahçe yağı verilebilir. Birden fazla koku içeren bir parfüm yaparken önce temel not yağını ekleyin. Bunu ortanca notla takip edin ve son olarak da son not yağını katın.

İnternete de bi’ bakın! İnternette birçok parfüm tarifi var. Kokularla haşır neşir olmak eğlenceli olabilir fakat istediğiniz kokuya ulaşamazsanız da hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. PioneerThinking websitesi yeni başlayanlar için birçok tarife sahip. Parfümlere konulan isimler de tasarımcılarının koyduğu isimlerden çok daha iyi. Artık parfüm yapmanın temellerini bildiğinize göre, doğum günü veya yılbaşı hediyesi olarak bunu yapmayı düşünebilirsiniz. Kendine özel bir parfüme sahip olmayı kim istemez ki, hele parfüme de onların ismi koyulmuşsa bir de? Fıs fısınız bol olsun!

Bitti.

Kaynak

http://www.wikihow.com/Make-a-Natural-Perfume

Sena Toprakçı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir